Consilierii judeţeni au renunţat la contractul de management privat al Spitalului Judeţean Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consilierii judeţeni au votat astăzi în unanimitate de voturi propunerea Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţe Drobeta Turnu Severin de încetare a contractului de management încheiat între Consiliul Judeţean Mehedinţi şi SC Tetraedru Medical Consulting SRL.

Încetarea contractului de management privat al celui mai mare spital din judeţul Mehedinţi a fost cerută de preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Adrian Duicu.
În expunerea de motive semnată de acesta se arată că “Având în vedere Hotărârea nr. 18/18.09.2013 a preşedintelui Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu Severin privind propunerea de încetare a contractului de management nr. 414 din 19.01.2011 încheiat între Consiliul Judeţean Mehedinţi şi SC Tetraedru Meducal Consulting SRL”.

Încetarea contractului de management s-a făcut, după cum se arată în raportul Direcţiei Juridice a Consiliului Judeţean Mehedinţi, în temeiul art 23 din respectivul contract care stipulează: „contractul de management încheiat între de managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe Drobeta Turnu Severin, încetează în condiţiile legii, la propunerea consiliului de administraţie, în cazul în care acesta constată existenţa uneia dintre situaţiile prevăzute la art 22”. Art 22 din contractul de management nr. 414 din 19 ianuarie 2011 prevede condiţiile în care încetează aplicabilitatea. Astfel la alin. 1 lit „l” – încetarea contractului se face în cazul nerespectării măsurilor dispuse de Consiliul Judeţean Mehedinţi şi la lit. „r” în cazul nerespectării obligaţiilor asumate prin contractul de management.

Dându-şi seama că încetarea unilaterală a acestui contract înainte de termen poate aduce serioase prejudicii Consiliului Judeţean Mehedinţi, care ar putea plăti daune materiale importante, reputatul avocat şi consilier judeţean Alexandru Bălănescu a solicitat în timpul şedinţei o confirmare a Direcţiei Economice a CJ Mehedinţi că „această reziliere nu aduce pagube Consiliului Judeţean Mehedinţi”. La solicitarea sa, nu a primit confirmarea Direcţiei Economice, ci doar „asigurarea” vicepreşedintelui Consiliului Judeţean Mehedinţi, Aladin Georgescu: „Vă asigur că niciodată Consiliul Judeţean Mehedinţi nu o să plătească despăgubiri. Sunt motive pentru încetarea contractului, ca atare consider personal că hotărârea luată de Consiliul de Administraţie a spitalului este în conformitate cu clauzele contractuale, clauze care nu au fost respectate. Din punctul meu de vedere nu există niciun risc”.

Deşi nu li s-a explicat concret motivele pentru care s-a cerut încetarea contractului de management, consilierii judeţeni au votat în unanimitate, fără să întrebe măcar din curiozitate despre ce este vorba. La întrebările jurnaliştilor, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, a expus aceste motive:
“Am avut o propunere a Consiliului de Administraţie a Spitalului Judeţean de Urgenţe Drobeta Turnu Severin, propunere care a fost materializată printr-o hotărâre a Consiliului de Administraţie, iar noi nu am făcut decât să luăm act de această hotărâre, am validat-o printr-o hotărâre a Consiliului Judeţean. Între Consiliul Judeţean şi firma Tetraedru era încheiat un contract de management, există clauze contractuale care ne îndreptăţesc şi pe noi cei din Consiliul Judeţean şi îndreptăţeşte şi Consiliul de Administraţie al spitalului să ia această hotărâre de încetare a contractului de management având ca temei clauzele contractuale prevăzute la art 2, clauze care cu siguranţă nu au fost respectate de către firma de management.
Dacă ne limităm strict la cele două clauze contractuale şi din punctul meu de vedere mai sunt şi alte clauze contractuale nerespecatte de firma de management, nu s-a propus Consiliului Judeţean un plan de management pe perioada derulării acestui contract de management , care să fie aprobat de Consiliul Judeţean. De asemenea, situaţiile financiare pe anul 2011 şi 2012 nu au fost niciodată supuse votului Consiliului de Administraţie a Spitalului de Urgenţă şi nua u fost niciodată supuse vitului tă niciodîn Consiliul Judeţean, ca atare nu se mai putea continua în condiţiile astea. Suntem în situaţia de a ne apropia de 90 de zile de neplată a arieratelor, de asemenea clauză obligatorie  în contract în baza legii spitalelor , situaţie în care oricum am fi avut peste câteva zile un motiv în plus de încetare a contractului”.

Scandalul dintre firma Tetraedru Medical Consulting SRL, care asigura managementul privat al spitalului judeţean Mehedinţi din anul 2011, şi Consiliul Judeţean Mehedinţi s-a produs la sfârşitul lunii august când a anunţat, printr-un comunicat de presă, că Florea Buţă este noul manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Mehedinţi şi Doina Borugă – fostul manager şi-a dat demisia în data de 26 august a.c.

“Tetraedru Medical Consulting, urmărind optimizarea activităţii de management, a decis numirea domnului Florea Buţă în funcţia de Manager Persoană Desemnată al Spitalului Judeţean de Urgenţă Drobeta Turnu-Severin, începând din data de 27.08.2013.
Prezenta decizie are la bază prevederile Legii 95/2006, ale Contractului de Management Numărul 414 din data de 19.01.2011, demisia fostului manager - cu numărul 1826/26.08.2013.
Prezenta decize are ca scop îmbunătăţirea activităţii manageriale atât din punct de vedere operaţional, cât şi financiar, având în vedere perioada dificilă prin care trec spitalele din România”, se arata în comunicatul de presă al Companiei Tetraedru.

După anunţul făcut de Tetraedru în data de 27 august, Doina Borugă a anunţat a doua zi că nu şi-a dat demisia din funcţia de manager al Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin, motiv pentru care a depus plângere penală împotriva firmei Tetraedru Medical Consulting pentru fals şi uz de fals. În cursul aceleaşi zile, preşedintele CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, a emis o dispoziţie prin care a suspendat contractul de management cu firma Tetraedru Medical Consulting până la soluţionarea cauzei penale, iar  printr-o altă dispoziţie, Doina Borugă a fost repusă pe funcţia de manager cu titlu interimar. În data de 29 august, Doina Borugă a revenit la servici după ce o echipă de muncitori au spart uşa de la intrarea în biroul de manager.

Citiţi şi:

Managementul privat la Spitalul Judeţean Mehedinţi funcţionează: au scăzut datoriile şi a crescut calitatea actului medical

<a href="https://adevarul.ro/stiri-locale/turnu-severin/fostul-manager-al-spitalului-judetean-mehedinti-a-1468444.html">Fostul manager al Spitalului Judeţean Mehedinţi a depus plângere penală împotriva firmei Tetraedru Medical Consulting</a>

Răsturnare de situaţie la Spitalul Judeţean Mehedinţi, Doina Borugă a fost repusă în funcţia de manager

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite