Elemente din Memorialul Ivan Patzaichin, vandalizate. Desene și înscrisuri obscene pe „Metopa"

0
Publicat:

Din complexul memorial Ivan Patzaichin, inaugurat la finalul săptămânii trecute, pe faleza Dunării din Tulcea, au fost luate trunchiuri de copac care fac parte din „Grădina Deltei", instalaţie artistică semnată de Olah Gyarfas, iar pe „Metopa" au fost lăsate desene şi înscrisuri obscene, potrivit Agerpres.

Memorialul a fost vandalizat la 48 de ore de la lansare. FOTO Facebook Teodor Frolu
Memorialul a fost vandalizat la 48 de ore de la lansare. FOTO Facebook Teodor Frolu

Respectivele trunchiuri de copac fuseseră selectate de artist în mod special pentru instalaţia în memoria lui Ivan Patzaichin, fiind aduse de pe plaja de la Perişor, considerată una dintre cele mai frumoase plaje sălbatice ale Europei.

„Interactiunea Memorialului cu cativa cetateni la 48 de ore de la lansare! Micul intreprinzator a venit cu drujba si a extras două trunchiuri de copac culese de pe plaja de la Perisor din instalația artistică a lui Olah Gyarfas. Cu o seară înainte, un <<artist>> local si-a exersat carioca pe betonul metopei ( bine că pe beton!).  Multumim primariei si CJ pentru reacția promptă și dotarea cu sistem de supraveghere video și pază permanentă. Uneori nu stii dacă să râzi sau să plângi la astfel de reacții civice!", a scris, pe pagina sa de Facebook, membrul fondator al Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, Teodor Frolu, care este şi curatorul ansamblului memorial Ivan Patzaichin.

Pe betonul Metopei realizată de Mircea Cantor, au fost lăsate de un tânăr, cel mai probabil, desene şi înscrisuri obscene.

„Grădina Deltei” 

Memorialul Ivan Patzaichin include lucrări semnate de şase artişti contemporani care l-au cunoscut şi apreciat pe multiplul campion olimpic.

„Grădina Deltei” simbolizează ataşamentul afectiv al lui Ivan Patzaichin faţă de Delta Dunării, iar Gyárfás Olah l-a invitat pe Nicolas Triboi, un expert peisagist de renume, să colaboreze la realizarea unei lucrări de artă în care sunt folosite patru soiuri diferite de salcie şi resturi vegetale, realizând o grădină care completează spaţiul public al ansamblului Memorial şi realizează o legătură peisagistică cu oraşul.

„Metopa" semnată de Mircea Cantor îmbină tehnica mozaicului şi pictura şi redă artistic parcursul vieţii lui Ivan Patzaichin.

Tulcea



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite