Un monument istoric simbol din Târgovişte, extrem de important, a primit finanţare în vederea restaurării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Municipiului Târgovişte, Daniel Cristian Stan, a anunţat că un monument istoric simbol din Târgovişte a primit finanţare în vederea restaurării.

„În urma demersurilor administraţiei locale, Institutul Naţional al Patrimoniului ne-a transmis faptul că obiectivul monument istoric <<Poarta Dealu-Vânătorilor>>, municipiul Târgovişte, Aleea Coconilor, a fost inclus în Programul Naţional de Restaurare Etapă ÎI-Urgenţe şi Priorităţi- 2018, program aprobat de către Mnisterul Culturii şi Identităţii Naţionale la dată de 22.11.2018, urmând a fi demarate procedurile de achiziţie publică”, a anunţat edilul Târgoviştei.

Poarta Dealu-Vânătorilor este o construcţie veche datată din 1645 şi este situată lângă Parcul Chindiei - Biseria Sf. Vineri. Este una dintre cele patru porţi de intrare în Târgoviştea veche. “Poarta Buzăului” sau „Poarta Bucureştilor” este singura poartă care a mai rămas în picioare, pentru că ea este refăcută după anii ’90 de către Primăria Târgovişte.

Celelalte două porţi sunt: „Poarta Câmpulungului” sau “Poarta Dolgopolului”, care se afla lângă Sala Polivalentă. 

Imagine indisponibilă

Sursa: descoperatargovisteacumine.blogspot.com. FOTO: Ileana Calotescu

Proiectul de ”Restaurare, consolidarea, protectia, conservarea şi punerea în valoare a monumentului Poarta Dealu – Vanatorilor” este încă de anul trecut în agenda Primăriei Târgovişte. 

„În urma unui accident, survenit în urma cu mai mult timp, o maşină cu gabarit mare a lovit cadrul metalic de susţinere a arcului porţii, provocand dislocări periculoase în zidăria arcului. În anul 2017 s-a mai prouds un incident rutier, iar de această dată, lovitura destul de puternică produsa de un alt autoturism, a îndoit unul dintre picioarele eşafodajului, a produs un soc suficient de mare pentru a disloca atat porţiuni din cheia arcului şi a desprins aproape complet lateralele arcului de pilele de zidărie de care erau ancorate. Toată partea metalică este ruginită, scandurile care alcătuiesc romanatul sunt putrezite în totalitate, iar multe lipsesc. Plasa de rabiţ ce îmbracă arcul pentru a opri eventualele căderi de mortar sau cărămidă este ruptă în multe locuri, ne mai fiind funcţională”, se arată într-o notă conceptuală întocmită de Primăria Târgovişte. 

Poarta Vanătorilor sau Poarta Dealu – cum mai este numită – este un vestigiu medieval din secolul al XVII – lea, ce făcea parte din Fortificaţia de apărare a Cetăţii Domneşti. Poartă numele “Vanătorilor” sau “Dealu”, deoarece permitea ieşirea spre Mănăstirea Dealu. Porţile aveau rol de acces şi ieşire din oraş şi făceau legăturile comerciale. De asemenea, aveau şi rol de turn de pază, pentru că sus stăteau străjerii şi care le închideau când se dădea stingerea, în jurul orei 19.00.

Acest monument istoric apare în Repertoriul Arheologic Naţional, aflandu-se în lista monumentelor istorice de categorie A.

„Proiectul ce se doreşte a fi implementat, va fi finanţat prin Programului National de Restaurare a monumentelor istorice, finantat de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii, şi gestionat de Institutul National al Patrimoniului. Interventia asupra acestui obiectiv reprezinta o urgenţa, pentru a se elimina riscul producerii unor accidente, cauzate de starea proastă în care se află la acest moment”, arată Primăria.

Valoarea investiţiei se ridică la 400.000 de lei.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite