Fost ambulanţier din Bârlad, şpăgi de mii de euro în schimbul măsluirii concursurilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Romanic Ioan Cătălin FOTO www.vasluianul.ro
Romanic Ioan Cătălin FOTO www.vasluianul.ro

Un fost şofer de ambulanţă a reuşit să păcălească numeroase persoane cu sume cuprinse între 1.000 şi 7.000 de euro, promiţându-le angajarea la Spitalul Municipal din Bârlad sau la Serviciul Judeţean de Ambulanţă Vaslui.

Tribunalul Vaslui a stabilit, pe 30 august, legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul în cazul lui Romanic Ioan Cătălin, fost şofer de ambulanţă în cadrul Serviciului Judeţean  de Ambulanţă Vaslui – Substaţia Bârlad, trimis în judecată de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă.

Bărbatul şi o fostă infirmieră de la secţia Medicină Internă (Cristina Alina Nanu), au fost condamnaţi pe 14 aprilie 2021 într-un alt dosar penal la câte 3 ani închisoare cu suspendare tot pentru trafic de influenţă. Cei doi trebuie să returneze 14.200 de euro şi 6.000 de lei, fiind obligaţi şi să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunităţii. Sentinţa nu este definitivă, fiind atacată cu apel la Curtea de Apel Iaşi.

Cei doi au fost acuzaţi că, în perioada 2019 – 2020, au pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 1.000 şi 7.000 de euro pentru a le facilita angajarea în cadrul Spitalului municipal de Urgenţă Bârlad, Serviciul judeţean de Ambulanţă Vaslui sau la unităţi de învăţământ în calitate de cadre medicale.

„Se plângea un gardian cã i-a dat 100 de milioane de lei”

Ulterior, procurorii anticorupţie au descoperit că fostul ambulanţier îşi făcuse un obicei din a cere bani pentru măsluirea concursurilor organizate în sistemul sanitar din Bârlad.

Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2018 – iunie 2020, Romanic Cătălin-Ioan a pretins şi primit 300 de lei şi 10.000 de euro de la mai multe persoane (martori în proces) diverse sume de bani, în schimbul cărora a promis că va interveni pe lângă funcţionari din cadrul unor unităţi sanitare sau pe lângă personalul medical, pentru ca acele persoane să ocupe diferite posturi (asistent medical, şofer) care urmau să fie scoase la concurs sau pentru eliberarea unor fişe medicale în vederea obţinerii permisului de conducere.

După mediatizarea proceselor ce îl au ca protagonist pe Romanic Ioan Cătălin, au ieşit la iveală şi alte fapte similare. „Ştiu cã se plângea un gardian cã i-a dat 100 de milioane de lei ca sã ajute la angajarea unui prieten de-al lui, iar ăsta nu a fãcut nimic, dar nici nu-i dădea banii înapoi. De necrezut ce pată a aruncat peste serviciul de ambulanţă şi spital!”, a declarat un coleg al fostului ambulanţier sub protecţia anonimatului.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Şofer dus cu Poliţia la bancomat să scoată banii de şpagă. Detalii halucinante într-un dosar al DNA

Şpăgi pentru funcţii de conducere în MAI. Conform DNA, un fost şef din Academia de Poliţie ar fi recunoscut că a plătit mita în locul fiului său

Vaslui



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite