Medicul care se ruga să nu fie prins de procurori luând mită se târguia cu rudele pacienţilor morţi pentru înapoierea şpăgilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Medicul Gheorghe Neaţă este arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile                            Foto: Alin Ion
Medicul Gheorghe Neaţă este arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile                            Foto: Alin Ion

Medicul chirurg Gheorghe Neaţă, de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu, este acuzat de comiterea a cel puţin 13 fapte de luare de mită de la pacienţi sau rudele acestora, doctorul fiind arestat preventiv pe o perioadă de 30 de zile.

Rudele unor pacienţi au depus plângere împotriva acestuia după ce bolnavii au fost operaţi de medicul chirurg, dar nu au supravieţuit. Mai mult decât atât, oamenii veneau la medic şi se târguiau cu acesta pentru a-şi primi şpaga înapoi. „Martorii au denunţat faptele de luare de mită comise de medic ca urmare a faptului că pacienţii operaţi au decedat în urma intervenţiei chirurgicale, rudele fiind nevoite aşadar să solicite înapoierea banilor plătiţi în zadar, în contextul în care unii dintre martori nu aveau suficiente resurse materiale, fiind nevoiţi să se împrumute pentru banii plătiţi medicului, care, în cele din urmă, a restituit sumele încasate“, se arată în încheierea şedinţei de judecată de la Tribunalul Gorj, în urma căreia s-a luat decizia arestării preventive a medicului Gheorghe Neaţă.

Era nemulţumit de cuantumul şpăgilor primite 

În acelaşi document se mai arată că „medicul accepta cu uşurinţă sumele de bani lăsate de pacienţi ori de rudele acestora, uneori fiind nemulţumit de cuantumul sumelor încasate“.

De asemenea, în urma percheziţiei care a avut loc în cabinetul medicului, au fost descoperite sumele de 52.200 de lei, 3.400 de euro şi 350 de lire sterline, băuturi alcoolice, cafea, ţigări şi parfumuri. Oamenii legii au găsit bani  şi în buzunarele halatelor medicului. În încheierea şedinţei de judecată se mai prezintă posibilitatea ca faptele de luare de mită de care este acuzat medicul să crească, pentru că anchetatorii nu vizionaseră decât o parte din înregistrările realizate în timpul cercetărilor.

Potrivit documentului, probele din dosar demonstrează că existau pacienţi care nu erau operaţi până medicul nu primea banii.

Avocat: „Presa exagerează“

Medicul Gheorghe Neaţă s-a prevalat de dreptul la tăcere, astfel că nu a făcut declaraţii. Apărătorul său a spus că jurnaliştii mai exagerează: „Apărătorul susţine că în Târgu Jiu, care este un oraş mic, organele de presă fac un subiect incendiar în care pe undeva şi exagerează pentru a avea impact la public“, se arată în încheierea şedinţei de judecată.

Avocatul a mai arătat că medicul este la finalul carierei, că are aproape 65 de ani şi că în luna noiembrie se va pensiona, fiind cunoscut ca unul dintre cei mai buni medici chirurgi din judeţul Gorj.

„Inculpatul, având cuvântul, arată că este şocat, solicitând clemenţă din partea instanţei de judecată“, se mai prezintă în document. Judecătorul de drepturi şi libertăţi a constatat că lăsarea în libertate a medicului reprezintă un pericol pentru ordinea publică, deoarece el ar putea să continue să comită fapte de acest gen: „Judecătorul constată că uşurinţa cu care a acceptat banii este nescuzabilă, acesta nefiind constrâns de vreo împrejurare să perceapă sume de bani suplimentare faţă de salariul primit din partea statului pentru munca prestată“.

Medicul rostea zilnic o rugăciune pentru a nu fi prins de procurori

Se ruga zilnic ca să nu fie prins de procurori

Gheorghe Neaţă este acuzat că a condiţionat actul medical. Anchetatorii au montat microfoane în cabinetul medicului. Acesta rostea în fiecare dimineaţă o rugăciune în care îi cerea ajutorul lui Dumnezeu pentru a-i da mulţi bani şi să fie ferit de procurori: „Suspectul N.G. ora conştient de activităţile sale ilicite, dovadă fiind şi o rugăciune pe care acesta o spunea în fiecare zi cu voce tare în cabinetul său: «Doamne, Maica Domnului, dă-mi sănătate, bani mulţi, bine lui A ....fereşte-mă de boală, fereşte-mă de procurori, ...!»", au transmis procurorii.

Mai mult decât atât, medicul purta monologuri în care vorbea tot despre mita oferită de pacienţi, rezultând că era obsedat de bani:  „De pildă, în data de 09.06.2021, la ora 22:45, fiind de gardă, medicului N.G. îi sună telefonul, iar din discuţia pe care o poartă rezultă că este chemat la o urgenţă. Acesta iese din birou şi la ora 23:00 revine în cabinet, unde poartă cu voce tare următorul monolog: «Daca e speranţă de ceva bănuţi, internez! Dacă nu, nu internez!»“, se mai arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.

 Vă recomandăm să mai citiţi:

Ambasadorul Pakistanului, la stâna Ştefanu. A ajutat la prepararea bulzului şi la servirea turiştilor VIDEO

Filmul crimei înfiorătoare din judeţul Gorj. Victima a cerut ajutorul poliţiei, dar fostul iubit nu a fost împiedicat să o ucidă

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite