Cea mai mare staţie de sortare a gunoiului din România a fost pornită la Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Operatorul de salubritate Retim, a inaugurat astăzi la Timişoara o investiţie de peste cincii milioane de euro, bani din fonduri proprii şi de la Agenţia pentru Fonduri de Mediu. Cu ajutorul noii staţii, jumătate din gunoaiele Timişoarei sunt refolosite.

Proiectul realizat în Calea Şagului din Timişoara a început în urmă cu un an, iar astăzi a fost inaugurarea oficială. Potrivit directorului general al Retimului, Florin Cepănariu, staţia construită la Timişoara are o capacitate de 160.000 de tone pe an. „În Timişoara se colectează deja deşeurile selectiv. La staţia de aici avem două linii. Pe una dintre ele se sortează manual deşeurile reciclabile uscate, rezultând materii prime secundare. Deşeurile umede sunt sortate automat şi transformate în proporţie de 50 la sută în combustibil alternativ”, a explicat Cepănariu modul de funcţionare a staţiei.



La inaugurarea staţiei de la Timişoara a participat şi consilierul Ministrului Mediului, Laszlo Karacsony-Erdei. Acesta a spus că staţii similare s-au mai realizat staţii similare, dar cea de la Timişoara este cea mai mare. „Este o investiţie foarte serioasă, conformă cu politica ministerului. Această reutilizare a deşeurilor în locul depozitării este un prim beneficiu. Un alt avantaj este că se recuperează deşeuri care pot fi folosite ca materii prime, iar alte deşeuri pot fi folosite ca şi energie electrică în fabricile de ciment”, a spus consilierul ministrului.

Motiv de prelungire a contractului cu Retim


Prezent şi el la pornirea staţiei de sortare, primarul Gheorghe Ciuhandu a spus că investiţia făcută de Retim nu atrage după sine scumpiri ale preţului la salubritate. Edilul Timişoarei a făcut însă lobby pentru prelungirea contractului dintre primărie şi Colterm. „Dat fiind aceste investiţii şi că Retimul demonstrează îmbunătăţirea serviciilor, le-am propus consilierilor să analizeze posibilitatea prelungirii contractului cu Retim pentru că cu cât avem o stabilitate pe termen mai lung şi recuperarea investiţiei este mai sigură”, a spus primarul Gheorghe Ciuhandu.



Investiţia afectează un cartier

Staţia de sortare a gunoiului, aflată la ieşirea din Timişoara, în zona Calea Şagului, îi afectează pe locuitorii cartierului Steaua-Fratelia. Sătui de mirosul de gunoi care le-a trecut de-a lungul timpului pe la nas (n.r. aici a fost şi vechea groapă de gunoi a oraşului), oamenii au cerut să se caute soluţii pentru mutarea în altă zonă. "Maşjnile vor trece o dată pe aici când aduc gunoiul şi încă o dată când îl transportă la Ghizela după ce este sortat. Putea să fie făcută pe Calea Lugojului, în direcţia în care este şi deponeul de la Ghizela. Ştim că este un proiect important pentru oraş, Sperăm să nu miroase sau măcar să se termine centura pentru a putea merge maşinile pe centură spre Ghizela şi să nu mai intre în oraş", a spus reprezentantul consiliului de cartier Steaua-Fratelia, Horaţiu Bălăban.

Staţia s-a înfundat la inaugurare



Cu invitaţi de marcă la evenimentul de deschidere a staţiei şi cu toată presa pe urme, reprezentanţii societăţii de salubritate au vrut să demonstreze cât de bine merg utilajele. La prima tură mecanismul s-a înfundat, punându-l într-o situaţie stânjenitoare pe directorul Retim. Operatorii au rezolvat însă rapid problema, „născându-se” primii baloţi de deşeuri sortate.

image
image
image
Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite