Târgovişte: Radu Tăbârcă s-a îndrăgostit de informatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Târgovişte: Radu Tăbârcă s-a îndrăgostit de informatică
Târgovişte: Radu Tăbârcă s-a îndrăgostit de informatică

Director adjunct la Liceul I.H.Rădulescu, metodist al Inspectoratului Şcolar şi formator naţional, profesorul de informatică a înfiinţat asociaţia „New Projects”, prin care încearcă să ofere elevilor o şansă.

Vine dintr-o familie de profesori, atât părinţii cât şi bunicii lui Radu fiind cadre didactice. El nu a vrut să ajungă profesor, vroia să se facă fizician. În 1989, după terminarea facultăţii de fizică este repartizat în comuna Cizer din judeţul Sălaj.

„La 1 septembrie am fost repartizat la o şcoală de zece clase. Am ajuns la şcoală pe 8 septembrie după un drum cu trenul de 17 ore însă acolo nu mă aştepta nimeni. Erau cu toţii la Zalău la consfătuiri”, povesteşte profesorul. „Am dormit prima noapte într-o cameră de protocol a primăriei, toţi beţivanii erau acolo, era ca în Twin Peaks, la marginea pădurii, nu se închidea uşa, de groază”, zâmbeşte Radu.

„Când m-am trezit era frumos, m-am bărbierit în apa de la pârâu şi apoi am mers în sat şi mi-am luat o gazdă lângă şcoală”, adaugă profesorul.

La prima inspecţie la clasă, inspectoarea de fizică i-a dat o lecţie pe care şi-o aminteşte până în ziua de azi. „A făcut o lecţie incredibilă, dinamică, a ştiut să îi activeze pe elevi deşi nu îi cunoştea, era pentru prima dată când îi întâlnea. Am înţeles atunci arta de a fi un cadru didactic extraordinar”, spune profesorul. „Nu am stat mult, după Revoluţie am cerut să vin înapoi acasă după câteva episoade neplăcute cu ajutoarele primite de la străini. Erau nişte scene dezgustătoare, toţi se băteau pe ajutoarele venite din partea unei comune belgiene”, adaugă acesta.

În 1998 s-a îndrăgostit de informatică

Niciodată nu s-a gândit că ar preda informatică. A făcut-o din plăcere şi mai ales pentru că s-a îndrăgostit de soţia sa, profesoară de informatică. „Ea a venit la noi la liceu, la I.H. Rădulescu, în 1998. Este o poveste de dragoste interesantă, ne-am cunoscut în octombrie, am ieşit la prima plimbare, în 14 noiembrie ne-am logodit, frumos cu inel, cu trandafir şi în ianuarie ne-am căsătorit. Îmi aduc aminte ziua de 14 noiembrie 1998 pentru că am mers să o iau de la o întâlnire de la liceul Economic, era prima întâlnire a profesorilor de informatică din oraş, nu erau mulţi, pentru o prezentare a ceea ce înseamnă internetul. Ideea cercului era ca profesorii să se familiarizeze cu internetul. M-am îndrăgostit de ea dar şi de informatică, putem spune că informatica a apărut în viaţa mea odată cu soţia”, îşi aminteşte profesorul.

În 2007 a creat asociaţia „New Projects”

Preocuparea pentru proiectele informatice vine încă din 2004 când alături de cinci colegi a pus bazele unui cerc judeţean de informatică – Infobyte. „În lipsa unui ajutor din partea unui organism prin care poţi angaja proiecte, m-am gândit că singura rezolvare ar fi înfiinţarea unei asociaţii. Astfel în 2007, am strâns câţiva prieteni la notariat, ţin minte că era o căldură teribilă, am vrut să fie câţi mai mulţi fondatori”, povesteşte profesorul. „Am organizat multe concursuri şi proiecte cu elevii, chiar zilele acestea ne-a fost aprobat un proiect în valoare de 23618 lei, desfăşurat în parteneriat cu Siveco şi Microsoft, proiect destinat elevilor din zece licee din Dâmboviţa care vor participa la un concurs de pagini web, având cuvântul cheie „mediu”, declară Radu.

Profil:
Născut: 14 mai 1966, Pucioasa
Studii: Universitatea Bucureşti, Facultatea de Fizică, Universitatea Valahia Târgovişte - curs postuniversitar pentru a doua specializare, Informatică.
Profesie: profesor
Familie: căsătorit, are o fetiţă care în decembrie împlineşte 10 ani

Ce-i place:
„Muzica anilor ‘80, Celine Dion, Julio Iglesias, muzica populară şi cea clasică. Îmi place să citesc, literatură SF în special şi filmele SF. Eram în clasa a X-a, în 1982 la Independenţa, apăruse Războiul Stelelor, am mers în fiecare zi la film.”

Ce nu-i place:
„Prefăcătoria, prostia, minciuna obraznică, sub nicio formă. Indolenţa, mizeria, nu-mi plac oamenii nespălaţi. Ignoranţa gratuită, cei care nu vor să facă nimic, puturoşenia şi cei care nu îşi fac treaba în pătrăţica lor.”

Întrebări şi răspunsuri:

Există diferenţe între elevii din anii 90 şi cei de acum?
R.T.: „Este discutabil. Cei de acum sunt mai bine informaţi, au acces la internet. Dar, au acelaşi intelect, au aceleaşi emoţii, aceleaşi nevoi. Prima lor nevoie este cea de a-şi găsi un drum, ei sunt debusolaţi, este o debusolare firească, ei îşi caută acum un drum. Nu pot să zic că cei de acum sunt mai buni decât cei de atunci. Poate citesc mai puţin cei de acum pentru că au internetul şi găsesc mai uşor informaţiile. Fac mai puţin sport, asta e clar. Intelectual, tinerii sunt la fel.”

Cum a pornit colaborarea cu Siveco?

R.T.: „Totul a început cu un produs informatic, o lecţie creată de un elev de la Grupul Şcolar Constantin Brâncoveanu, Cristi Trocan, un copil de la casa de copii care a făcut un soft educaţional despre sistemul circulator şi despre modul în care funcţionează inima, sub îndrumările profesoarei lui. I-am acordat premiul I la un concurs de informatică. Am mers la Siveco, le-am arătat ce vrem să facem, să dam elevilor o şansă în plus. Am fost sprijiniţi de profesorul Radu Jugureanu de la Siveco, cu care ţinem legătura şi acum şi care ne-a fost un real sprijin.”

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite