Elevul care şi-a bătut diriginta nu are voie să intre în şcoală timp de cinci zile. Ce măsuri a luat unitatea

0
Publicat:

Consiliul de administraţie al Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureş a aprobat propunerea consiliului profesoral de stabilire a unei interdicţii de a intra în şcoală timp de cinci zile pentru elevul de clasa a VIII-a care şi-a bătut diriginta, potrivit Agerpres.

„În cursul zilei de ieri a avut loc o şedinţă la Colegiul Naţional "Alexandru Papiu Ilarian" din Târgu Mureş, în urma căreia consiliul profesoral a propus sancţionarea elevului de clasa a VIII-a cu suspendare pe o durată de cinci zile lucrătoare, începând cu data de astăzi, sancţiune deja aprobată în şedinţa extraordinară a consiliului de administraţie al colegiului. Totodată, s-a demarat procedura de cercetare disciplinară a elevului în cauză prin activarea comisiei responsabile de prevenirea şi eliminare a violenţei. O altă măsură pe care a luat-o colegiul, în data de 12 martie, a înaintat către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş o adresă prin care solicită personal specializat de pază pentru asigurarea zonei şi pentru diminuarea riscurilor asociate situaţiei", a declarat presei, miercuri, purtătorul de cuvânt Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş, Camelia Irimie.

Pe parcursul celor cinci zile de suspendare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Mureş şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Mureş continuă ancheta la Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian", potrivit reprezentantei IŞJ Mureş.

„Calea constructivă n-a funcţionat deloc”

Într-o scrisoare trimisă, miercuri, părinţilor celor peste 1.000 de elevi din şcoală, directoarea colegiului, Cristina Ligia Someşan, a precizat că incidentul de luni este inadmisibil şi că nu a fost prima abatere disciplinară a elevului respectiv.

Elevul agresiv. FOTO Captură video Punctul.ro
Elevul agresiv. FOTO Captură video Punctul.ro

„Nu a fost prima abatere disciplinară a elevului respectiv, ci au fost nenumărate altele în ultimii doi ani. Toate situaţiile s-au lăsat cu sancţiuni, cu certuri, cu împăcări, cu promisiuni şi jurăminte. În multe momente am crezut că poate fi adus pe o cale mai bună, în altele am făcut dosare către Poliţie, Inspectoratul Şcolar Judeţean sau Direcţia de Protecţie a Copilului. Uneori am sperat în reveniri, alteori am semnat sancţiuni incredibile. E evident că în final n-a ieşit bine. Calea constructivă n-a funcţionat deloc, iar cea care ar fi avut rostul de a pune ordine în aceste situaţii n-a fost decât un şir repetat de blocaje într-o legislaţie care ne-a făcut vulnerabili, incapabili de a lua o măsură disciplinară fermă şi care luni mi-a adus din partea elevului în cauză următoarea replică: 'nu-mi pasă, că şi-aşa n-ai ce să-mi faci nici tu, nici poliţia'. Şi avea dreptate”, a arătat Cristina Ligia Someşan.

În opinia acesteia, trebuie luate măsuri aspre, ferme şi clare. 

„Am pierdut multe bătălii şi ştiu sigur că asta se întâmplă în fiecare şcoală, chiar dacă e greu pentru unii să recunoască aşa ceva. Luni lucrurile au escaladat într-un mod inadmisibil, înfiorător, înfricoşător şi de nepermis", a mai transmis Cristina Ligia Someşan.

„Nu mai sunt dispusă să accept că nu se poate”

Directoarea liceului speră în schimbarea legislației, în sensul în care elevii sau un profesorii să nu mai fie expuși vreunui risc în şcoală.

„Până acum toţi mi-au spus că n-am soluţia pe care, de fapt, o aşteptăm de mult, care altădată s-ar fi aplicat fără discuţie şi că ar trebui să fi învăţat destul din rateurile anterioare. Poate că au dreptate, dar eu sunt dispusă să mai încerc o dată. Ştiu că Poliţia sau Inspectoratul Şcolar mă vor susţine ca întotdeauna, dar că legislaţia mă va împiedica din nou, atât pe mine, cât şi pe ei. Singurul lucru care este diferit după evenimentul de luni e că nu mai sunt dispusă să accept că nu se poate, că legea nu permite că regulamentul cutare sau Statutul elevului nu sunt corelate, că procedurile interzic anumite intervenţii sau câte şi mai câte”, a mai spus Cristina Ligia Someşan.

Directoarea colegiului a mai adăugat:

„Poate că nu voi răzbi, din nou, poate că toate relele lumii mi se vor pune în cârcă, poate că mulţi şi necunoscători îşi vor da cu părerea, dar în calitate de director, profesor şi fost elev al acestei şcoli, n-am să accept ca această situaţie să mă transforme într-o victimă neputincioasă şi înfricoşată de aceste vremuri cărora, până la urmă noi, adulţii, le-am permis să fie aşa".

Târgu-MureşPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite