Gravura secolelor XVI şi XVIII va fi expusă la Muzeul de Artă din Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expoziţia „De la Ugo da Carpi la Parmigianino. Grafică italiană din secolele XVI şi XVIII" se deschide la Muzeul de Artă miercuri 7 septembrie, la ora 18:00. Lucrările vor fi expuse până în data de 16 octombrie.

Organizatorii au împărţit expoziţia în patru săli, cu teme diferite: sala cu lucrările lui G. B. Piranesi, cea axată pe clar-obscur, sala cu temă religioasă şi cea cu scene mitologice. Curatorii Cătălina Macovei din Bucureşti şi Marius Cornea din Timişoara vor găzdui vernisajul.

Sala dedicată lucrărilor lui G.B. Piranesi aduce în văzul tuturor ciclul intitulat „Carceri d'Invenzioni", despre care Cătălina Macovei explică: „acestea nu au existat în realitate, este vorba de închisorile imaginate de artist, drept urmare a influenţelor veneţiene, a execuţiilor la care el a asistat."
În ce îl priveşte pe Ugo da Carpi, cel care dă titlul expoziţiei, acestuia i se atribuie prima gravură pe cinci planşe, făcută în culori, „de o mai mare expresivitate şi forţă," potrivit curatoarei.

„Lucrările provin fie din donaţiile făcute de George Oprescu, fie sunt lucrări pe care academicianul le-a obţinut din schimburile făcute cu familia Slătineanu," spune Cătălina Macovei, curator al expoziţiei.

Colecţionate încă din 1874, lucrările fac parte din Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române, care astăzi a ajuns să posede un fond de 95.000 de stampe şi 43.000 de desene, alături de colecţia de peste 300.000 de fotografii ale şcolilor române şi străine.

Timişoara



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite