Amenda-avertisment primită de un fost militar de carieră pentru o serie de postări defăimătoare pe Facebook

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mesajele jignitoare tpostate de fostul militar pe Facebook FOTO PoliţiaLocalăîrlad
Mesajele jignitoare tpostate de fostul militar pe Facebook FOTO PoliţiaLocalăîrlad

Un bărbat insultat pe reţeaua de socializare a depus plângere la Poliţia Locală Bârlad. O persoană identificată ulterior de poliţişti ca fiind un fost militar de carieră a postat un mesaj în conţinutul căruia se găseau cuvinte şi expresii jignitoare, ce-l vizau direct pe cel care a făcut sesizarea, dar şi pe membrii familiei sale.

Un bârlădean jignit de o manieră incalificabilă pe Facebook a sesizat autorităţile pentru a cere sancţionarea celui care a postat mesajele defăimătoare. Totodată, au fost postate opinii denigratoare la adresa societăţii pe care bărbatul o conduce. Mesajele defăimătoare au fost însoţite de fotografii ale faţadei unui magazin şi ale unui autoturism ce aparţin societăţii.

În urma verificărilor efectuate de poliţiştii locali din Bârlad, a fost identificată persoana care a proferat cuvintele şi expresiile jignitoare. Este vorba despre un bărbat de peste 52 de ani, fost militar de carieră, care a fost amendat de poliţiştii locali cu 1.000 de lei pentru cele întâmplate.

„Vizualizând postările acestuia s-a remarcat că sunt folosite, preponderent, expresii acuzatoare la adresa unor persoane şi instituţii, fără fundament real şi se utilizează limbajul trivial, mai ales în replicile date celor care nu-i împărtăşesc opiniile. Pentru faptele săvârşite a fost luată măsura sancţionării contravenţionale, conform Legii 61/199, cu amendă în cuantum de 1.000 lei”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Locale Bârlad.

Oamenii legii recomandă utilizatorilor reţelei de socializare Facebook să ţină cont de decizia 4546 din 27 noiembrie 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, potrivit căreia reţeaua de socializare este considerată spaţiu public.

„Infracţiunile şi faptele contravenţionale care au drept element constitutiv „spaţiul public” se pot săvârşi în mediul online, pe reţeaua de socializare Facebook. Postările de pe reţeaua de socializare Facebook pot constitui temei al răspunderii civile delictuale, dacă prin conţinutul mesajelor sunt aduse atingeri dreptului la onoare, la demnitate. În mod concret, cu titlul de exemplu, infracţiunea de tulburarea ordinii şi liniştii publice, faptă prevăzută de articolul 371 din Noul Cod Penal, poate fi săvârşită pe Facebook, dacă prin mesajele postate se proferează ameninţări sau se aduc atingeri grave ale demnităţii persoanelor, se tulbură ordinea şi liniştea publică. De asemenea, dacă prin mesajele postate se incită publicul la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se vor întruni elementele constitutive ale infracţiunii prevăzute de articolului 369 din Noul Cod penal, iar făptuitorul va fi tras la răspundere penală”, mai spun reprezentanţii Poliţiei Locale Bârlad.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Cum va arăta parcarea de 57 de milioane de lei de la Bacău. Se va construi în locul unei baterii de garaje

Bărbaţi prinşi sub un tractor răsturnat la Oituz. Un om a murit, altul e grav rănit

VasluiPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite