SĂRBĂTOARE „Nemuritorii” şi „Spitalul 9”, în recital la Runcu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Petrecerea va ţine două zile, de dimineaţa până noaptea târziu
Petrecerea va ţine două zile, de dimineaţa până noaptea târziu

Dâmboviţenii pot petrece două zile de neuitat, pe 17 şi 18 septembrie, la „Răvăşitul oilor”. Autorităţile runcene s-au preocupat ca participanţii să se simtă bine, să depăşească măcar pentru câteva ore problemele vieţii de zi cu zi. De la copii la bătrâni, fiecare va avea momentul său de bucurie.

De 20 de ani, în cel de-al treilea weekend al lunii septembrie, dâmboviţenii sunt invitaţi la Runcu, la „Răvăşitul oilor”. Este singura ocazie pe care o aveţi să aflaţi, direct de la sursă, detalii picante din viaţa ciobanilor, care coboară de la munte cu turmele de mioare. Tradiţia spune că mai întâi se „măsoară” laptele şi brânza. Bacii se tocmesc cu proprietarii şi efectuează plata în bani şi produse. Meniul sărbătorii conţine obligatoriu dansuri populare, cântece pastorale, bulz, pastramă, mici şi bere.

Pe Valea pârâului Ialomicioara, la podul de la Brebu, se adună meşteri populari din toată ţară, producători agricoli şi crescători de animale. Porneşte practic o adevărată întrecere în etalarea bunătăţilor specifice zonelor de munte. Pastrama şi brânzeturile de toate tipurile sunt la loc de cinste şi le puteţi procura la preţuri mult mai mici decât în lanţurile de magazine. Renumitul bulz ciobănesc este preparat pe loc de oierii de la Fundata, Rucăr şi Bran.

Discotecă în aer liber pentru tineri


Autorităţile runcene s-au preocupat de fiecare dată ca participanţii la „Răvăşitul oilor” să se simtă bine, să depăşească măcar pentru câteva ore problemele vieţii de zi cu zi. Anul acesta, programul va fi mult mai diversificat decât în trecut. Sâmbătă, pe 17 septembrie, vor urca pe scenă zeci de formaţii artistice din judeţ. Ziua se va încheia cu un superb foc de artificii şi o discotecă în aer liber.

„Copii, tineri sau bătrâni, fiecare se va bucura de momentul său, de ceea ce-i place mai mult. Avem folclor, avem muzică uşoară, avem comedii şi alte mijloace de divertisment”, spune primarul comunei Runcu, Gheorghe Brebeanu. Duminică, 18 septembrie, este ziua soliştilor consacraţi. Vor concerta la Runcu: Nemuritorii, Maria Ionescu Căpitănescu; Doina Argeşului şi numeroşi alţi invitaţi-surpriză. Cum este tradiţia, spectacolul va fi deschis de „Doinitorii Runcului”. Tinerii vor fi antrenaţi la dans de trupa „Spitalul 9”.

Pentru a ajunge la „Răvăşitul oilor”, vă puteţi folosi de maşina personală sau de mijloacele de transport în comun. Există curse regulate, cu plecare din Autogara Târgovişte. De asemenea, vă puteţi urca în tren până în staţia CFR Fieni, iar de aici să luaţi microbuzul pentru următorii 8 kilometri.

Ai aflat ceva interesant, ai pozat sau ai filmat? Scrie-ne pe targoviste@adevarul.ro!

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite