Turnu Severin: Cătălin Stanimir, un judoka talentat la matematică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este atras de matematică, de ştiinţele exacte, dar şi de sport. Spune că e prea devreme să se gândească la o carieră, însă nu i-ar displăcea să devină arhitect sau astronom.

Pe când avea doar patru ani, Cătălin Stanimir a încercat primul sport din viaţa lui: karate. Nu s-a simţit atras de el şi, după câţiva ani, a trecut la tenis de masă. Ceea ce avea să-l acapareze a fost judo-ul, sport pe care l-a început în urmă cu aproape un an.

„Am încercat mai multe sporturi până am ajuns la judo. Pe la patru ani, am încercat karate, apoi cu tenis de masă. Nu i-a plăcut şi cred că era şi prea mic ca să-i placă. Ideea de sport a fost, dar atunci  nu i-a plăcut şi nu am insistat.

Vroiam înot, pentru că asta îi place, dar nu avem deocamdată bazin şi astfel am ajuns la judo. Iniţial, nu pot să spun că a fost încântat, fiindu-i puţin dificil, dar acum e atras de acest sport”, ne spune Crenguţa Stanimir, mama băiatului.

Cătălin recunoaşte că părinţii sunt cei care l-au îndreptat spre sala de antrenamente. „Părinţii m-au adus aici. Până m-am acomodat, a fost cam greu, tehnicile şi anumite exerciţii fiindu-mi foarte grele, dar până la urmă m-am obişnuit. Mă ţin de antrenemente în fiecare zi”, ne spune bucuros copilul.

„Prin judo, am încercat să învingem timiditatea”
Chiar dacă nu este încă medaliat, Cătălin are ambiţia a merge mai departe. Nu pierde niciun antrenament şi, în acelaşi timp, participă la toate competiţiile.

„În general, este un copil timid. Prin judo, am încercat să învingem puţin timiditatea. Este ambiţios şi îi place să aibă rezultate bune. Chiar îi e ciudă când nu are rezultatele pe care le vrea şi îi place să participe la competiţii”, ne mai spune Crenguţa Stanimir.

La ultima evrificare pe care a avut-o săptămâna trecută, Cătălin s-a calificat pentru Campionatul Naţional de la Techirghiol de joi. „I-a fost un pic teamă de competiţia asta, mai ales că-i fază finală.

I-am spus că nu-i nicio problemă, pentru că e primul lui an de judo şi nu trebuie să aibă rezultate extraordinare. În competiţii îi este un pic teamă, se mai lasă şi cu nişte lacrimi, doar e copil, dar important este să participe şi să-şi dea seama de rolul competiţiei în viaţă”, adaugă mama băiatului.

Despre capacităţile lui ne vorbeşte şi antrenorul său: ”E un copil extraordinar de cerebral şi deştept. E puţin emotiv, dar într-un fel e firesc. Vine, munceşte, are simţul umorului, este spiritual. Are tot ce-i trebuie”, ne precizează Lena Sterea.

Pe lângă sport, Cătălin Stanimir mai cochetează şi cu ştiinţele exacte. Este olimpic la matematică, dar şi la română şi religie. „El vrea multe acum. Ori astronom, ori arhitect. Nici el nu ştie exact. Oricum, îi place matematrica. E înclinat spre tehnică”, conchide Crenguţa Stanimir, mama băiatului.
   
Ce calităţi crezi că trebuie să aibă un bun sportiv?
C.S.: „Să se antreneze zilnic, dacă se poate, şi să dea tot ce poate că să facă perfornmanţă. Şi mai trebuie să fii şi pasionat de ceea ce faci, că altfel faci degeaba”. 

Ce le transmiţi celor care ar putea să facă un sport şi totuşi nu îl fac?
C.S.: „Toți copiii ar trebui să practice un sport, pentru că doar aşa reuşeşc să se impună, devin mai sănătoşi şi puternici. Toţi părinţii ar trebui să-şi aducă la antrenamente copiii”. 

Ce-i place?
C.S.: „Să mă joc şi să fac unele sporturi: fotbal şi judo. La oameni, admir seriozitatea şi punctualitatea. Îmi plac oamenii cât mai bine pregătiţi la anumite lucruri, în anumite domenii”.  

Ce nu-i place?

C.S.: „Nu-mi plac oamenii care întârzie, mint sau fură, iar în ceea ce mă priveşte, nu-mi place să fac ceea ce nu-mi place să mi se facă”. 

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite