Sfaturi ale medicilor în luna tăierii porcilor: nu consumați carne dacă nu a fost verificată
0Decembrie este luna în care mulți oameni sacrifică porci în gospodăriile țărănești și, mai apoi, consumă carnea sub diferite forme, fără un examen sanitar - veterinar. Medicii atrag atenția că un asemenea examen este foarte important pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

Înainte de a se prepara toba, caltaboșul, sângeretele, cârnații sau alte produse, este importantă realizarea unui examen trichineloscopic pentru a vedea dacă nu cumva carnea este infestată cu Trichinella Spiralis, un nematod (vierme cilindric) care provoacă o boală numită trichineloză.
Viermele ajunge în corpul uman prin consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic, provenită de la animale infestate, de obicei porci sau mistreți. Rozătoarele sunt principalul rezervor responsabil pentru endemicitatea trichinelozei.
„Boala apare cel mai adesea în mici focare epidemice, rude, prieteni sau vecini, și este cauzată de consumul aceluiași aliment. După ce carnea infestată cu Trichinella Spiralis ajunge în intestinul omului, paraziții se înmulțesc și pătrund în sânge, iar apoi în mușchii striați, unde se închistează și împiedică funcționarea corespunzătoare a acestora.
Există, însă, posibilitatea ca paraziții să ajungă și în alte organe, și vorbim de plămâni, inimă sau chiar în sistemul nervos”, a declarat pentru „Adevărul” Ovidiu Roșca, medic primar boli infecțioase la Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara.
Simptomele infecției cu trichineloză
Principalele simptome ale trichinelozei sunt febră, dureri de cap, erupții cutanate, tulburări digestive (grețuri, vărsături, diaree, dureri abdominale), edeme faciale însoțite de conjunctivită și chiar hemoragii. Primele simptome apar la o zi, două, după consumul de carne infestată.
Există posibilitatea afectării mușchilor respiratorii, ceea ce duce la apariția unor tulburări de respirație. În unele cazuri, însă, în infecțiile severe, pot apărea complicații cardiace, pulmonare sau chiar neurologice. Aritmiile, insuficiența cardiacă, miocardita, pneumonita, encefalita, meningita sau convulsiile sunt câteva dintre complicațiile care apar în unele cazuri și pot duce la decesul persoanei bolnave.
„Multă lume încă refuză să testeze carnea de porc pe care o cumpără din gospodăriile private. Examenul trichineloscopic nu este unul complicat. Se recoltează probe din musculatura intercostală, pilierii diafragmatici sau din partea musculară a diafragmei, situată în apropierea coastelor sau a sternului animalului sacrificat. Probele sunt duse la medicul veterinar care poate da un rezultat în doar câteva minute. Trebuie spus că sărarea, uscarea, afumarea sau procesarea cu microunde nu asigură distrugerea larvelor. Acestea pot fi distruse în cazul înghețării cărnii de porc, timp de aproape trei săptămâni, la o temperatură de minimum -15 grade Celsius. De asemenea, larvele se distrug în cazul gătirii cărnii la o temperatură de peste 70 de grade Celsius. Recomandarea noastră este, însă, efectuarea controlului veterinar al cărnii de porc sau mistreț”, a mai spus medicul Ovidiu Roșca.
Medicii mai precizează că, în cazul în care, după consumul de carne sau preparate din carne de porc, apar simptomele unei toxiinfecții alimentare este necesară prezentarea de urgență la medic, deoarece, cu cât parazitarea este mai intensă, cu atât forma clinică de boală este mai severă.
Amenzi de până la 40.000 de lei
Costul unui examen trichineloscopic este între 25 de lei (trichineloscopie directă) şi 92 de lei (digestie artificială) şi 50 de lei (trichineloscopie directă) pentru probele provenite de la porcii mistreţi.
Pe de altă parte, cei care vând porc crescuți în gospodărie, fără examen sanitar-veterinar riscă amenzi între 20.000 și 40.000 de lei din partea inspectorilor de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).