Scandalul „domiciliul şi diploma de studii”. Prefectura Timiş cere anularea unor hotărâri controversate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primarul Timişoarei va fi nevoit să continue lupta cu Consiliul Local în scandalul „domiciliul şi diploma de studii” FOTO dominicprimar.ro
Primarul Timişoarei va fi nevoit să continue lupta cu Consiliul Local în scandalul „domiciliul şi diploma de studii” FOTO dominicprimar.ro

Prefectura Timiş cere anularea hotărârilor de Consiliu Local care îi obligă pe primarul Diminic Fritz, pe cei doi viceprimari şi mai mulţi angajaţi ai Primăriei Timişoara să  îşi publice diplomele de studii şi dovada domiciliului în Timişoara.

Prefectura, sesizată de Primăria Timişoara pentru a se pronunţa cu privire la cele două hotărâri, a anunţat că în urma analizării hotărârilor a ajuns la concluzia că acestea sunt ilegale, Consiliul Local depăşindu-şi atribuţiile.

„Măsurile au fost adoptate cu depăşirea competenţei materiale a consiliului local prevăzută expres şi limitativ de art. 129 din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.  Măsurile adoptate tind să legifereze într-un domeniu reglementat printr-un act normativ ierarhic superior, respectiv Legea nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, contrar prevederilor Legii nr. 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative”, a transmis Prefectura Timiş.

De asemenea, Prefectura a mai arătat că „prin reglementarea obligaţiei de publicare a diplomei de bacalaureat sau a diplomei de licenţă la aleşii locali (primar, viceprimar, consilieri locali) şi la consilierii personali, fără excepţie, indiferent dacă acestea există sau nu, se încalcă prevederile Legii nr. 115/2015 privind alegerea administraţiei publice locale”.

Reclamând o serie de încălcări ale legii, Prefectura Timiş a solicitat anularea hotărârilor, ameninţând că dacă nu se va întâmpla acest lucru se va lua în calcul solicitarea de anulare a hotărârilor în instanţă.

„În situaţia în care consiliul local nu va revoca hotărârile în cauză, după primirea punctului de vedere al consiliului local cu privire la aspectele sesizate şi respectiv după primirea punctului de vedere al ANSPDCP, se va analiza dacă se impune introducerea unei acţiuni la instanţa competentă pentru anularea acestora”, mai transmis Prefectura Timiş.

Hotărârile pot produce efecte

Prefectul de Timiş, Zoltan Nemeth, a declarat că până la atacarea în instanţă hotărârile adoptate de Consiliul Local sunt în vigoare şi pot produce efecte. Totuşi, hotărârea nu este pusă în aplicare, primarul Dominic Fritz considerând-o ilegală.

„Aşa cum a afirmat şi primarul Dominic Fritz, hotărârea nu este legală. Acest lucru a fost consfinţit atât de secretarul Primăriei Timişoara, care nu a avizat de legalitate acest proiect. În aceste condiţii, nu vom pune în aplicare o hotărâre ilegală a Consiliului Local”, a declarat purtătorul de cuvânt al Primăriei Timişoara, Bogdan Marta.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Atac fără precedent al lui Nicolae Robu la adresa lui Dominic Fritz: „A candidat cu falsuri. Se va minuna şi DNA-ul”

EXCLUSIV Dosarul de candidat al lui Dominic Fritz. Cum a ajuns domiciliul germanului subiect de război politic

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite