Târgovişte, locul II în topul celor mai eficiente oraşe din România în privinţa absorţiei fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Edilul a subliniat că Târgovişte este singurul oraş din Regiunea Sud Muntenia care a intrat în acest top
Edilul a subliniat că Târgovişte este singurul oraş din Regiunea Sud Muntenia care a intrat în acest top

Municipiul Târgovişte a fost inclus în topul celor mai eficiente 10 administraţii locale din România. De menţionat că, cea mai mare rată de absorbţie a fondurilor europene a fost înregistrată în anul 2015, atunci când Municipiul Târgovişte a atras mai mult de jumătate din totalul fondurilor europene ajunse în Târgovişte, calculate de la momentul dobândirii de către România a statutului de ţară membră UE.

"Dincolo de această poziţie onorantă, cred că cel mai important aspect constă în faptul că ne situăm pe locul 2 pe ţară la absorbţia de fonduri europene, cu un cuantum de 748 Euro/locuitor, ceea ce ne plasează cu mult în faţă unor municipii cu bugete şi posibilităţi mult mai mari (Cluj, Craiova, Sibiu, Timişoara, Iaşi, Braşov, etc), fiind depăşiţi numai de Albă-Iulia la acest capitol. Este evident că mai sunt multe lucruri de făcut, dar cred că suntem pe drumul cel bun.", a precizat primarul Cristian Stan.

Studiul a fost realizat de UrbanizeHub care a lansat, luni, “Topul celor mai performanţe oraşe şi administraţii locale din România”. 

toptgv

UrbanizeHub este un agregator de idei, opinii, proiecte şi ştiri despre oraşe inteligente şi dezvoltarea urbană sustenabilă, înfiinţat de către mai mulţi experţi din întreaga lume. În România, Urbanize Hub este coordonat de către bănăţeanul Graţian Mihăilescu.

Referitor la Municipiul Târgovişte: "Cheltuielile de capital pentru 2007-2016 au fost de 94 milioane euro, iar absorbţia de fonduri europene în aceeaşi perioadă a fost de €59,5 milioane şi €748 pe cap de locuitor, ceea ce duce oraşul Târgovişte printre fruntaşele oraşelor din România.

stantgv

Târgovişte nu are avantajul unui buget generos, dar oraşul are o administraţie care în ultimii ani a desfăşurat proiecte pe bandă rulantă şi a înregistrat una din cele mai bune absorbţii de fonduri europene pe cap de locuitor.

”Perioada de referinţă este 2007-2015, iar în acest clasament Târgovişte se situează pe locul 10. Cred că este o performanţă bună (…), criteriile avute în vedere sunt obiective şi au în vedere cheltuielile de capital, absorbţia totală de fonduri europene şi apoi raportarea pe cap de locuitor. Se menţionează că Târgovişte nu are un buget foarte generos, dar că au fost implementate multe proiecte”, a spus primarul Târgoviştei, Cristian Stan.

Primăria a desfăşurat de asemenea o serie de programe integrate în cartierele comuniste şi şi-au pus mai toată trama stradală la punct".

La această analiză au lucrat mai mulţi experţi ai organizaţiei UrbanizeHub, care au evaluat performanţele edililor ţinând cont de mai mulţi indicatori: valoarea absolută a cheltuielilor de capital şi valoarea absolută a absorbţiei de fonduri europene, pe perioada 2007- 2016; cheltuielile de capital pe cap de locuitor şi absorbţia de fonduri europene pe cap de locuitor, pe perioada 2007-2016; modul în care localitatea s-a transformat fizic în ultimii ani.

Din punct de vedere al atragerii de bani europeni, în perioada analizată, respectiv 2007-2015, Târgovişte este pe locul 2 pe ţară.

”Municipiul Târgovişte are un buget mic de investiţii, 94 de milioane de euro, comparativ cu Sectorul 3 din Bucureşti de 338 de milioane de euro sau Oradea 240 de milioane de euro. Iată că nebeneficiind de un buget foarte mare am reuşit o performanţă destul de importantă. La clasamentul pe fonduri europene atrase pe cap de locuitor, Târgovişte este pe locul 2, cu 748 de euro pe cap de locuitor. Cred că merită să subliniem acest lucru, este dincolo de folclorul care apare în legătură cu unele oraşe. Vreau să dărâmăm anumite mituri, Sibiu e cu 106 euro pe cap de locuitor, faţă de 748 Târgovişte, Braşov 286 de euro pe cap de locuitor, Timişoara 359, cluj 375, deci la jumătate. Alba Iulia este performer, cu 815 euro pe cap de locuitor”, a mai spus Stan.

Acesta a subliniat că Târgovişte este singurul oraş din Regiunea Sud Muntenia care a intrat în acest top.

Târgovişte



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite