Spuma arheologilor din România se va afla la Târgoviște, la Sesiunea Națională de Rapoarte Arheologice

0
Publicat:

În perioada 29-31 mai 2023, la Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească“ Târgoviște, se va desfășura cea de-a LVII-a ediție a Sesiunii Naționale de Rapoarte Arheologice.

Șantier arheologic. FOTO Curtea Domnească Târgoviște
Șantier arheologic. FOTO Curtea Domnească Târgoviște

Eveniment științific de anvergură, sesiunea oferă oportunitatea prezentării celor mai recente rezultate ale cercetărilor celor mai buni arheologi romani, desfășurate în campania din anul precedent.

Acest eveniment de prestigiu al arheologiei românești are o tradiție îndelungată, în anul 2023 desfășurându-se a 57-a ediție. Având o participare vastă, sesiunea pune la dispoziție cadrul întâlnirii unei părți semnificative a arheologilor din România, favorizând discutarea rezultatelor imediate ale cercetării, precum și dezbaterea la scară mai largă a unor subiecte diverse, în scopul îmbunătățirii activității arheologice la nivel național”, se arată într-un comunicat al CJ Dâmbovița.

Anul acesta comunicările vor fi susținute în cadrul a patru secțiuni: arheologie preistorică, arheologie dacică, greacă și romană, arheologie medievală și rapoarte de cercetare preventivă.

De asemenea, în data de 31 mai, se va organiza o excursie de documentare științifică la un șantier arheologic din județul Dâmbovița.

Evenimentul este organizat cu sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița, în colaborare cu Ministerul Culturii.

Artefacte de senzaţie, descoperite la curtea lui Vlad Ţepeş

Muzeografii de la Curtea Domnească din Târgoviște continuă să scoată la lumină artefacet și obiecte vechi, valoroase, descoperite recent și intrate în patrimoniul cultural național mobil.

Noua descoperire este reprezentată de un vas funerar din sticlă, din secolul al XVI-lea, descoperit la Biserica Sf. Vineri, în anul 2021 și face parte din proiectul „Comori în obiectiv”.

„Comori în obiectiv”. Obiect de mare valoare, descoperit de muzeografii de la Curtea Domnească. FOTO
„Comori în obiectiv”. Obiect de mare valoare, descoperit de muzeografii de la Curtea Domnească. FOTO

„Cea mai recentă campanie, din vara anului 2021, când s-a pus în evidență limita vestică a cimitirului, avea să releve o descoperire deosebită: un vas din sticlă din categoria Lacrimarium, Balsamarium sau Olfactoriolum, cunoscut și ca Unguentarium”, arată muzeografii.

Acest tip de vas are o vechime mare, fiind întâlnit în civilizația elenistică, răspândit în Imperiul Roman, în cel Bizantin și în statele care s-au aflat în aria de influență a ortodoxei bizantine.

O întrebuințare, caracteristică spațiului de la sud de Munții Carpați - Țara Românească, a fost cea de vas funerar, utilizat în ceremonialul religios al înmormântărilor. În ele se păstrau uleiurile sfinte - mirul.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite