Proiectul de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier rămâne în coadă de peşte

0
0

Doar şase luni mai are la dispoziţie Consiliul Judeţean Mehedinţi pentru a finaliza lucrările de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin. Pentru că nu şi-a făcut temele, lucrările vor fi efectuate cu fonduri de la bugetul judeţului.

Proiectul de reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier, finanţat de Uniunea Europeană, trebuia finalizat la sfârşitul anului 2015. Aşa se face că la sfârşitul anului 2015, proiectul a fost catalogat ca fiind unul „cu risc de neimplementare în perioada de eligibilitate” şi în aceste condiţii Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Regional a reuşit să obţină o păsuire, fiind prelungită perioada de implementare până cel târziu la data de 30 iunie 2016.

Ca sancţiune, lucrările sunt continuate însă acum pe fonduri de la bugetul judeţului, de aproximativ 15 milioane de lei. Consiliul Judeţean Mehedinţi a aprobat această sumă zilele trecute, cu care evident se puteau  realiza alte obiective în anul 2016. Dar dincolo de faptul că se cheltuiesc aceşti bani de la bugetul local, când la mijloc este vorba de un proiect finanţat cu fonduri europene, marea temere este aceea că lucrările nu vor putea fi terminate în doar şase luni. Asta în condiţiile în care au mai rămas de efectuat cele mai dificile lucrări la acest proiect.

Cu acelaşi optimism pe care îl afişa şi în cursul anului trecut, când la fel declara că proiectul va fi finalizat până la sfârşitul anului 2015, preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu, spune că lucrările vor fi gata la 30 iunie 2016.

„Vreau să liniştesc pe toată lumea în sensul că s-au asigurat banii necesari pentru terminarea celor trei obiective deosebit de importante pentru judeţul nostru, proiectul privind reabilitarea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier (...) Da. Au rămas lucrările cele mai grele, lucrări care nu au fost finalizate până la sfârşitul anului trecut de firmele care lucrau acolo. Au încetat contractele cu aceste firme, în momentul de faţă se lucrează la documentaţia de achiziţie, urmând să se scoată 9 sau 10 loturi la achiziţie. Părerea mea este că se pot încheia lucrările până la sfârşitul lunii iunie 2016”, a declarat Aladin Georgescu.

Rămâne de văzut cât de repede se vor mişca angajaţii compartimentului achiziţii din cadrul Consiliului Judeţean Mehedinţi, în condiţiile în care nu au reuşit să încheie procedura de licitaţie pentru „Lapte şi corn”, în Mehedinţi acest program guvernamental nefiind funcţional.

Dacă lucrările reabilitare a Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta Turnu Severin nu vor fi încheiate până la data de 30 iunie a.c., Consiliul Judeţean Mehedinţi va trebuie să returneze Uniunii Europene întreaga finanţare, adică o sumă de peste 50 de milioane de lei.

Turnu-Severin


Ultimele știri
Cele mai citite