Boala limbii albastre s-a extins şi în Mehedinţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Boala limbii albastre se extinde. Noi cazuri au fost depistate în Mehedinţi Autorităţile au anunţat că animalele au fost izolate şi li se administrează tratament.

Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Mehedinţi şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mehedinţi au confirmat existenţa unor focare de boala limbii albastre în judeţ, în localităţile Prunişor, Strehaia şi Voloiac. Şapte  animale sunt bolnave, iar veterinarii continuă să recolteze analize.

S-a instituit zonă de protecţie pe o rază de o sută de kilometri în jurul focarelor confirmate şi s-a dispus efectuarea unui recensământ al animalelor ce ar putea fi afectate de această boală.

Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

Potrivit ANSVSA, care citează literatura de specialitate, o insectă hematofagă poate călători până la 1,5 - 2 kilometri pe zi într-o zonă, iar în anumite condiţii meteorologice (vânturi predominante pe o anumita direcţie şi perioadă, în condiţii favorizante), insectele pot fi purtate la distanţe mult mai mari, ce pot atinge până la 200 de kilometri pe zi.

Citeşte şi:

Măsuri. Ce trebuie să ştie proprietarii de animale despre "boala limbii albastre"

Judeţul Vaslui în carantină. Trei focare de bluetongue confirmate

Turnu-Severin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite