Efectul IKEA. Transformările dintr-o comună din Timiş, după descinderea gigantului suedez de mobilă FOTO

0
0
Terenul de 80.000 de metri pătraţi pe care se va construi IKEA FOTO Ş.Both
Terenul de 80.000 de metri pătraţi pe care se va construi IKEA FOTO Ş.Both

IKEA, retailerul suedez de mobilă prezent în România cu două magazine în Bucureşti, va demara peste o lună-două lucrările de construcţie la viitorul său magazin din Dumbrăviţa, judeţul Timiş. Acesta va fi al treilea din România şi s-ar putea deschide în primăvara viitoare.

Primul magazin IKEA din afara Bucureştiului va fi ridicat pe teritoriul administrativ al comunei Dumbrăviţa, judeţul Timiş, mai precis la intrarea în Timişoara dinspre Arad. Noul primar al Dumbrăviţei, Horia Bugarin, şi-a dat acordul asupra unor mici modificări cerute de IKEA la PUZ-ul aprobat în 2018 şi asupra Certificatului de Urbanism, iar suedezii au anunţat că în aproximativ două luni vor începe lucrările de construcţie. 

GALERIE FOTO

„Am semnat Certificatul de Urbanism şi l-am emis. Acum, nu mai e niciun loc de întoarcere sau de răzgândire. Pentru a nu întârzia lucrările, au făcut o solicitare de a muta sensul giratoriu cu aceeaşi rază de giraţie strict pe parcela unde este proprietar 100 la sută IKEA. Iniţial, cum era prevăzut în Planul de situaţie, o parte din sensul giratoriu se suprapunea pe o altă parcelă, ceea ce ar fi presupus un acord şi din partea celuilalt proprietar”, a declarat Horia Bugarin, primarul Doumbrăviţei, o comună periurbană de lângă Timişoara.

Potrivit unui studiu elaborat, în 2013, de Consiliul Consultativ pentru Regionalizare, comuna Dumbrăviţa este cea mai dezvoltată localitate din România.

Reconfigurarea întregii zone

Noul centru comercial va avea trei niveluri, iar construcţia va include panouri fotovoltaice şi sisteme ce captează energia geotermală. Toată zona va fi reconfigurată şi pentru acces. 

„Vor exista două sensuri giratorii, unul mare, care va fi la intersecţia cu Drumul Naţional - calea Aradului, şi care va fi executat de CNADR, şi un sens giratoriu mai mic, pe parcela IKEA, care va fi chiar la ieşirea din parcarea centrului comercial. Acesta va fi executat de constructorii IKEA. Va mai fi un drum colector care va merge paralel cu calea Aradului”, a mai spus Bugarin.
 

Ikea se va construi pe un teren de 80.000 metri pătraţi de la Dumbrăviţa

Terenul este pregătit deja începerea construcţiei 

Primăria Dumbrăviţa va asigura utilităţile acolo, iar IKEA va lărgi la patru benzi strada Petru Ţuţea şi va face drumul colector. Principalul sens giratoriu se va realiza la intersecţia străzii Petre Ţuţea şi D.N. 69 (calea Aradului). 

International Automotive Components Group a plantat deja 650 de puieţi de stejar auriu în parcul creat prin Planul Urbanistic Zonal situat lângă viitorul amplasament al magazinului IKEA. Plantarea stejarilor a reprezintat prima etapă în realizarea parcului. 
 

Un magazin euroregional 

Suedezii de la IKEA South Europe au anunţat încă de la sfârşitul anului 2016 că intenţionează să deschidă un magazin la Timişoara, oraş aflat în topul comenzilor online. Iniţial, au prospectat mai multe terenuri care să îndeplinească parametrii necesari pentru un magazin nou, precum: acces la mijloace de transport în comun şi o bună infrastructură, suprafaţa terenului şi o localizare bună, aproape de oraş. 
 

Se preconizează ca magazinul să fie deschis în 2022. IKEA va pune astfel Dumbrăviţa pe harta internaţională.

Ikea se va construi pe un teren de 80.000 metri pătraţi de la Dumbrăviţa

Strada Petre Ţuţea va avea patru benzi

„Termenul maxim va fi de 12 luni, dar ei speră să-l termine mai repede. Probabil că în primăvara anului viitor o să fie gata. Punem Dumbrăviţa pe harta Europei. Nu vom mai fi o localitate periurbană din zona Timişoarei, vom fi o localitate unde există un magazin IKEA. Iar momentan, în România există doar la Bucureşti. Vom ajunge pe o hartă europeană a magazinelor IKEA, ceea ce mie mi se pare că este un lucru excepţional”, a mai afirmat Bugarin.
 

Noul magazin IKEA va avea 250 de angajaţi şi va deservi o întreagă regiune, numai locuitorii Timişoarei sau ai Dumbrăviţei.

“Cu siguranţă, tot ce înseamnă zona de vest a României, o parte din Ungaria şi Serbia, dar şi alte judeţe de la noi, vor veni să cumpere mobilă din magazinul de la Dumbrăviţa”, a completat primarul Horia Bugarin.

Ikea Timişoara

Terenul de 85.000 de metri pătraţi
 

Au cumpărat terenul de la Ţiriac

Terenul de 85.000 de metri pătraţi de la marginea Timişoarei a fost în proprietatea omului de afaceri Ion Ţiriac, iar la începutul anilor 2000 s-a vorbit că în zonă se va deschide un magazin al retailerului belgian Cora. Până la urmă, această afacere nu s-a mai realizat, dar întreaga zonă a rămas în folclorul local ca „zona Cora”. Mai târziu, s-a vorbit şi despre deschiderea unei reprezentanţe de maşini, dar nici acest proiect nu s-a materializat.

„Suntem foarte bucuroşi că ne-au ales pe noi cei de la IKEA. Vă daţi seama ce înseamnă acest lucru pentru Dumbrăviţa. Ei au făcut multe studii, au fost interesaţi de strategia de dezvoltare a comunei, să nu fie poluare, să nu se construiască fabrici care poluează şi altele. S-a muncit foarte mult, s-a făcut mult lobby. S-au purtat negocieri de mult, dar era totul la nivel confidenţial. În 2017, a fost înscrisă în Cartea Funciară o promisiune de vânzare, dar aceasta era o formulare tip în cazul companiilor mari”, a declarat Luminiţa Muntean, arhitectul-şef în cadrul Primăriei Dumbrăviţa. 

Ikea se va construi pe un teren de 80.000 metri pătraţi de la Dumbrăviţa

Panoul prin care cetăţenii sunt chemaţi la consultări a rămas acolo din 2018
 

Foarte aproape de terenul celor de la IKEA, pe partea opusă, dar deja în Timişoara, a fost deschis în 2018 primul magazin Mömax al retailerul austriac de mobilă XXXLutz, un concurent al celor de la IKEA pe piaţa europeană de mobilă. 

13 magazine noi în Europa de Sud-Est

IKEA South Europe a anunţat că până în 2025 doreşte să aibă 13 magazine noi în Europa de Sud-Est. Pe lângă Timişoara, suedezii şi-au exprimat dorinţa de a deschide magazine şi la Braşov şi Cluj, fără să ofere un interval de timp în care acestea ar trebui să fie inaugurate.

„Aşa cum am anunţat deja, următoarele trei oraşe în care vom deschide magazine IKEA în România sunt: Timişoara, Braşov şi Cluj, unde demararea construcţiei depinde de terenurile disponibile, dar şi de susţinerea pe care o vom primi din partea autorităţilor pentru aprobarea planurilor urbanistice zonale şi obţinerea autorizaţiilor. Atunci când vom avea noi detalii, le vom comunica”, spunea Viviana Pavel, Real Estate and Development Manager IKEA South-East Europe. 

Ikea se va construi pe un teren de 80.000 metri pătraţi de la Dumbrăviţa

Intrarea în Timişoara este la câţiva metri mai în faţă 
 

Două magazine IKEA în Bucureşti  

Marca IKEA a fost înregistrată în anul 1943 în Suedia. Majusculele din denumirea IKEA provin din iniţialele numelui fondatorului: Ingvar Kamprad, numelui fermei unde a crescut: Elmtaryd, şi numelui localităţii în care s-a născut Ingvar Kamprad: Agunnaryd.

IKEA are 389 de magazine în peste 50 de ţări. Primul magazin IKEA din România a fost inaugurat pe 21 martie 2007, în Băneasa. În iunie 2019, IKEA a deschis al doilea magazin din România tot la Bucureşti, pe bulevardul Theodor Pallady nr. 57. 

Vă recomandăm să mai citiţi: IKEA este pregătită să înceapă construcţia centrului de lângă Timişoara. Suedezii au cerut schimbarea amplasamentului sensului giratoriu Duel de la distanţă între Ikea şi Mömax pentru piaţa de mobilă din România. Austriecii anunţă deschiderea unui nou magazin în Transilvania FOTO Mirajul de a te muta din oraş în comunele periurbane. Populaţia Dumbrăviţei a crescut de la 2.600 la peste 16.000 de locuitori Povestea coloniştilor maghiari care au întemeiat, în urmă cu 125 de ani, Dumbrăviţa, localitatea unde se trăieşte cel mai bine în România

Timişoara


Ultimele știri
Cele mai citite