FOTO Áder János, preşedintele Ungariei, la Timişoara: „1989 a fost un an al minunilor. Libertatea obţinută a avut darul să aducă adevărata împăcare între cele două naţiuni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Áder János, preşedintele Ungariei, Sali Berisha, fostul preşedinte şi prim-ministru al Albaniei, şi Tőkés László au participat la comemorarea a 25 de ani de la Revoluţia din Timişoara.

Áder János, preşedintele Ungariei, şi fostul preşedinte şi prim-ministrul Albanez au fost invitaţii lui Tőkés László la Timişoara, cu ocazia comemorării a 25 de ani de la Revoluţie.

„1989 a fost un an al minunilor. Însă minunile nu apar de la sine, trebuie să se facă ceva pentru aceasta. Chiar şi cele mai puternice imperii sunt slabe dacă sunt construite pe minciuni. Revoluţia română, lupta pentru libertate, a fost dusă împreună de români şi maghiari. A trezit în toţi acel crez că s-a deschis o ocazie istorică ca tensiunile naţionale să dispară. Că libertatea, democraţia şi drepturile omului vor aduce o nouă înţelegere asupra destinelor comune ale celor două popoare. Despre această speranţă au vorbit şi numeroasele ajutoare - au fost cele mai mari campanii de ajutorare din toate timpurile pornite din Ungaria, după Revoluţie. Mii şi mii de oameni au stat la cozi în Ungaria pentru a putea pune în camioane ajutoarele pentru România. Nu doar pentru cei din Transilvania, nu doar pentru maghiari, ci pentru pentru toţi românii care aveau nevoie. Libertatea obţinută în 1989 a avut darul de a aduce adevărata împăcare între cele două naţionalităţi. Este acea libertate pe care trebuie să se construiască speranţele noastre”, a declarat Áder János, preşedintele Ungariei.
 

Tőkés László a ţinut să amintească faptul că încă se propagă minciuni despre Revoluţia de la Timişoara care este continuarea ideologiei anti-maghiare şi anti-germane dusă de vechea Securitate. "Vă amintesc doar că Securitatea a dus veritabile lupte împotriva „germanilor fascişti” şi „maghiarilor iredentişti”. Din păcate şi acum seriviciile secrete şi conducerea post-comunistă îi acuză pe maghiari că vor să pericliteze integritatea naţională a României când ei cer drepturi fireşti de autonomie. Nu trebuie să ridicăm noi ziduri în locul celor vechi. Ultimele alegeri prezidenţiale din România reprezintă idealurile române şi maghiare de acum 25 de ani. Alegerea lui Klaus Iohannis a adus o nouă şansă pentru continuarea mult doritei schimbări de regim în România. Să proimitem că ce am câştigat în decembrie 1989, nu vom lăsa să se piară”, a declarat Tőkés László. 
 

Sali Berisha, fost preşedinte şi prim-ministru al Albaniei, şi-a amintit că atunci când întreaga cortină din Est a căzut, doar România şi Albania a rămas cu vechiul regim. „Apoi, în decembrie 1989, dumneavoastră aţi reuşit să transmiteţi albanezilor şi mie persoanal, dorinţa de a lupta. România este astăzi membră al Uniunii Europene. Este un drum pe care şi Albania doreşte să o urmeze”, a spus Berisha.  


Cei prezenţi au putut vedea şi proiecta filmul documentar: „Adventul care a adus schimbarea de regim-Timişoara 1989”, realizat de Maksay Ágnes şi Filep Farkas.

Evenimentul de la Centrul Regional de Afaceri a fost prezentat de Balázs Attila, directorul Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timişoara. 

Seara s-a încheiat cu un spectacol festiv: „Rapsodia maghiară” – cu Ansamblul Popular Maghiar de Stat.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite