Mărturia cutremurătoare a unui pacient din azilul groazei din Mureș: „Eram ascunși în beci, să nu ne vadă controlul“

0
Publicat:

Un beneficiar din azilul groazei din Mureș a povestit că, atunci când instituțiile statului veneau în control, beneficiari maltratați și sedați erau ascunși.

Beneficiar în azilul groazei FOTO Centrul pentru Resurse Juridice
Beneficiar în azilul groazei FOTO Centrul pentru Resurse Juridice

„Am fost în anul 2021. Totul a fost ok la început, dar după o perioadă au început să fie controale. Începeau să strângă beneficiarii care erau maltratați, sedați. Erau ascunși în beci, în alte camere, jos la subsol. Eu nu eram în data lor de baze în Târgul Mureș. Eram și eu ascuns. Ne-au băgat la solar, ne-au încuiat în solar, ca să nu ne vadă controlul. Eram pedepsit. Luam bătaie fără niciun motiv”, dezvăluie un beneficiar pentru Digi24.

Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a dezvăluit că beneficiarii din subsolul azilului din Mureş erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge. Cei mai mulţi nu puteau vorbi şi nu se puteau mişca, fiind plini de muşte, murdărie şi malnutriţi. Două persoane, în stare gravă, au fost găsite ascuse într-o încăpere încuiată de trei metri pătraţi, fără lumină naturală, stând într-un pat. În total erau 30 de persoane în centru, 13 fiind transportate la spital. 

„Până în momentul de faţă din totalul de 30 de persoane identificate, 13 au fost deja transportate la UPU Târgu Mureş pentru îngrijiri medicale suplimentare, acestea suferind afecţiuni cronice. De asemenea, o persoană a fost preluată de aparţinători şi alte 17 persoane vor fi relocate în alte centre de îngrijire aparţinând de DGASPC din municipiul Sighişoara (4 persoane) şi localităţile Luduş (9 persoane) şi Ideciu (3 persoane)”, a mai transmis ISU Mureş.

Ancheta în cazul azilului din Mureş, unde beneficiarii erau cazaţi printre grămezi de moloz, pe saltele pline de fecale, urină şi sânge, a fost preluată de DIICOT Târgu Mureş.

„Cu privire la informațiile difuzate în spațiul public, cu privire la un azil situat pe raza județului Mureș, Biroul Informare și Relații Publice din cadrul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism este împuternicit să aducă la cunoștința opiniei publice următoarele: La data de 27.07.2023, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism - Serviciul Teritorial Târgu Mureș a fost sesizat de către Prefectura Județului Mureș cu privire la situația înregistrată la un azil din localitatea Bărdești. Cauză a fost înregistrată pe rolul DIICOT - Serviciul Teritorial Târgu Mureș, în vederea stabilirii situației de fapt și de drept”, se arată într-un comunicat al DIICOT.  

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite