Copiii de la ţară, încurajaţi de FRF să joace fotbal: ”După Revoluţie, 68% dintre jucătorii primei reprezentative erau din rural, astăzi doar 1 % vin de la sate”

0
0
Preşedintele FRF la festivitatea de premiere a finaliştilor de la Cupa Satelor
Preşedintele FRF la festivitatea de premiere a finaliştilor de la Cupa Satelor

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal (FRF), Răzvan Burleanu, a fost prezent duminică, 11 noiembrie, la Vaslui, unde s-a desfăşurat prima ediţie a Cupei Satelor, competiţie fotbalistică destinată copiilor de până în 12 ani din mediul rural.

Organizată de Asociaţia Judeţeană de Fotbal (AJF) Vaslui şi Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, competiţia "Cupa Satelor" a stârnit mult interes pentru copiii din satele vasluiene. Nu mai puţin de 50 de echipe, din 43 de comune s-au înscris la startul competiţiei. 

Pregătiţi de profesorii de educaţie fizică de la şcoli şi sprijiniţi de primării, micii fotbalişti au susţinut primele meciuri oficiale din viaţa lor, iar în finala desfăşurată duminică s-au calificat copiii din comunele Boţeşti, Fereşti, Iana şi Voineşti.

La finala desfăşurată pe terenul de fotbal din comuna Văleni, pe lângă autorităţile locale şi judeţene, au fost prezenţi şi preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, şi directorul de dezvoltare al FRF, Ciprian Paraschiv. Răzvan Burleanu a precizat că România rurală poate contribui la dezvoltarea fotbalului românesc, subliniind că este de datoria celor de la federaţie să le ofere copiilor din mediul rural şansa de a juca fotbal.

"Dacă este să ne uităm pe statistici, o să vedem că 68 la sută dintre jucătorii de primă reprezentativă a României de după revoluţie proveneau din mediul rural, iar astăzi doar 1 la sută dintre jucătorii primei reprezentative vin de la sate. Nu vreau să spun că este sau nu o problemă, dar cu siguranţă e ceva care ne dă de gândit şi dacă luăm în considerare că automat nu mai suntem o naţiune de 20 de milioane de locuitori, ca bază de selecţie, ci doar de 10 milioane care trăim în mediul urban, atunci credem că trebuie să facem cât mai multe pentru România rurală. Chiar credem cu tărie că România rurală poate contribui la dezvoltarea fotbalului românesc. Dacă vom demonstra acest lucru în fotbal, cred că apoi şi alte sectoare de activitate vor putea să urmeze acest model", a afirmat Răzvan Burleanu.

burleanu la vaslui

Răzvan Burleanu a precizat că Vasluiul are cea mai mare creştere a numărului de echipe şi de jucători angrenaţi în competiţii fotbal, lucru care arată că activitatea Asociaţiei Judeţene de Fotbal este una mulţumitoare. Preşedintele FRF a încurajat copiii din judeţul Vaslui să joace cât mai mult fotbal, dar să iubească şi şcoala, în egală măsură.

Referitor la sprijinul financiar pe care FRF l-ar putea acorda copiilor care provin din medii cu posibilităţi materiale reduse, preşedintele  FRF a precizat că instituţia pe care o conduce acordă sprijin financiar pentru procurarea echipamentelor sportive, cheltuielile legate de pregătirea copiilor sau participarea lor la competiţii revenind locale. Totodată, FRF speră şi la un sprijin financiar din partea partenerilor din mediul privat.

"Efortul financiar pică pe umerii primăriilor din comunele ţării noastre şi în acelaşi timp pe pasiunea şi efortul pe care ar trebui să-l depună profesorii de educaţie fizică şi sport pe care îi avem în mediul rural. De aceea, considerăm că autorităţile locale joacă cel mai important rol. Ne-am dori ca federaţie să finanţăm mult mai multe lucruri, dar din păcate, resursele noastre financiare sunt foarte limitate. După cum ştiţi, suntem singura federaţie nefinanţată de Guvernul României. Nu avem niciun ban public şi atunci avem nevoie de sprijinul partenerilor din mediul privat", a mai spus şeful FRF.

Campionii satelor din Vaslui

Prima ediţie a Cupei Satelor din Vaslui a fost câştigată echipa de copii a comunei Fereşti, care va reprezenta judeţul la faza regională. Pe locul doi au fost copiii din Iana, urmaţi de cei din Voineşti şi Boţeşti.

"Pentru copii este un lucru extraordinar. Competiţia s-a bucurat de un succes foarte mare. Nu am mizat pe o participare atât de numeroasă, dar se vede că implicarea autorităţilor locale a fost decisivă şi sperăm că anul viitor vor fi şi mai multe echipe implicate. Cei care s-au evidenţiat în această competiţie vor fi îndrumaţi şi vor fi sprijiniţi să meargă la cluburi deja existente sau către cluburi care vor fi înfiinţate. Ulterior, în măsura în care talentul lor va fi pus în valoare, o să beneficieze şi de susţinere financiară", a declarat preşedintele AJF Vaslui, Bogdan Gheorghiţă.


 

Mai multe - Vaslui

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite