FOTOREPORTAJ Festivalul Lubeniţei din Gottlob, unic în Banat, lansează a doua ediţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Singura manifestare din Banat dedicată acestui fruct va ţine două zile. Localitatea Gottlob, aflată la 60 de kilometri de Timişoara, găzduieste azi cea de a doua ediţie a Festivalului Lubeniţei.

Lubeniţa de la Gottlob este unul dintre brandurile importante din Banat care, din cauza neglijenţei, a fost în pericol să fie exploatat de alţii, până când localnicii au decis să ia măsuri. Aşa a apărut Festivalul Lubeniţei de la Gottlob.



Sătenii doreau să le arate tuturor că sunt cultivatorii celor mai bune lubeniţe din această parte de ţară. Aşa cum ungurii de la Mako au Festivalul Cepei sau cei de la Szeged organizează Festivalul Papricii, la Gottlob s-a orgamizat Festivalul Lubeniţei.

“Un motiv în plus pentru organizarea acestui festival este faptul că brandul gottlobean este furat şi folosit de către comercianţi care nu au atins, măcar o dată, lubeniţa de Gottlob. Va fi o sărbătoare în care localnicii se vor mândri cu produsele lor”, a declarat Cristian Cerba, viceprimarul din Gottlob.

Concerte, concursuri şi mult sport

Festivalul Lubeniţei de la Gottlob este prima şi singura manifestare de acest gen din Banat. Deschiderea are loc astazi, de la ora 11.00, cu parada majoretelor. Pe lângă cele 25 de majorete din Gottlob, vor participa şi 50 de majorete din Ungaria. La eveniment sunt aşteptaţi zeci de cultivatori, iar pe scena de lângă stadion vor avea loc numeroase concerte, concursuri distractive şi competiţii sportive. “Primăria din Gottlob pune la dispoziţia producătorilor tricouri persoanlizate cu sigla festivalului”, a mai spus Cerba.



Pentru o imagine completă a ceea ce înseamnă cultivatul lubeniţei în comuna Gottlob, e suficient să spunem că există o suprafaţă cultivată de 384 de hectare şi o producţie estimată de 16 tone de lubeniţă. Pe drum, înainte de intrarea în localitatea Lovrin, producătorii de lubeniţă şi-au întins veritabile tarabe cu delicioasele lubeniţe, unde fac vânzări la greu. Şoferii trag pe dreapta pentru a cumpăra lubeniţele culese de pe câmpurile din zonă.

Solistul Miroslav Ilici adună sârbii

Invitatul special al Festivalului Lubeniţei este Miroslav Ilici, unul din cei mai importanţi muzicieni din Serbia. Concertul se va desfăşura in seara aceasta, de la ora 21.00. Sunt aşteptaţi să sosească la Gottlob sârbi din toate zonele Banatului şi chiar din Serbia, având în vedere distanţa mică. „Aducerea lui Ilici este cea mai bună soluţie. A costat doar 3.500 de euro, foarte puţin, pe lângă sumele cerute de muzicienii de la noi care doar se lălăie. Ilici vine cu orchestră, va cânta cel puţin două ore jumătate. Sârbii aduc şi sonorizarea, care rămâne pe scenă şi pentru ceilalţi artişti”, a declarat Flavius Băican, unul din organizatorii festivalului.





Jocuri X-treme şi tenis la Gottlob


Toate evenimentele din program implică folosirea lubeniţei: atelierul de sculptură în lubeniţă, Gottlob X-games, proba de ştafetă cu lubeniţa, degustări gratuite de lubeniţă. Pe terenul de tenis cu nocturnă se va desfăşura turneul Gottlob Open 2010.

image
image
image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite