Veriga slabă în sistem, după cazul Morega. Prea mult timp în care persoanele cu afecțiuni psihice pot periclita traficul

0
Publicat:

Cazul fostului prefect de Gorj Dan Ilie Morega, prins de trei ori conducând cu permisul suspendat, a scos la iveală hibele unui sistem care permite celor cu probleme medicale să se urce la volan și să pună în pericol viața celorlalți participanți la trafic.

Dan Ilie Morega a promis că nu se mai urcă la volan Foto: Alin Ion
Dan Ilie Morega a promis că nu se mai urcă la volan Foto: Alin Ion

Fostul prefect de Gorj a circulat o lună de zile după ce un medic specialist a constatat că acesta are probleme. Morega a avut la dispoziție 30 de zile să obțină un aviz medical că este apt să conducă.

Pentru că nu a făcut acest lucru, permisul i-a fost retras, dar a putut circula în perioada de 30 de zile. A condus foarte agresiv, susțin cunoscuții, situație care reiese și din imaginile surprinse în trafic în care se observă cum mașina lui Dan Ilie Morega circulă agresiv, depășește pe contrasens, încalcă linia dublă continuă și folosește fără drept un girofar.

Termen prea mare

Polițiștii rutieri spun că termenul de 30 de zile în care un șofer cu probleme medicale trebuie să aducă un aviz medical că este apt să conducă este prea mare, deoarece în acest timp poate  fi un real pericol pentru ceilalți participanți la trafic dacă se urcă la volan.

Argumentele polițiștilor sunt susținute și de juriști consultați de „Adevărul”, care consideră că, în cazul unor afecțiuni psihice mai grave, acest termen de 30 de zile ar putea fi redus.

Ilie Morega a ieșit din spital, unde i s-a făcut o expertizare psihiatrică, iar comisia a constatat că are discernământul diminuat și că nu este apt să conducă. El poate reveni la o reevaluare peste șase luni. Morega nu a fost mulțumit de concluziile medicilor și a spus că nu va lua tratamentul prescris de aceștia, dar și că va solicita o contraexpertiză.

Răspunde penal, chiar dacă are discernământ diminuat

El a promis că nu se va mai urca la volan în acest timp, până când nu va obține un act medical care să ateste că este apt să conducă. Dan Ilie Morega a organizat o conferință de presă în care a avut derapaje de comportament.

Discernământul redus nu îl scutește pe Morega de răspunderea penală. Față de acesta se pot lua măsuri preventive, cum ar fi reținerea, arestarea preventivă sau internarea forțată

„Discernământul diminuat nu înseamnă că nu are deloc discernământ. Astfel, nu este scutit de răspunderea penală. Poate fi reținut pentru 24 de ore, arestat preventiv sau internat forțat, dacă instanța de judecată constată că este un pericol pentru cei din jur“, a spus avocatul Eduard Lădaru.

Are permisul suspendat

Dan Ilie Morega s-a internat în spital în seara de luni, 26 februarie, după ce a fost prins la volan de către polițiștii rutieri pentru a treia oară, deși avea permisul retras.Acesta are în prezent trei dosare penale, pentru aceeași faptă, care s-au comasat.

În decembrie 2023, Poliția Gorj a fost informată în scris de doi medici, un psihiatru și un neurolog, că, în urma unui consult, au rezultat niște probleme și că fostul parlamentar nu mai este apt să conducă autovehicule.

Conform legislației în vigoare, medicul psihiatru a informat Poliția că i-a transmis lui Dan Ilie Morega un bilet de trimitere pentru obținerea unui aviz medical că este apt să conducă autovehicule.

Legea prevede, în astfel de cazuri, când un medic specialist constată unele probleme de sănătate, ca deținătorul unui permis de conducere să obțină în termen de 30 de zile avizul medical care-i dă dreptul de a conduce, în caz contrar, permisul îi este retras până când nu prezintă un astfel de aviz.

Morega nu a mers în termen de 30 de zile și i s-a retras, astfel, permisul de conducere. Chiar dacă a făcut plângere împotriva deciziei de retragere, executarea actului nu se suspendă.

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite