Unul dintre cei mai bogaţi fermieri din Banat şi-a construit o biserică privată în lanul de grâu

0
0

Stelică Mălăeştean, unul dintre cei mai mari investitori agricoli din Banat, cu o avere estimată la 12-15 milioane de euro, şi-a construit propria biserică.

Între localităţile Fibiş şi Maşloc, pe drumul care leagă Timişoara de Lipova, atrage atenţia o biserică măreaţă, stingheră, construită taman în câmp. De ce ar construi Mitropolia Banatului o biserică tocmai acolo, s-ar putea putea întreba cei care trec pe acolo. Adevărul este că Mitropolia nu are nici-o contribuţie cu acest lăcaş de cult, pentru simplul motiv că este o biserică privată.

A fost construită de Stelică Mălăeştean, unul din cei mai mari investitori agricoli din Banat. Medicul veterinar susţine că a dorit să lase ceva în urma lui. „Nu am avut o problemă anume, sau o viziune, care să mă facă să ridic o biserică. Pur şi simplu, aşa mi-a venit ideea. Am vrut să las ceva în urma mea. Şi în doi ani am construit biserica. Nu e pe firmă. Am construit-o din banii mei. Nici nu contează cât m-a costat, nu se întreabă aşa ceva. Eu nici nu vreau să vorbesc despre acest subiect în presă. Dar vă răspund acum pentru că m-aţi întrebat. Dar în niciun caz nu doresc să-mi fac reclamă sau să epatez”, a declarat Stelică Mălăeştean.

imageA descoperit un cimitir vechi de 1800 de ani
 

Biserica se află în ferma lui Mălăeştean, chiar pe câmp, la aproximativ 300 de metri de şosea. La intrarea în fermă eşti întâmpinat deja de o cruce. Este construită pe 200 metri pătraţi şi cu tot cu cel mai înalt turn are o înălţime de 20 de metri. Iniţial ar fi trebuit să fie construită cu câţiva metri mai la vale. În momentul în care muncitorii au început săpăturile la fundaţie, s-a descoperit un cimitir vechi de 1800 de ani.
 

Au fost descoperite 18 gropi. Au venit cei de la Muzeul Banatului, arheologii, poliţia. Am renunţat să continuăm lucrările acolo, am mutat construcţia bisericii cu 30 de metri. Osemintele nu au fost scoase, au rămas acolo. Chiar vreau să amenajăm frums acolo. M-am gândit că îi vom creştina simbolic pe cei care au fost îngropaţi acolo, pentru că acum 1800 de ani nu erau creştini. O să facem o troiţă acolo”, a mai declarat Stelică Mălăeştean. 

image

Fermierul susţine că nu va dona biserica Mitropoliei Banatului, iar pentru slubje va angaja un preot pe care-l va plăti din buzunarul lui. 
 

Cei de la Mitropolie sunt încântaţi de biserică. Le-a plăcut. Chiar s-au oferit să mă susţină, deşi nu era nevoie. A venit şi mitropolitul, cu un sobor de preoţi, au ţinut o slujbă de sfinţire. Biserica e pe ferma mea. E în câmp, în jur va fi cultivat cu grâu şi cereale”, a mai povestit Mălăeşteanu. 

Vrea să facă o mănăstire

Planul fermierului Stelică Mălăeştean este să construiască o mănăstire în fermă. Biserica e făcută. Mai are de ridicat chiliile. „Nu mă grăbesc. Deocamdată mai avem de terminat biserica. Ea este ridicată, este mobilată, candelabrele şi sfeşnicile sunt din Grecia. Numai că mai trebuie pictată în interior. Există o regulă care spune că picturile se pot face după doi ani. Încă nu ştiu nici cine se va ocupa de asta. Apoi o să fac o mănăsire”, a mai spus Mălăeştean. 

image


 

Stelică Mălăeşteanu are peste 3.300 de hectare, iar mai mult de jumătate din suprafeţe fiind cultivate cu grâu. Firmele sale se mai ocupă cu orz, rapiţă şi lucernă în zona Fibiş şi Pişchia.

Mălăeştean are o avere estimată la 12-15 milioane de euro. De asemenea, a fost unul dintre cei mai mai crescători de oi din ţară, având la un moment dat peste 7.000 de oi. Între timp a vândut cea mai mare parte din animale.  
 

image

Biserica din Tomeşti ridicată de doi oameni de afaceri

Biserica lui Mălăeşteanu nu este singurul lăcaş de cult privat din Banat. În urmă cu mai mulţi ani, la Tomeşti, doi oameni de afaceri au construit o biserică, pentru ortodocşii din localitate. Cei doi ctitori au dorit să rămână anonimi şi nu au ieşit în public pentru realizarea bisericii. Conform reprezenţilor Primăriei Tomeşti, biserica a costat în jur de 300.000 de euro.

image

Biserica ortodoxă din Timeşti Sursa FOTO România Liberă

Mai multe - Timişoara

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite