Transgaz extinde conducta de transport a gazelor naturale în judeţul Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul Transgaz (FOTO stânga), prefectul Cristinel Pavel şi ministrul Economiei FOTO Alexandra Georgescu
Directorul Transgaz (FOTO stânga), prefectul Cristinel Pavel şi ministrul Economiei FOTO Alexandra Georgescu

Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Virgil Popescu, directorul general al Transgaz – Ion Sterian şi prefectul Cristinel Pavel s-au întâlnit astăzi la sediul Palatului Administrativ cu primarii mai multor localităţi din judeţ cu scopul de a stabili paşii de urmat în vederea accesării fondurilor necesare extinderii reţelei de gaz în judeţ.

”Suntem bucuroşi să aflăm că şi Mehedinţiul va fi prins în proiectul dvs de investiţii, astfel încât mai multe comune din judeţ să aibă acces la gaze naturale. I-am invitat pe domnii primari ale căror localităţi sunt pe traseul conductei de transport a gazelor naturale, pentru a afla direct de la dvs toate demersurile pe care trebuie să le facă în vederea realizării de proiecte de înfiinţare a reţelelor de distribuţie de gaz în localităţile de pe raza UAT-urilor pe care le reprezintă”, a declarat în deschiderea şedinţei prefectul Cristinel Pavel.

În cazul comunelor unde nu există minim 1.000 de gospodării care pot fi racordate la reţeaua de distribuţie, acestea trebuie să organizeze în asociaţii de dezvoltare intracomunitară.

”La sfârşitul lunii iulie vom lansa un apel de proiecte pentru a finanţa studii de fezabilitate proiecte şi construcţia reţelelor de distribuţie a gazelor naturale. România a negociat cu Comisia Europeană şi până la sfârşitul anului avem un prim buget aprobat de 200 milioane de euro pentru a finanţa extinderea reţelei de gaze naturale. Vreau ca şi U.A.T-urile din judeţul Mehedinţi, alături de alte U.A.T.-uri judeţe din ţară ,să beneficieze de această deschidere de proiecte de finanţare. Începând cu anul viitor avem un buget de 1 miliard de euro pentru extinderea reţelei distribuţie a gazelor naturale”, a explicat ministrul Virgil Popescu, în cadrul unei conferinţe de presă.

Şimianul dă startul

Primăria Şimian are deja depus studiul de fezabilitate, astfel că cei 11.000 de locuitori şi firmele de pe raza comunei vor fi primii beneficiari în judeţul Mehedinţi ai acestui proiect.
Ministrul Virgil Popescu a adus veşti bune şi pentru locuitorii municipiului Orşova, oraş care se confruntă de foarte mulţi ani cu problema încălzirii locuinţelor.

”Am reuşit şi am găsit soluţia împreună cu domnul director general de la Transgaz, în aşa fel încât să ducem gazul în municipiul Orşova. Practic, folosim vechiul traseu al gazoductului Nabucco un gazoduct care din păcate nu s-a mai finalizat în România, şi folosind acest traseu ducem gazele în municipiul Orşova, şi de acolo în Clisura Dunării. Practic, astăzi, afirm aici, că am început procesul ca orşovenii să aibă în cel mai scurt timp gaze naturale. Mi-aş dori ca judeţul Mehedinţi să ajungă cât mai repede din urmă alte judeţe din ţară. Nu este posibil ca în Mehedinţi doar o mică parte din severineni să aibă acces la gaze”, a declarat ministrul Virgil Popescu.

Din Mehedinţi, conducta va ajunge în judeţul Caraş Severin, unde va lega staţiunea Băile Herculane de Caransebeş. Printr-o hotărâre de guvern, această conductă va fi una de interes naţional, pentru a putea grăbi exproprierile şi pentru ca lucrările să demaraze în cel mai scurt timp posibil. Vor beneficia de gaze naturale locuitorii comunelor aflate pe traseul  Prunişor - Orşova, şi amintim  aici Prunişor, Husnicioara, Căzăneşti, Şişeti, Ilovăţ. Iloviţa, Bala, Şovarna, Cireşu, Podeni, Bâlvăneşti, dar va exista un proiect şi pe zona de sud şi sud-vest al Mehedinţiului, astfel încât la finele lucrărilor aproximativ 70-80 la sută din locuitorii judeţului să poată avea acces la gaze naturale.

Referitor la traseul conductei de transport a gazelor naturale în Mehedinţi, directorul general al Transgaz, Ion Sterian, a explicat că o mare parte din reţea se va realiza pe culoarul fostului proiect NABUCCO. Astfel, vor fi utilizate documentaţiile, avizele şi acordurile realizate pentru acel proiect, acest fapt ducând la scurtarea timpul de realizare şi la reducerea costurilor, permiţând o maximă eficientizare a realizării proiectului.


 

Turnu-SeverinPartenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite