De ce este ţinută în închisoare studenta criminală de la Medicină, deşi a fost o deţinută model

0
0
Carmen Şatran FOTO Adevărul (arhiva)

Tribunalul Cluj a motivat sentinţa prin care a decis menţinerea în închisoare a studentei condamnate pentru crima de la Medicină, Carmen Şatran (fostă Bejan), faţă de care Judecătoria Gherla a decis că poate fi eliberată condiţionat.

Aflată cu un pas în libertate, după ce Judecătoria Gherla a dispus eliberarea sa condiţionată, Carmen Şatran, studenta condamnată pentru crima de la Medicină, a fost nevoită să rămână în închisoare după ce contestaţia formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla a fost admisă de Tribunalul Cluj, judecătorii hotărând respingerea cererii de eliberare condiţionată.

Practic, după ce Judecătoria Gherla a decis eliberarea condiţionată a lui Carmen Şatran, Parchetul a contestat soluţia, iar Tribunalul Cluj a admis-o, menţinând-o pe tânăra condamnată pentru crima de la Medicină în închisoare, cu posibilitatea depunerii unei noi cereri de eliberare după data de 1 iulie 2022.

În faţa Tribunalului Cluj, Carmen Şatran a declarat că „este conştientă de gravitatea faptei şi regretă suferinţa provocată şi că această perioadă a fost o lecţie dură de viaţă în care a învăţat cât de preţioasă este viaţa şi libertatea”. Fosta studentă i-a mai spus judecătorului că în penitenciar a urmat programe educaţionale şi un curs de calificare manichiură - pedichiură.

Avocatul din oficiu al tinerei a sugerat instanţei să aibă în vedere că fapta a fost comisă când condamnata era extrem de tânără. De asemenea, avocatul a arătat că fapta pentru care Carmen Şatran a fost condamnată este, într-adevăr, foarte gravă, dar anii de închisoare executaţi în penitenciar sunt suficienţi pentru a se dispune liberarea condiţionată.

Avocatul fostei studente a mai arătat că Parchetul de pe lângă Judecătoria Gherla a considerat că persoana condamnată merită să fie liberată condiţionat, formulând concluzii de admitere a cererii de liberare condiţionate, însă „după ce cazul a apărut în presă, fiind mediatizat, s-a formulat imediat contestaţie”. „Un articol de presă nu ar trebui să influenţeze o hotărâre judecătorească. Un astfel de condamnat, precum condamnata din prezenta cauză este un condamnat exemplu, care a dovedit că merită să fie pusă în libertate”, a mai arătat avocatul, potrivit căruia Carmen Şatran are legături solide cu familia sa şi păstrează legătura cu membrii de familie, având promisiuni de angajare, în măsura în care va fi eliberată.

Explicaţiile judecătorilor de la Tribunalul Cluj

Judecătorii de la Tribunalul Cluj, care au judecat contestaţia formulată de Carmen Bejan, au decis să o menţină pe tânără în continuare în arest arătând că, deşi a executat numărul de ani care îi permiteau eliberarea şi a fost recompensată în penitenciar de mai multe ori, participând la programe educative, este important „să se verifice evoluţia condamnatei în plan psihologic, pentru a se identifica dacă există elemente stabile care să contureze conştientizarea gravităţii faptei şi îndreptarea conduitei”.

„Un element surprinzător în acest sens este faptul că evaluarea iniţială a persoanei private de libertate, realizată imediat după depunerea în penitenciar, nu a surprins elemente psiho-patologice care să impună asistenţă psihologică.

În raport cu evaluările ulterioare s-a surprins nevoia ca persoana condamnată să fie inclusă în două programe de asistenţă psihologică specifică. În perioada executării pedepsei în Penitenciarul Arad, persoana condamnată a beneficiat de consiliere psihologică individuală şi a fost inclusă în 5 programe de asistenţă psihologică din care a finalizat 4. S-a reţinut îndeplinirea totală a obiectivelor terapeutice”, se arată în sentinţa Tribunalului Cluj, care este definitivă.

Judecătorii şi-au justificat decizia de menţinere în închisoare a fostei studente arătând că „nu se poate omite evaluarea psihologică iniţială care nu a reflectat modul în care conduita gravă care a atras condamnarea s-a reflectat la nivelul personalităţii sale”, dar şi faptul că „timpul efectiv executat din pedeapsă nu a format convingerea instanţei că persoana s-a îndreptat şi că a fost înlăturat riscul de a mai comite asemenea infracţiuni”.

Crima care a îngrozit o ţară întreagă

Înainte de crima din camera 50 a căminului de la Medicină, a fost povestea de dragoste dintre Carmen Bejan şi Raul Florea. Vacanţa de vară din 2009 i-a găsit pe Sergiu Florea (originar din judeţul Hunedoara) şi pe Carmen Bejan (din Ineu, judeţul Arad), în Timişoara pentru sesiunea de restanţe. Iubiţi la vremea respectivă, Sergiu Florea şi Carmen Bejan, ambii în anul întâi, au închiriat o cameră de cămin pentru a locui pe perioada restanţelor. Pentru a face rost de bani să îşi plătească examenele, cei doi au hotărât ca fata să „se vândă” unui bărbat bogat din Timişoara, cunoscut pentru pasiunea sa pentru femei.

Astfel, Trifu Schroth a fost ademenit în camera de cămin, unde urma să întreţină relaţii sexuale contracost cu Carmen Bejan. Cel mai probabil, din cauza unor neînţelegeri privind banii, între Carmen Bejan şi Trifu Schroth, aflaţi singuri în camera de cămin, au intervenit neînţelegeri. În altercaţie a intervenit şi Sergiu Florea, iar cei doi l-au bătut şi l-au înjunghiat pe bărbat. Tinerii au luat cadavrul, l-au pus într-un dulap şi au plecat la un supermarket de la marginea oraşului să cumpere saci din plastic şi un geamantan în care să pună cadavrul pe care l-au tranşat. Toată grozăvia s-a petrecut în camera de cămin. Planul tinerilor a fost să pună cadavrul victimei în propria maşină şi să o incendieze.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Studenta criminală visează să se mărite cu traficantul în libertate

Traficantul de droguri ce a lăsat-o gravidă pe criminală, un cunoscut scandalagiu

Tatăl copilului criminalei de la Medicină este un infractor închis pentru trafic de droguri

Mai multe - Timişoara

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite