EXCLUSIV Sentinţa care îl pedepseşte pe primarul Timişoarei pentru că le-a cerut ţiganilor să se laude cu impozitele plătite, nu cu aur şi maşini scumpe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Amendat de Consiliul pentru Combetarea Discriminării (CNCD) pentru o postare pe Facebook în care le-a cerut „ţiganilor” să nu se mai laude cu „dinţi de aur, ghiuluri, cocoşei şi maşini scumpe”, ci cu impozitele pe care le plătesc, primarul Timişoarei, Nicolae Robu a contestat amenda în instanţă, dar a pierdut. „Adevărul” a intrat în posesia sentinţei care aduce în dezbatere o temă extrem de controversată: impozitele plătite de romii bogaţi.

Un mare fan al reţelei de socializare Facebook, primarul Timişoarei Nicolae Robu a ajuns să fie acuzat de afirmaţii rasiste la adresa romilor după un mesaj postat pe cunoscuta reţea de socializare în luna ianuarie a anului trecut. „Tocmai am văzut pe un post naţional de televiziune un reportaj privind manifestările epatatoare ale ţiganilor. Se spunea, în reportaj - în opinia mea: pe bună dreptate - că noţiunile cele mai dragi ţiganilor sunt cele de "mare" şi "mult". Asta în timp ce în background, se auzea un cântec în care se spunea că "ţiganii s-au modernizat". Ei bine, după ce le-am cerut ţiganilor să arate că "s-au modernizat" înlăturându-şi turnuleţele şi alte elemente kitschoase de pe clădiri  (...), le fac acum propunerea ca în loc să arate câţi dinţi din aur au, câţi galbeni, câţi cocoşei, câte ghiuluri, ce maşini, etc, etc, să se laude prezentând în fotocopie adeverinţa cu sumele plătite ca taxe şi impozite, mărita proporţional cu valoarea acestora. Eu le promit ca adeverinţa in original le va fi eliberată cu maximă celeritate. Sper că sunteţi de acord cu mine ca aşa ceva chiar ar fi o dovada de "modernizare"! Daca agreaţi ideea, clicuiţi Like. Altfel, postaţi textul Dislike”, este mesajul de la care a pornit totul.

În urma dezbaterii iscate pe Facebook, Nicolae Robu a revenit şi a scris că nu poate fi acuzat că a făcut afirmaţii rasiste folosind termenul de „ţigan” pentru că „ţiganii înşişi îşi spun astfel si, oricum, eu nu folosesc termenul in sens peiorativ, ci tradiţionalist”. Ulterior, Robu a revenit cu un alt mesaj în care şi-a explicat afirmaţiile referitoare la ţigani. „ Vă rog să nu abordaţi lucrurile de pe poziţii rasiste, pt. că ar fi în total dezacord cu intervenţia mea. Să fie clar: eu nu-i dispreţuiesc pe ţigani, ci, dimpotrivă, mă străduiesc să contribui la îmbunătăţirea condiţiilor lor de viaţă şi la emanciparea lor, respectiv la integrarea în societate, ca singure soluţii la problema conexă lor, problemă pe care n-avem voie să o ignorăm.(…) Ce-am vrut eu prin postarea de mai sus? Am vrut să-i ironizez pe ţiganii super bogaţi, cu averi suspecte, care plătesc taxe şi impozite disproporţionat de mici în raport cu averile pe care le au şi, implicit, în raport cu veniturile pe care dobândirea şi întreţinerea unor asemenea averi le presupun. Şi, evident, am vrut asta nu pt. că sunt ţigani, ci pt. că au năravurile pe care le-am menţionat!”, a mai postat Robu pe Facebook.

image

Postarea de pe Facebook pentru care primarul Nicolae Robu a fost amendat FOTO timisoaraexpress.ro

Încercările de a scoate din discuţie aspectele rasiste au fost zadarnice pentru că Robu a fost reclamat la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Chiar dacă în cadrul Consiliului au fost şi voci care au spus că Robu nu trebuie amendat pentru că „nu a urmărit să disemineze opinii rasiste, ci a exprimat un punct de vedere cu privire la un subiect de interes public”, majoritatea a decis că „textul (n.r. publicat de Robu pe Facebook) reprezintă un comportament manifestat în public care vizează crearea unei atmosfere de intimidare, ostilă, îndreptată împotriva persoanelor aparţinând comunităţii de romi, prin raportare la descrierea comunităţii (bogaţi, cu prost gust şi care nu plătesc taxe sau impozite)”. Astfel, primarul Nicolae Robu a fost amendat cu 2.000 de lei.

„Ţiganul” şi impozitele în cântarul judecătorului

Amenda aplicată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării a fost contestată în instanţă, la Curtea de Apel Timişoara. În cadrul procesului, Robu s-a apărat arătând că a adus în dezbaterea problema taxelor şi impozitelor dintr-o perspectivă constructivă inclusiv pentru etnicii romi. Curtea de Apel a respins, însă, cererea prin care primarul a solicitat anularea amenzii aplicate de Consiliul pentru combaterea discriminării. Judecătorii au reţinut că mesajele lui Robu au fost expuse în spaţiul public postarea fiind realizată „pe o reţea informaţională de socializare publică receptivă perpetuu pe internet bazată pe un site la care utilizatorii se pot înscrie şi interacţiona liber cu alţi utilizatori deja înscrişi, iar vastitatea acestei reţele de socializare coroborat cu faptul că utilizatorii nu pot estima şi nu pot controla întinderea spaţiului efectiv de publicare, denotă caracterul public al acestei postări”.

Judecătorii au explicat şi motivele pentru care mesajul primarului Robu este discriminatoriu. „Intenţia reală a reclamantului nu a fost aceea de a lansa o dezbatere publică reală şi efectivă ce ar fi de natură să atragă venituri la bugetul local din partea populaţiei rome bogate, aşa cum susţine reclamantul că ar fi urmărit, întrucât nu aceasta era modalitatea concretă în care se putea realiza un asemenea obiectiv. Astfel, se constată că reclamantul în calitate de edil al oraşului prin prisma funcţiei deţinute putea lansa efectiv o asemenea dezbatere nu pe contul de socializare ci într-un cadru instituţional, iar o asemenea dezbatere nu putea în nici un caz să-i vizeze doar pe etnicii romi înstăriţi, ci ar fi trebuit să-i vizeze pe toţi restanţierii sau pe cei ce nu-şi plătesc taxele şi impozitele locale, indiferent de etnia acestora şi, ca atare, nu se poate reţine scopul declarat de reclamant privind necesitatea unei dezbateri publice asupra unui subiect de interes local”, se arată în sentinţa prin care Robu a pierdut procesul cu CNCD.

Curtea de Apel şi-a mai motivat decizia de respingere a cererii lui Robu arătând că atâta timp cât a făcut referire doar la romii înstăriţi, primarul Timişoarei nu a urmărit o dezbatere reală privind taxele şi impozitele. „Aceste aspecte sunt de natură a forma convingerea instanţei că în realitate reclamantul a urmărit să lanseze o propunere zeflemistă ce consta în a proba „modernizarea” acestei etnii prin mărirea chitanţelor de plată a unor taxe şi impozite proporţional cu valoarea acestora, iar această propunere ironică şi batjocoritoare la adresa etnicilor romi, a fost de natură să creeze o atmosferă de ostilitate, degradare şi ofensare la adresa acestora, întrucât conduce inevitabil la crearea unui profil negativ al contribuabilului de etnie romă ce se caracterizează în mod esenţial printr-o atitudine de neplată a taxelor şi impozitelor locale, făcând din aceasta o caracteristică specifică acestei etnii”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

În cadrul procesului a fost pusă în discuţie şi problema termenului „ţigan” folosit de Robu în postarea de pe Facebook. Curtea de Apel a arătat că „nu poate fi contestat faptul că acest termen este unanim acceptat şi uzitat de însăşi membrii comunităţii rome, fiind un termen ce se regăseşte şi în dicţionarul explicativ al limbii române, dar în general conotaţia folosirii acestui termen este de cele mai multe ori negativă”. „Faptul că reclamantul nu a fost sancţionat pentru utilizarea în sine a termenului de „ţigan” ci pentru faptul că a înţeles să ironizeze membrii unei anumite etnii prin lansarea unei propuneri ce era de natură a crea o atmosferă de ofensă, ostilă sau degradantă la adresa acestora şi în aceeaşi măsură uzitarea termenului de „rom” în contextul acestei propuneri ironice, ar fi avut aceeaşi finalitate”, se mai arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara.

Primarul Nicolae Robu a declarat că respectă sentinţa judecătorilor şi, chiar dacă are posibilitatea recursului nu mai  continuă procesul şi plăteşte amenda de 2.000 de lei „care este aproape jumătate din salariul meu pe o lună”. „Am făcut o ironie, e adevărat, la adresa ţiganilor, dar am făcut-o nu la adresa lor ca şi comunitate în ansamblu, ci la adresa câtorva indivizi care ne sfidează prin atitudinea lor. Nu putem vorbi de rasism prin ce am făcut eu”, a spus primarul Nicolae Robu. În ciuda sentinţei judecătoreşti, care critică modul în care primarul a „organizat” pe Facebook dezbaterea despre impozitele pe care le plătesc romii, primarul a spus că tot pe Facebook va organiza dezbateri pentru că implicarea este mult mai mare în lumea virtuală decât în viaţa reală. 

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite