Nicu Covaci şi Revoluţia din Timişoara: Rockerul şi-a parcat Jaguarul între două tancuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Covaci povesteşte despre zilele de după Revoluţia din Timişoara
Nicu Covaci povesteşte despre zilele de după Revoluţia din Timişoara

Nicu Covaci a povestit că fost salvat de la exmatricularea din facultate chiar de Ion Iliescu, care după 1990 avea să prea puterea în România

Revoluţia l-a prins pe Nicu Covaci, liderul legendarei trupe Phoenix, în exil, în Germania. Era alături de prietenii săi când a fost anunţat că la radio se vorbeşte despre revolta timişorenilor împotriva dictatorii comuniste.

 „În acel moment am sărit în sus din fotoliu şi primul meu gând a fost să vin în România. Vroiam să particip şi eu la o revoluţie, să mă lupt împotriva comuniştilor. Dar nu m-au lăsat să plec. Au zis că mă împuşcă”, a declarat Nicu Covaci, care a emigrat în 1976 în Olanda, iar apoi s-a stabilit în Germania, renunţând şi la cetăţenia română. 

Pe data de 2 ianuarie 1990, Nicu Covaci era deja la Timişoara. “Am venit cu un Jaguar, pe care l-am parcat în Piaţa Libertăţii, între două tancuri”, îşi aduce aminte Covaci.

Prima destinaţie a fost studioul Radio Timişoara, unde avea să şi intre în direct cu cetăţenii oraşului.

“Ţin minte că la un moment dat s-a auzit un pârâit de mitralieră. Atunci cei din jur au făcut un zid în jurul meu şi m-au băgat în clădirea radioului. M-am întrebat, cine sunt eu de oamenii aceştia fac asta?”, a afirmat Covaci.

Iliescu  l-a salvat

Liderul de la Phoenix a povestit apoi cum l-a cunoscut pe Ion Iliescu, cel care avea să preia puterea în România, după 1990.

“Eu am avut carnet de UTC, am fost şi pionier. Dar când au vrut să mă facă membru de partid, am refuzat. Aşa că au început să mă şicaneze, să nu mă bage în examene. M-am dus să îl bat pe cel responsabil cu rectrutările. Probabil că mă dădeau afară, dar atunci a intervenit un tip, care a spus: ăsta e Nicu Covaci de la Phoenix, pentru ei trebuie făcut un palat al culturii. Acela era Ion Iliescu”, a mai declarat Nicu Covaci.

Povestea cu Marshall-ul

În 1977, se întoarce în ţară cu dorinţa să îşi ia sculele şi instrumentele muzicale. Acesta scoate difuzoarele din boxe şi îi ascunde pe membrii formaţiei, pe care îi scoate din România cu un camion, pe la frontiera cu Jugoslavia, de la Orşova.

"Doar un Marshal mai am undeva aruncat în beci. E păcat să stea acolo. O să o aduc la Timişoara, împreună cu alte obiecte legate de Phoenix. Le voi da celor din Fan Clubul Phoenix. O să fie şi chitare printre ele”, a spus  Nicu Covaci.

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite