Sute de şcoli vor funcţiona în clădiri vechi şi insalubre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de elevi din Vestul ţării vor învăţa din toamnă în clădiri vechi şi fără apă curentă. Condiţiile insalubre din şcoli şi reabilitările ce nu se mai termină sunt motivele pentru care şcolile nu sunt autorizate să funcţioneze.

Unităţile de învăţământ din Vestul ţării mai au mult de lucru până să ajungă şcoli normale, în care elevilor să le fie asigurate condiţii măcar decente pentru studiu. La nici o lună până la începerea unui nou an şcolar, sute de instituţii educaţionale din regiune nu sunt nici măcar autorizate pentru a funcţiona de către Direcţiile de Sănătate Publică. În Timiş, aproape 7.600 de elevi vor învăţa din toamnă în peste 100 de şcoli fără autorizaţie, în timp ce peste 50 la sută dintre şcolile din Caraş-Severin au reuşit să o obţină.


„Procentul este bun, faţă de restul ţării, unde peste jumătate dintre şcoli nu sunt autorizate“, apreciază Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin. Aproximativ 20 la sută dintre elevii din judeţul Arad învaţă în şcoli care nu vor primi autorizaţii sanitare în acest an şi nu au avut nici în anii trecuţi.


Fără autorizaţii


Potrivit unei statistici elaborate de Inspectoratul Şcolar Hunedoara, aproximativ 3,5 la sută dintre elevii hunedoreni vor începe şcoala în unităţi neautorizate din punct de vedere sanitar. Conform reprezentanţilor Inspectoratelor Şcolare, o mare parte dintre unităţi sunt în reparaţii prin programe de reabilitare. Inspectorii spun că şi astăzi se mai lucrează la unele şcoli care urmează să primească avizul sanitar imediat după finalizarea modernizărilor. „Multe clădiri sunt în curs de retrocedare sau au fost revendicate şi nu se investeşte în ele”, a spus Dana Şpac, purtător de cuvânt al DSP Timiş.
O mare parte dintre instituţiile şcolare nu au primit autorizaţii pentru că nu pot asigura condiţiile de igienă. „Şcolile pot funcţiona, dar noi nu dăm avizul. Primesc program de conformare, adică un termen până la care ar putea să remedieze situaţia”, a mai spus Dana Şpac.

Controale la cald în toamnă


Inspectorii Direcţiilor pentru Sănătate Pubică din regiune au efectuat o serie de verificări la unităţile şcolare, în cursul verii. Cu toate acestea, înainte ca noul an şcolar să înceapă, medicii vor pleca din nou să controleze şcolile şi grădiniţele. „În perioada 23 – 27 august, patru echipe formate din reprezentanţi ai mai multor instituţii, printre care Direcţia de Sănătate Publică şi Prefectură, vor merge zilnic în judeţ, unde vor controla toate şcolile, pentru a face un inventar al situaţiei în care se află insituţiile de învăţământ”, spune Marius Pîrcioagă, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.

Procentul e bun, faţă de restul ţării, unde peste jumătate din şcoli nu sunt autorizate.
Dragoş Luca, directorul DSP Caraş-Severin


Şcolile primesc un termen până la care ar putea să remedieze situaţia.
Dana Şpac, purtător de cuvânt DSP Timiş

Timişoara

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite