Prima lopată la fundaţia IKEA Timişoara. Investiţia de 60 de milioane de euro va aduce peste 250 de locuri de muncă FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a pus piatra de temelie la IKEA Timişoara FOTO Ş.Both
S-a pus piatra de temelie la IKEA Timişoara FOTO Ş.Both

Suedezii de IKEA au început construcţia celui de-al treilea magazin din România, situat pe un teren aflat în componenţa comunei Dumbrăviţa, chiar la intrarea în Timişoara, dinspre calea Aradului.

GALERIE FOTO

După ce au realizat in timp record infrastructura rutieră din zonă, construind un sens giratoriu, cu drumurile de legatura aferente, cei de la IKEA au demarat dezvoltarea efectiva a centrului comercial. 

Momentul a fost marcat joi prin punerea pietrei de temelie. Nicoletta Muscinelli, directorul IKEA Timişoara, împreună cu Horia Bugarin, primarul Dumbrăviţei şi cu Dominic Fritz, primarul Timişoarei, au pus, simbolic, prima loptată la fundaţia construcţiei care se ridică la graniţa comunei periurbane Dumbrăviţa cu Timişoara.

„Noi avem o istorie foarte lungă cu magazinele IKEA încă de pe când nu existau în România. locuitorii din zona de vest mergeam în Budapesta să ne facem cumpărăturile. Ne bucurăm să fie acum IKEA aici, aproape de noi. Îmi doresc ca IKEA să facă parte din comunitate. Ne bucurăm să fim pe harta magazinelor IKEA, pe harta Europei, să facem parte din această comunitate IKEA”, a spus Horia Bugarin, primarul comunei Dumbrăviţa.

S-a pus piatra de temelie la IKEA Timişoara FOTO Ş.Both

Retailerul suedez va investi în noul magazin aproximativ 60 de milioane de euro, aceasta fiind a treia investiţie semnificativă a IKEA în România. Viitorul magazin de aproximativ 26.000 metri pătraţi, cu 780 de locuri de parcare, va oferi o gamă variată de produse de mobilier pentru casă, numeroase spaţii inspiraţionale pentru amenajări interioare, un restaurant cu specialităţi suedeze, o zonă de cafenea şi un loc de joacă pentru copii.
 

„România este una dintre principalele noastre pieţe de dezvoltare, iar după succesul pe care l-am avut cu cele două magazine din Bucureşti, extinderea aceasta a fost una firească. Am ales Timişoara pentru că dorim să aducem ceea ce noi numim inspiraţia şi modul de viaţă IKEA mai aproape de partea de vest a ţării, având la îndemână sprijinul autorităţilor locale şi toate resursele interne necesare”, a declarat Ekaterina Egorova, CEO, IKEA Europa de Sud-Est. 

S-a pus piatra de temelie la IKEA Timişoara FOTO Ş.Both


Nicoletta Muscinelli a precizat că IKEA îşi va concentra eforturile pentru a oferi clienţilor o experienţă unică, îmbinând activitatea din magazin cu cea de comerţ electronic.

„Noul magazin IKEA va oferi mai multă inspiraţie şi o gamă variată de produse de mobilier pentru casă, cu un design deosebit şi de înaltă calitate, la preţuri accesibile, pentru mulţi timişoreni şi locuitori ai judeţelor învecinate. IKEA Timişoara va implementa standarde de construcţie şi principii operaţionale de afaceri inovatoare şi sustenabile, şi că îşi doreşte să arate că o viaţă sănătoasă şi sustenabilă poate fi accesibilă, atractivă şi la îndemână pentru mulţi oameni", a spus Muscinelli.

De câteva zile a început deja ridicarea centrului comercial în regim de înălţime S+P+1E. Pe lângă latura comercială, clădirea va avea şi alte funcţiuni complementare cum ar fi spaţiile de birouri. 

S-a pus piatra de temelie la IKEA Timişoara FOTO Ş.BothConstrucţia va urmări cerinţele de certificare de clădire sustenabilă, conform criteriilor BREEAM. De asemenea, va folosi energie regenerabilă, va fi echipată cu panouri fotovoltaice pe acoperişul magazinului şi va utiliza, pentru consumul de energie, o centrală geotermală, pentru încălzirea şi răcirea clădirii.

În plus, în timpul construcţiei se vor lua măsuri ecologice speciale în materie de sortare şi eliminare a deşeurilor, precum şi de protecţie împotriva prafului, pentru a evita orice neplăceri pentru comunităţile învecinate. Obiectivul pentru acest nou magazin este de a recicla minimum 85% din deşeurile generate, din care 100% din deşeurile alimentare care provin de la Restaurantul şi Bistroul IKEA, acestea urmând să fie transformate în compost

„Acolo unde merge IKEA vor veni şi alţi investitori”

Investiţia va aduce cel puţin 250 de locuri de muncă în viitor. Conform planului, termenul de execuţie este 12 luni, dar este de asteptat ca totul să fie gata până în vara anului viitor. 

„În această zonă periurbană trăieşte populaţia cu unul dintre cele ridicate standarde de viaţă din România, fapt ce le permite să acceseze servicii noi, de calitate, să cheltuiască mai mult. IKEA este un brand care a arătat că se adresează unui public din clasa medie, care are nevoie de lucruri, de bunir de calitate, cu un design atractiv. Pentru Timiş, promovarea serviciilor şi a retail este o prioritate, pentru comunitatea locală locurile de muncă create aici vor fi în beneficiul locuitorilor. Dar această investiţie va radia şi în Timişoara, urmând a se prelungi liniile de transport şi dezvoltarea unui întreg ecosistem în jurul acestei investiţii. Acolo unde merge IKEA vor veni şi alţi investitori, se vor dezolta şi alte afaceri, iar acest lucru nu poate decât să ne bucure”, a declarat Alin Nica, preşedintele CJ Timiş.

S-a pus piatra de temelie la IKEA Timişoara FOTO Ş.Both

„IKEA ştie că toţi aceşti oameni vor avea nevoie de mobile”

Cei de la IKEA au presimţit o evoluţie spectaculoasă: zilele acestea, Timişoara s-a clasat pe primul loc în topul oraşelor mari din România care atrag cele mai importante investiţii imobiliare din ţară, cu proiecte în derulare de aproape un miliard de euro. Aproape 50% din banii din imobiliare care nu merg spre Bucureşti, merg spre Timişoara. 

„Este un semnal foarte clar că Timişoara este oraşul cel mai dinamic în România, după capitală. Această investiţie vine după un şir de alte investiţii în zona de producţie, mai multe companii au anunţat, în ultimele luni, că ori se vor extinde, ori vor veni în Timişoara să-şi deschidă noi fabrici de producţie şi de dezvoltare. Iată că au venit şi cei de la IKEA. Asta spune ceva nu doar despre prezentul Timişoarei, ci de fapt pentru viitorul Timişoarei. Pentru că aceste investiţii spun ceva despre încrederea investitorilor despre cum va arăta Timişoara în cinci ani, în zece ani. Faptul că IKEA crede că în Timişoara, nu altundeva în ţară, va fi cea mai interesantă investiţie, este un semnal foarte puternic. Dacă ne uităm pe cifre, în piaţa imobiliară, vedem, negru pe alb, că Timişoara este o realitate economică. Aproape 50 sută din investiţiile imobiliare din România, Bucureşti inclus, sunt făcut în Timişoara. Vorbim de un miliard de euro care va fi investit aici în următorii ani. IKEA a mirosit asta şi ştie că toţi aceşti oameni o să aibă nevoie de mobilie, să se simtă bine”, a declarat Dominic Fritz, primarul Timişoarei. 
 

S-a pus piatra de temelie la IKEA Timişoara FOTO Ş.Both


 

Dezvoltare imobiliară în zona de nord a Timişoarei 
 

IKEA va reprezenta o ancoră, care va atrage după ea şi alte investiţii, un ecosistem local de economie. De asemenea, cea mai importantă dezvoltare a Timişoarei pe viitor se va realiza tocmai în zona de nord. 
 

„IKEA vrea să lucreze cu economia locală, vor să crească lanţuri de producţie şi logistică locală, nu vin ca o enclavă intenaţională care se protejează de ce este în jur, dinpotrivă, vin ca un mot pentru dezvoltare locală. Această strategie ne bucură foarte mult. Zona de nord a Timişoarei se va dezvolta în următorii ani foarte puternic. Vorbim de zona metropolitană. Este clar că cea mai mare bucată de teren rămas construibil în Timişoara este toacmai această zonă de nord, Torontalului-Aradului. Vom începe chiar luni un proces de dezvoltare a unei strategii de urbanism, să stabilim foarte clar cum trebuie să se dezvolte aceată zonă de nord a oraşului, vecin cu IKEA. Şi încă ceva, valorile IKEA se suprapun cu valorile Timişoarei: respect pentru diversitate, curiozitate şi inovare, dar şi respect pentru mediul înconjurător şi o ambiţie de a fi o companie sustenabilă şi ecologică”, a mai afirmat Dominic Fritz.

S-a pus piatra de temelie la IKEA Timişoara FOTO Ş.Both


 

Terenul de 85.000 de metri pătraţi de la marginea Timişoarei a fost în proprietatea omului de afaceri Ion Ţiriac, iar la începutul anilor 2000 s-a vorbit că în zonă se va deschide un magazin al retailerului belgian Cora. Până la urmă, această afacere nu s-a mai realizat, dar întreaga zonă a rămas în folclorul local ca „zona Cora”.   

VĂ MAI RECOMANDĂM SĂ CITIŢI:

IKEA a început construcţia noului magazin de la Timişoara: „România este o ţară în care am crezut mereu“

S-a pus piatra de temelie la IKEA Timişoara FOTO Ş.Both
S-a pus piatra de temelie la IKEA Timişoara FOTO Ş.Both

S-a deschis complet circulaţia în noul sens giratoriu construit de IKEA Timişoara

Cum arată noul sens giratoriu construit pentru IKEA, la intrarea în Timişoara. A fost realizat în timp record VIDEO

Sensul giratoriu de la IKEA Timişoara, finalizat în timp record. Cum arată infrastructura construită în câmp FOTO

Se construieşte infrastructura rutieră pentru viitorul IKEA de la intrarea în Timişoara FOTO

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite