Relu Fenechiu a scăpat de condamnarea în dosarul Siveco. Şase luni de închisoare pentru o şpagă de 900.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relu Fenechiu
Relu Fenechiu

Tribunalul Vaslui a decis contopirea pedepselor în cazul fostului ministru al Transporturilor, Relu Fenechiu, condamnat în două dosare pentru fapte de corupţie.

Judecătorii au stabilit că faptele reţinute în sarcina baronului liberal sunt concurente şi fiind săvârşite în timp ce era în vigoare fostul Cod Penal, Fenechiu s-a bucurat de legea penală mai favorabilă  cele două condamnări fiind contopite într-una singură, la care instanţa vasluiană a adăugat un spor de şase luni.

Fenechiu a fost condamnat prima dată în anul 2014, în dosarul Transformatorul, la cinci ani de închisoare, pedeapsă ce aproape a executat-o în totalitate, fostul ministru fiind încarcerat în prezent în Penitenciarul Vaslui.

Ulterior, a fost pus sub acuzare de DNA în dosarul Siveco, fiind acuzat că ar fi pretins şi ar fi primit de la o firmă de software, un procentde 15% din valoarea unor contracte promovate de Ministerul Justiţiei (în valoare de 13.990.059 lei fără TVA) şi de o societate farmaceutică cu acţionar majoritar Ministerul Sănătăţii (în valoare de 8.130.721 lei, fără TVA), pentru sprijinul promis şi acordat în câştigarea şi derularea acestor proiecte.

Fenechiu şi-a recunoscut faptele şi a încheiat un acord de recunoaştere cu DNA prin care i s-a stabilit o pedeapsă de 3 ani şi 10 luni închisoare.

Prin decizia pronunţată joi de Tribunalul Vaslui, pedeapsa de 3 ani şi 10 luni a fost contopită cu cea de 5 ani, Fenechiu rămânând doar cu pedeapsa de 5 ani, la care s-a adăugat sporul de 6 luni. Practic, pentru şpaga de 900.000 de euro din dosarul Siveco, baronul liberal va plăti cu 6 luni de detenţie, pedeapsa principală de 5 ani, reţinută în sarcina sa, fiind aproape executată.

Relu Fenechiu fost încarcerat în ianuarie 2014, când Curtea Supremă l-a condamnat definitiv la 5 ani de închisoare. Prejudiciul din dosarul “Transformatorul” se ridică la peste 5,5 milioane de lei şi nu a fost recuperat până în prezent. După condamnarea definitivă, familia Fenechiu a recurs la mai multe tertipuri pentru a scăpa de plata prejudiciului, după ce un birou de executori judecătoreşti a obţinut executarea silită împotriva inculpaţilor.  

Fenechiu a fost membru al PNL timp de 18 ani şi se afla la al treilea mandat de deputat în momentul condamnării. El a fost preşedintele PNL Iaşi din 2004, iar din 2008 a deţinut funcţia de vicepreşedinte al PNL la nivel central.

Mai puteţi citi:

FOTO Cununie politico-economico-religioasă cu efecte pe termen lung. Cum funcţionează filiera Nichita-Fenechiu-Dascălu-PF Daniel la Iaşi

Transformatoarele au lăsat pe întuneric imperiul lui Fenechiu. Afacerile cu statul care l-au îmbogăţit pe baronul liberal

Daniel Şandru, politolog: „Seriozitatea” domnului Fenechiu şi „strângerea de inimă” a domnului Nichita

Ascensiunea şi decăderea lui Fenechiu. Traseul de la bişniţar la înalt demnitar

Sentinţă în „Dosarul Transformatorul“:  Ministrul Relu Fenechiu, condamnat la cinci ani de închisoare cu executare

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite