Ce trebuie să facem dacă suntem mușcați de un șarpe. Sfaturi esențiale de la salvamontiști

0
Publicat:

Salvamontiștii au transmis o serie de sfaturi cu privire la primele măsuri pe care trebuie să le luăm dacă suntem mușcați de șerpi, în special de cei veninoși, care au început să își facă apariția din ce în ce mai des după ce vremea s-a încălzit.

Persoanele mușcate de vipere trebuie să rămână calme Foto: Pixabay
Persoanele mușcate de vipere trebuie să rămână calme Foto: Pixabay

Șerpii devin periculoși atunci când sunt atinși, accidental sau în mod intenționat: „Trei sferturi dintre muşcăturile de şarpe apar la persoanele care prin proprie decizie ating şerpi şi sunt imprudente. Şerpii veninoşi nu atacăa decât atunci când sunt atacaţi sau surprinşi. Dacă locuiţi sau călătoriţi în zone în care există şerpi, îmbrăcaţi haine ce va acoperă picioarele. Luaţi un băț lung pentru a-l folosi la cercetarea vegetaţiei şi astfel şerpii se vor speria şi se vor îndepărta. Nu păşiţi, nu va aşezaţi pe pământ, nu mutaţi lespezi de piatră înainte de a verifica locul. Daca aţi observat un şarpe la distanţă, ocoliţi-l fără a-l provoca, iar daca e foarte aproape, rămâneţi nemişcat, pentru că, în general, se îndepărtează singur“, au transmis salvamontiștii într-o postare pe Facebook.

Manifestări în cazul mușcăturii de viperă

Singurele specii de șerpi veninoși din România sunt viperele, răspândite neuniform pe tot teritoriul țării, mai puțin în centrul și sudul Munteniei și Olteniei.

Potrivit salvamontiștilor, muşcătura de viperă are anumite semnificații: durerea acută, tumefierea (umflarea) zonei afectate, două înțepături mici la distanță de circa un centimetru una de cealaltă, semiconştienţă. Alte simptome generale care se manifestă în cazul mușcîrurii de viperă sunt: senzaţie de greaţă, vomă, tulburări de vedere, dificultăţi de respiraţie (tahipnee), hipersudoraţie (transpiraţie excesivă), dureri abdominale.

Măsuri de prim-ajutor

Persoanele care sunt mușcate de vipere trebuie să rămână calme: „În primul nu faceţi mişcări şi nu vă agitaţi! În caz contrar ritmul bătăilor inimii creşte, circulaţiei sângelui e accelerată şi veninul pătrunde mai repede în torentul circulator; mai bine staţi liniştit într-un loc umbrit. Anunţaţi evenimentul la Serviciul Unic de Urgenţă 112 şi aşteptaţi salvatorii. Izolaţi termic victima, dacă prezintă frisoane. Aşezaţi victima astfel încât să menţineţi muşcătura sub nivelul inimii, curăţaţi cu alcool veninul de pe lângă muşcătură, folosiţi, dacă aveţi, o seringă de aspirat venin, puneţi un pansament compresiv (nu garou) deasupra muşcăturii către inimă“, au transmis reprezentanții Salvamont Gorj.

 „Nu se suge veninul cu gura“

De asemenea, persoanele mușcate trebuie să se hidrateze cu apă şi să consume alcool, cafea, energizante. „Nu se suge veninul cu gura, nu se arde zona mușcata, nu se pune gheață pe mușcătură şi nu mâncați și nu consumați alcool. Deplasaţi victima, fără ca aceasta să facă vreun efort, doar dacă aveţi un mijloc de transport, targă sau mijloc auto, şi doar dacă acest lucru asigură victimei un real avantaj privind timpul în care poate ajunge la o unitate medicală de specialitate“, recomandă salvamontiștii.

Târgu-JiuPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite