Zeci de locatari din Găeşti aşteaptă de zece luni să se întoarcă într-un bloc avariat de o explozie FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
explozie gaesti

Zeci de locatari dintr-un bloc din Găeşti se află într-o siuaţie extrem de delicată. De mai bine de 10 luni aşteaptă să se întoarcă în locuinţele lor afectate de o explozie puternică. Blocul în care locuiesc a fost supus, în tot acest timp, mai multor expertize pentru a afla dacă oamenii mai pot locui în apartamentele lor.

Analizele de specialitate au arătat că blocul poate fi locuit în continuare, numai că situaţia este complicată pentru familiile afectate, pentru că nu au bani pentru lucrările de reabilitare.

În luna ianuarie a acestui an, o explozie puternică, urmată de incendiu, a zgâlţâit serios un bloc din Găşti, jud. Dâmboviţa. Patru apartamente au fost distruse complet, iar o persoană a murit la spital, în urma arsurilor şi rănilor provocate. 

30 de familii au fost evacuate, iar oamenii au stat pe unde au putut: unii pe la rude, alţii în chirie. Au aşteptat luni bune să afle dacă se mai pot întoarce în apartamentele lor, iar când răspunsul a fost afirmativ, s-au lovit de o altă problemă: lipsa banilor pentru refacerea locuinţelor.

Primăria Găeşti le-a transmis oamenilor că se pot întoarce acasă, pentru că structura de rezistenţă a blocului nu ar fi fost afectată, potrivit expertizelor făcute de firme private. Autorităţile locale au făcut demersuri la Guvern şi au obţinut pentru oameni ajutoare cuprinse în 3.000 şi 10.000 de lei, dar sumele încă sunt aşteptate. Oamenii spun că le-a ajuns cuţitul la os şi că nu mai au bani de chirii.

explozie gaesti
explozie gaesti

Situaţia este cu atât mai disperată cu cât vine iarna. „Din apartamentul meu au mai rămas două holuri şi puţin din baie, dar ei spun că totul este ok. Tavanul este dărâmat. Eram cinci inşi aci. Iar acum, Dumnezeu cu mila. Ceilalţi vecini stau cu chirii”, spun un locatar din blocul groazei.

Până acum o singură femeie s-a încumetat să se mute în blocul în care a avut loc explozia. Nu are gaze şi stă în frig. Are un reşou, dar îl bagă rar în priză de frica facturilor mari.

„Nu am căldură, mă încălzesc la butelie. Nu mi-e teamă, chiar dacă stau singură, pentru că închid uşa”, spune singura persoană care locuieşte acolo.

explozie gaesti
explozie gaesti

Până nu vor primi ajutoarele, oamenii spun că nu se pot muta în apartamente.

„Am făcut expertiza tehnică a blocului, studiul de resistenţă a reconfirmat faptul că blocul poate fi reconstruit şi avem incluvis proiectul tehnic al blocului necesar pentru construcţia acestui bloc”, spune primar oraşului Găeşti, Gheorghe Grigore.

Chiar dacă oamenii ar avea banii necesari reabilitării locuinţelor şi ar vrea să se mute tot mai au nevoie de gaze ca să se poată încălzi, dar şi te alte facilităţi, cum ar fi cablu tv sau internet.  

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Explozie într-un apartament din Găeşti. Un perete întreg, dislocat complet

Panica i-a cuprins, din nou, pe găeşteni. Bloc evacuat de teama unei noi explozii. Ce au stabilit pompierii VIDEO

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite