Colegiul Naţional din Târgu Jiu, medaliat de Cotroceni în încheierea Anului Bicentenar Tudor Vladimirescu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ a primit o distincţie din partea Preşedinţiei Foto: CNTV
Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ a primit o distincţie din partea Preşedinţiei Foto: CNTV

Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ din Târgu Jiu a fost distins cu Medalia Centenarul Marii Uniri din partea Preşedinţiei Române.

Distincţia a fost primită în cadrul unei ceremonii care s-a desfăşurat, săptămâna trecută, la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu, care a marcat încheierea activităţilor dedicate Anului Bicentenar Tudor Vladimirescu, când s-a marcat împlinirea a două secole de la revoluţia din anul 1821, care a avut o mare însemnătate în formarea statului unitar român. 

Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu“ a primit Medalia Centenarul Marii Uniri din partea Preşedinţiei Române. Medalia a fost înmânată de Sorin Ion, secretar de stat în Ministerul Educaţiei Naţionale. 

Mesaj transmis de către preşedintele Academiei Române

Preşedintele Academiei Române, Ion Aurel Pop, a salutat manifestările care au avut loc la Târgu Jiu şi a  subliniat rolul important pe care l-a avut Tudor Vladimirescu în istoria ţării. 

„Era firesc ca aceste manifestări să înceapă la Târgu Jiu şi să sfârşească tot în această localitate pentru că, în primul rând, Tudor Vladimirescu a intrat în conştiinţa publică a gorjenilor şi abia apoi s-a extins în memoria colectivă a întregii Ţări Româneşti, a Moldovei şi a Transilvaniei. Cinstirea amintirii marii lui personalităţi este importantă din mai multe puncte de vedere. Ne-am luat cu viaţa în ultimele decenii şi am uitat de marile personalităţi ale istoriei noastre. Opera de reamintire pentru întreaga ţară că au trecut două secole de la marea mişcare este un lucru extroardinar. Fără Revoluţia lui Tudor Vladimirescu nu ne-am putea imagina Revoluţia de la 1848, de unde porneşte cea mai importantă mişcare a societăţii româneşti şi de construire a edificiului naţional“, a transmis Pop. 

cntv

Sursa CNTV

Mitropolitul Olteniei: „Domnul Tudor ne-a învăţat să ne iubim patria şi poporul“

Academicianul Irineu Popa, mitropolitul Olteniei, l-a omagiat pe revoluţionarul gorjean Tudor Vladimirescu: „A ţinut atât la meleagurile din aceste ţinuturi şi din toată ţară, încât s-a sacrificat pe sine ca să ridice la luptă împotriva nedreptăţilor sociale pe apropiaţii săi, după care la această revoluţie s-au adăugat şi alţi oameni. Domnul Tudor este valoros pentru că ne-a scos din acel anonimat al vremurilor sale şi a reuşi ca prin el să ne impunem în Balcani, cu toate că ştia foarte bine consecinţele. Ne-a învăţat în şcoala aceasta a istoriei să fim oameni care să iubim patria şi poporul. Astăzi, de multe ori, cele două termene devin ceva care au un iz vetust. Aproape că le pronunţi şi există o teamă că în jurul tău e cineva care surâde sau nu este de acord, dar sunt dobândite prin sânge. Lupta lui Tudor Vladimirescu nu este altceva decât o Revoluţie“ 

  

cntv

Sursa CNTV 

Vă recomandăm să citiţi şi 

Mii de turişti şi-au petrecut weekend-ul la Rânca, la o altitudine de 1.600 de metri. Circulaţia pe Transalpina, blocată | VIDEO

Casă construită pentru o familie sărmană din Vladimir, comuna în care s-a născut Tudor Vladimirescu

Târgu-Jiu


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri