Cum a ajuns Poliţia să achite cheltuieli de judecată unor persoane amendate cu sume uriaşe în starea de urgenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IPJ Timiş a fost obligat să îi achite cheltuieli de judecată în urma unui proces în care a fost de acord cu anularea amenzii FOTO Poliţia Română
IPJ Timiş a fost obligat să îi achite cheltuieli de judecată în urma unui proces în care a fost de acord cu anularea amenzii FOTO Poliţia Română

Instanţele din România anulează pe bandă rulantă amenzi aplicate de poliţişti, în starea de urgenţă, celor care nu au avut asupra lor declaraţii pe propria răspundere. Odată cu pierderea proceselor, Poliţia trebuie să le achite celor amendaţi şi cheltuieli de judecată.

Amenzile uriaşe aplicate în starea de urgenţă celor care au încălcat ordonanţele militare sunt anulate în instanţă după ce Curtea Constituţională a decis că amenzile sunt neconstituţionale. În procesele de anulare a amenzilor, inclusiv inspectoratele judeţene de Poliţie susţin anularea sancţiunilor.

Sunt, însă, cazuri în care cei care solicită anularea amenzilor în instanţă cer şi obţin cheltuieli de judecată. Este şi cazul unei femei din Timişoara care a fost amendată cu 20.000 de lei pentru că „în ziua de 5.04.2020, orele 11:25 se deplasa împreună cu concubinul sau cu un taxi în Timişoara pentru a face cumpărături, fără a realiza că era necesară o declaratie pe proprie răspundere”.

În procesul prin care a cerut anularea amenzii, timişoreanca a arătat că şi-a  cerut scuze, le-a spus poliţiştilor că îi pare rău, le-a arătat că este bolnavă şi că este în concediu medical, suferind de cancer, însă aceştia au fost neînduraţi şi i-au aplicat o amendă contravenţională de 20.000 de lei.

IPJ Timiş a fost de acord cu anularea amenzii aplicate femeii pe motiv că „prin decizia nr. 152 din 06.05.2020 a Curţii Constituţionale s-a constatat neconstituţionalitatea art. 28 din O.U.G. nr. 1/1999 şi O.U.G. nr. 34/2020 (n.r. acte normative în baza cărora au fost aplicate amenzile)”.

Prin urmare, Judecătoria Timişoara a anulat amenda, dar a obligat IPJ să îi achite femeii amendate cheltuieli de judecată în valoare de 920 de lei. În apelul judecat la Tribunalul Timiş, şi unde sentinţa a rămas definitivă, cheltuielile de judecată au fost reduse la 420 de lei.

Într-un alt caz, în urma unui proces de anulare a unei amenzi de 2.000 de lei aplicate pe baza ordonanţelor militare, IPJ Timiş a fost obligat să achite cheltuieli de judecată de 520 de lei.

„Sancţionarea contravenţională nelegală a petentului echivalează cu săvârşirea unei fapte ilicite, astfel că nu prezintă relevanţă, sub aspectul cheltuielilor de judecată, faptul că intimatul a fost de acord cu admiterea plângerii”, a arătat Tribunalul Timiş în sentinţa de anulare a amenzii, care este definitivă.

Vă recomandăm să ciţi şi:

Situaţii absurde în stare de urgenţă. Ce a păţit o tânără care s-a dus după pâine la brutăria preferată

Client Dedeman, aşteptat la ieşire de poliţişti îmbrăcaţi civil. Cum a scăpat de amendă, deşi era la 60 de km de casă

TimişoaraPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite