Aproape 450 de elevi mehedinţeni au abandonat şcoala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la un an la altul, numărul elevilor mehedinţeni care renunţă la şcoală este tot mai mare. Aproape 450 de elevi din judeţ au decis să nu se mai prezinte la cursuri în partea a doua a acestui an şcolar.

Principalele motive, pentru care şcolarii aleg să nu mai urmeze cursurile unei unităţi de învăţământ, sunt dintre cele mai diverse. De cele mai multe ori însă, veniturile financiare ale părinţilor reprezintă principalul motiv pentru care copiii nu mai pot învăţa. Există şi cazuri în care, cei care le-au dat viaţă îi încurajează pe copii să muncească de la vârste fragede, în loc să studieze pentru a duce o viaţă mai bună, decât au avut-o până în acel moment.

În urma situaţiilor raportate de către unităţile şcolare din judeţul Mehedinţi, la sfârşitul semestrului I, din anul şcolar 2012-2013, se înregistrează 435 de elevi neşcolarizaţi. La clasele I –IV figurează un număr de 41 de elevi, la cei din clasele V-VIII sunt 80, în vreme ce 314 elevi provin din clasele IX-XIII.

Mulţi părinţi şi-au retras copiii de la şcoală fie pentru că nu au avut posibilităţi ca să îi întreţină sau au preferat să-i ţină acasă pentru a-i ajuta la treburile gospodăreşti. Hainele şi încălţămintea sunt scumpe iar bani de rechizite, transport şi pacheţel nici nu poate fi vorba. Aşa se face că numărul mare de tineri care renunţă la şcoală este întâlnit la elevii care provin din mediul rural, pentru că aici copiii sunt nevoiţi să înceapă şcoala vieţii.

„Motivele pentru faptul că nu mai vin la şcoală sunt cauzate, în principal, că provin din familii dezorganizate sau au părinţii plecaţi în străinătate. Altă cauză este condiţia socială, în sensul că sunt familii cu venituri mici şi nu îşi mai pot permite să îşi ţină copii la şcoală”, a spus Monica Ponea, inspector şcolar de specialitate pentru mentorat în cadrul IŞJ Mehedinţi. În perioada similară a anului trecut, peste 300 de tineri au renunţat la şcoală, majoritatea luând drumul străinătăţii.


 

Turnu-SeverinPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite