Lacuri în locul fostelor cariere de cărbune din Gorj. Proiect amplu de refacere a zonelor distruse de minerit

0
0

Mai multe lacuri de mari dimensiuni se vor forma pe amplasamentul unor cariere miniere de suprafaţă deţinute de către Complexul Energetic Oltenia (CEO), după ce acestea îşi vor închide activitatea. Deja, două lacuri au apărut în urma unor cariere de cărbune.

„În zona fostei exploatări de carieră Peşteana care avea, la un moment dat, trei cariere în subordine - cariera Urdari, cariera Peşteana Sud şi Peşteana Nord-, în momentul de faţă fiind în funcţiune doar cariera Peşteana Nord.

La cariera Urdari, care a fost închisă în anul 2003 este un lac destul de mare. Are cam 550 de metri pe 150 de metri, Este destul de frumos acolo. Cred că s-au făcut studii, pentru că este undeva deasupra satului, pentru a nu se întâmpla vreun eveniment nefericit. În ceea ce priveşte cariera Peşteana Sud, care a fost închisă în anul 2015, şi acolo s-a format un lac şi mai mare, asta pentru că şi cariera a fost şi mai mare.

Mai multe cariere de luncă, pentru că s-a excavat mult sub nivelul Jiului şi de asta au apărut apele de subteran şi din cele care s-au infiltrat din Jiu“, a explicat Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie .

Lac de un kilometru şi jumătate

De asemenea, liderul de sindicat susţine că pe locul unde funcţionează acum cariera Peşteana Nord va apărea un lac imens: „În Peşteana Nord, când se va ajunge la final, va fi o problemă mult mai complexă pentru că va rămâne un lac undeva la un kilometru jumătate pe un kilometru. Peşteana Nord funcţionează din anul 1979 şi a avut producţii.

În groapa remanentă dinspre Urdari va rămâne sigur un lac, pentru că nu se poate altfel. În groapa aia remanentă care rămâne după ce se termină o carieră minieră este suma cantităţilor de cărbune care se scot de acolo în timpul istoriei, iar cariera Peşteana Nord funcţionează din anul 1979. S-au dat şi peste două milioane de tone de cărbune anual de acolo. Plus este sterilul care s-a scos şi s-a dus în haldele exterioare. Va fi o groapă cu mult peste 100 milioane de metri cubi“.

„Nu este nicio altă soluţie decât să se facă lacuri“

Daniel Burlan, preşedintele Directoratului CEO, spune că ar fi un adevărat dezastru ecologic în cazul în compania va intra în faliment: „Ce se va întâmpla dacă Complexul Energetic Oltenia va intra în faliment şi aceste terenuri ar rămâne aşa cum sunt? Vor fi costuri imense pentru refacerea zonei. Prin planul de încetare a activităţii în perimetrele miniere, evoluţia excavaţiilor şi depunerilor fac în aşa fel încât aceste proiecte de închidere să fie făcute odată cu evoluţia carierelor. Dacă acum arată într-un anumit fel şi ar fi un dezastru ecologic dacă s-ar închide Complexul Energetic Oltenia, pe măsură ce înaintăm cu fronturile, prin modelarea haldelor de steril şi ale depunerilor, acest impact se diminuează. Costurile, la final, vor fi mai mici“.

Managerul companiei spune că nu va fi alta soluţie decât aceea de formare a unor lacuri: „La momentul închiderii totale a activităţii este posibil să se creeze şi aceste lacuri, fiindcă în mod sigur vor rămâne nişte gropi, unde nu este nicio altă soluţie decât să se facă lacuri“.


Vă mai recomandăm să citiţi 

Ultimul român care a efectuat transplant de plămâni la clinica AKH din Viena. Cum l-a ajutat munca în grădină să supravieţuiască

Cine sunt medicii cu COVID-19 care au fugit din spitalul din Târgu Jiu. O colegă le ia apărarea: „În prima linie trebuie să fie cei care alergau după doctoriţe“

Mai multe - Târgu-Jiu

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite