Proiect gigantic într-o comună din Timiş. Pistă de testare pentru industria auto, de 100 de milioane de euro

0
0
Spectaculoasa pistă de testare de la Zalaegerszeg, Ungaria FOTO zalazone.hu
Spectaculoasa pistă de testare de la Zalaegerszeg, Ungaria FOTO zalazone.hu

Comuna Biled, judeţul Timiş, se află în faţa unei oportunităţi unice de dezvoltare, prin construirea unei piste de testare pentru industria auto timişoreană. Proiecte similare celui care va fi demarat aici mai sunt în Europa, dar în România ar fi o premieră.

Mai multe companii multinaţionale din domeniul auto, care au fabrici în Timişoara şi judeţ, şi-au dat mâna pentru un proiect uriaş, care ar aduce beneficii tuturor. Aceştia doresc să construiască o pistă de testare pentru auto, dar şi un smart city pentru maşini autonome şi mobilitate electrică. La cererea lor, Consiliul Judeţean Timiş a început căutările pentru găsirea terenului prin comunele din apropierea Timişoarei. Cerinţa era să fie între 200 şi 400 de hectare. Singurii care s-au încadrat au fost cei de la Biled, aflaţi la 30 de kilometri de Timişoara, care au propus 250 de hectare.

“Este un proiect de interes naţional, pentru că în România nu mai eexistă aşa ceva. Cei care vin şi testează maşinile la noi în ţară spuneau că tot timpul trebuia să închirieze spaţii pe la diferite aeroporturi, şi nu se putea când voiau ei din cauza zborurilor, aşa că au hotărât să îşi facă ei o pistă. Căutau teren destul de mare. La noi au găsit într-un final, am răspuns poztiv adresei Consiliului Judeţean Timiş, că ne încadrăm în cerinţele lor. Doar că nu la 400 de hectare, ci undeva la 250 de hectare. Au venit deja cu un plan, se încadrează, iar investiţia este de 100 de milioane de euro. Pentru tot ce înseamnă partea de documentaţie, studii de fezabilitate etc., ne sprijină Consiliul Judeţean, nu avem de pus bani din bugetul local, din contră, sunt doar beneficii pentru noi”, a spus Ovidiu Ioan Oprişa, primarul comunei Biled. 

"Toată treaba asta ne va atrage şi investitorii"

Piste de testare şi încercare pentru maşini sunt în multe ţări din Europa, iar cel mai apropiată de noi se află cea de la Zalaegersezeg, din Ungaria, unde e un centru complex şi integrat de cercetare şi dezvoltare care sprijină clienţii şi dezvoltările experimentale din industria auto. Obiectivul de la Biled va atrage investitori din toate domeniile de activitate, dar şi universităţi, şcoli profesionale pentru cercetare, dezvoltare şi testare. 

“Pe o pistă de această anvergură se pot organiza inclusiv concursuri moto sau auto, dar şi diferite evenimente, festivaluri, gen Untold. Pista de testare va avea şi parte asfaltată, şi parte de pietri, noroi, poduri, pentru că maşinile trebuie testare pe fiecare tip de teren. Şi pe lângă treaba asta va fi creat un orăşel, să zic aşa, maşina să fie testată ca în viaţa reală. Toată treaba asta ne va atrage şi investitorii. Firmele vin aici cu sediile lor, Politehnica îşi face bază de cercetare, automat e nevoie să se deschidă un restaurant, un hotel, toate acestea sunt plusuri pentru noi, fiecare va plăti impozit comunei, iar noi putem să creştem”, a mai spus Ovidiu Ioan Oprişa.


Zala zone

Pista Zalazone din Ungaria FOTO Zalazone.hu
 

"Am stabilit ca până la finalul anului noi să îndeplinim tot ce înseamnă parte de documentaţie pentru comună"

Având în vedere că este un proiect naţional de anvergură, hotărărea consiliul local Biled trebuie să ajungă la Guvern, explică primarul Oprişa. 

“E nevoie de o hotărâre de guvern pentru a scoate din circuitul agricol cele 176 de hectare de păşune. Tot ce înseamnă peste o sută de hectare nu se poate scoate din circuitul agricol decât prin hotărâre de guvern. Am fost la Bucureşti acum două săptămâni, am discutat acest lucru, ei ştiau despre proiect, e în strategia de dezvoltare a judeţului. După discuţiile cu cei de la CJT am stabilit ca până la finalul anului noi să îndeplinim tot ce înseamnă parte de documentaţie pentru comuna Biled, ca din 1 ianuarie 2023 să intrăm în muncă cu tot ce înseamnă studiu de fezabilitate şi toată partea de documentaţie pe care o susţine financiar CJ Timiş”, a mai spus Oprişa.

Pista Zalazone din Ungaria, construită pe 265 de hectare, a fost inaugurată în 2022
 

Conform primarului Ovidiu Ioan Oprişa, terenul propus pentru pistă se află la intrarea înainte de intrarea în localitatea Biled, dinspre Timişoara, astfel că locuitorii nu vor avea de suferit de pe urma lucrărilor. Acesta ar fi cea mai mare investiţie din istoria Biledului, unde mai există o firmă italiană care realizează piese pentru submarine, bărci şi yahturi, cât şi una dintre ceele mai mari şi mai moderne sere de roşii cherry din România, o afacere de peste 3 milioane de euro. 
 

Vă mai recomandăm să citiţi:

FOTO A fost inaugurată cea mai mare şi modernă seră din România. Roşii ca în Olanda, produse în judeţul Timiş: „Totul este computerizat”

FOTO 250 de ani de când germanii au întemeiat Biledul, una dintre cele mai bogate comune din Timiş

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri