Proprietarii de câini din Târgu Jiu sunt obligaţi să-i sterilizeze până la sfârşitul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proprietarii de câini din Târgu Jiu au obligaţia să-i sterilizeze până la sfârşitul acestui an
Proprietarii de câini din Târgu Jiu au obligaţia să-i sterilizeze până la sfârşitul acestui an

Toţi proprietarii de câini din municipiul Târgu Jiu sunt obligaţi să-i sterilizeze până la finalul acestui an, conform unui regulament care a fost votat de Consiliul Local.

Consiliul Local al municipiului Târgu Jiu a aprobat Regulamentul privind promovarea deţinerii câinilor şi stoparea înmulţirii necontrolate a câinilor de rasă comună sau metişi.

Astfel, proprietarii de câini din municipiul Târgu Jiu sunt obligaţi să-i sterilizeze până la finalul acestui an. În caz contrar, deţinătorii de femele nesterilizate au obligaţia de declara fătările şi numărul de pui oricărui medic veterinar de liberă practică. 

În termen de 90 de zile de la fătare, proprietarii trebuie să înregistreze puii în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân. Câinii adulţi cu proprietar trebuie înregistraţi până pe data de 1 ianuarie 2022. Aceştia sunt identificaţi prin plantarea unui microcip.

Conform aceluiaşi Regulanent, atunci când se deplasează cu animalele pe spaţiul public, proprietarii lor trebuie să aibă asupra lor carnetul de sănătate al câinilor, care să ateste înregistrarea în Registrul de evidenţă al câinilor cu stăpân. 

„Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publice sunt consideraţi fără stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare“, se arată în Regulamentul aprobat de Consiliul Local Târgu Jiu.

Proprietarii trebuie să fie dotaţi cu pungi sau alte ustensile pentru a ridica fecalele câinilor 

De asemenea, stăpânii de câini trebuie să fie dotaţi cu pungi sau mături pentru a ridica fecalele de pe spaţiul publice. Accesul câinilor fără botniţă şi lesă este permis doar în locurile special amenajate în acest sens.

„Se interzice cu desăvârşire amplasarea de adăposturi improvizate pentru câini. (...) Accesul câinilor în localurile public, parcuri, magazine, părţile comune ale imobilelor, pe drumurile publice şi căile de acces este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă sau în ham. Fac excepţie tineretul canin şi câinii din rasele de talie mică“, se mai arată în Regulamentul

Amenzile pentru cei care nu respectă regulamentul sunt cuprinse între 1.000 şi 2.000 lei.

„În regulament nu se menţionează nimic de interzicerea şi pedepsirea abandonului“

Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a animalelor susţin că sterilizeze este singura măsură viabilă pentru reducerea numărului de câini de pe străzile din Târgu Jiu.

Carmena Şerbănoiu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Animalelor „Pro Animals“, susţine că nu a fost consultată cu privire la întocmirea acestui regulament. Aceasta s-a arătat surprinsă de faptul că în regulament nu se menţionează nimic de interzicerea şi pedepsirea abandonului. 

„În linii mari, regulamentul reprezintă transpunerea legislaţiei în vigoare în ceea ce priveşte protecţia animalelor. Este benefic să fie sterilizaţi. Important este ca acest lucru să se întâmple.  Am constatat nu se vorbeşte mai deloc despre abandonul câinilor, care este marea problemă. Zilnic primesc câini abandonaţi. Sunt două lucruri importante: sterilizarea şi abandonul. Mă confrunt zilnic cu această problemă“, a afirmat Carmena Şerbănoiu.

Vă mai recomandăm să citiţi 

Rezultate Bacalaureat 2021. Cinci candidaţi din judeţul Gorj au obţinut media 10. Zero promovabilitate la două licee

VIDEO Au început lucrările la podul peste râul Jiu din zona Lainici

Târgu-Jiu



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite