Timişoara: PORTRET / Nelu Benescu, ultimul doctor de umbrele
0
Meseriaşul spune că magazinele cu produse ieftine i-au luat şi puţinii clienţi pe care i-a avut.
Profil:
Născut. 30.10.1953. Făget.
Studii. Şcoala profesională, strungar.
Experienţă. De 16 ani repară umbrele.
Familie. Căsătorit cu Tatiana. Are doi copii: Ionuţ şi Daniel.
Nelu Benescu este strungar. A practicat această meserie timp de 20 de ani, la fabrica Autoturisme. După Revoluţie, ca mulţi alţi români, a vrut să se facă patron şi a deschis un mic atelier de confecţionat chei şi iale, în Piaţa Unirii. Trei ani i-a mers foarte bine.
„Atelierul era profitabil, mai ales că puneam şi flecuri la pantofi de dame. Era nebunie, aveam lucrări din plin. M-au falimentat pentru că trebuia altcineva să vină în spaţiul acela”, îşi începe povestea Nelu Benescu.
După ce a rămas pe drumuri, Benescu a intrat în atelierul unei femei, care era în căutare de un ucenic, pentru că vroia să se pensioneze. Tânărul meşter şi-a confecţionat singur aparatele pentru copiat chei, însă în atelierul femeii se mai repara ceva. Era singurul loc unde se putea repara umbrele.
„Eu am vrut să învăţat meseria asta de la Verginica Constantin, o femeie care se ocupa de umbrele pe vremuri. Ea urma să se pensioneze, astfel că am avut ambiţia să fur meseria. Acum am rămas singurul care mai repară umbrele în această zonă”, spune Nelu Benescu.
Umbrele care spun poveşti
Pentru Nelu Benescu, umbrelele nu mai au secrete. Au trecut prin mâinile sale sute de obiecte care îi apără pe oameni de ploaie sau de soare. Unele mai scumpe, altele mai ieftine. Cele care îi provocau emoţii erau umbrelele care aveau şi o valoare sentimentală. Pentru acestea, merita să se apuce de muncă.
„Mă pasionează umbrele care au o istorie, o poveste. Acestea mă ambiţionează să le repar. Bătrânii sunt cei care mai preferă să repare o umbrelă, în rest, oamenii le cam aruncă dacă se strică”, a mai declarat Benescu.
Magazinele de „totul la 3.80” îl ruinează
Apariţia magazinelor cu obiecte de 3,80 lei i-au luat şi acei puţini clienţi pe care i-a avut la început. „Oamenii renunţă să mai repare umbrele stricate. Preferă să le arunce dacă se strică şi să îşi cumpere una nouă. Aceste magazine m-au pus pe butuci”, mai adaugă Nelu Benescu. Acesta este amintit în monografia „Nostalgii timişorene”. Preţurile practicate pentru repararea umbrelelor nu pot fi prea mari. Dacă Benescu ar avea pretenţii, o reparaţie ar costa mai mult decât una nouă. Astfel, manopera e aproape pe gratis.
„Preţurile sunt între 80 de bani şi 10 lei. Nu poţi să ceri mai mult. Nu merită să mai fac asta, dar e pasiune. Nu mai există materiale pentru toate, ar costa mai mult decât o umbrelă nouă”, a mai spus Benescu.
Întrebări şi răspunsuriî
Ce se poate repara la o umbrelă?
Se poate repara tot ce înseamnă partea mecanică, piesele de plastic şi spiţele care se rup. În niciun caz pânza. Aceasta nu se poate înlocui. Chiar nu merită să cumperi materialul, costă mai mult decât umbrela. Trebuie să recunosc că sunt unele umbrele pe care nu le pot repara. Nu sunt piese pentru ele.
Copiii nu vor să ducă mai departe meseria?
Au fost de multe ori la atelier, dar nu vor. Nu le place. Cel mare este ospătar, iar cel mic e cu informatica. Eu sper să găsesc pe unul la fel de pasionat ca mine. Altfel, îndeletnicirea asta va dispărea.
Ce-i place
„Îmi place muzica bună, retro, din anii ‘70. Mă opresc asupra celor de la Middle of the Road şi Phoenix. Mai am un mare hobby: pescuitul. Nu merg să prind peşte, merg să pescuiesc”, a spus Nelu Benescu.
Ce nu-i place
„Nu îmi place minciuna şi făţărnicia. Lipsa curăţeniei din Timişoara. Pentru asta oamenii, doar oamenii sunt de vină. În altă ordine de idei, a dispărut răbdarea bătrânilor de azi”, a mai spus Benescu.