Peştera Ialomiţei, cel mai vizitat punct turistic din Dâmboviţa, în 2019

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peştera Ialomiţei rămâne, şi în 2019, cel mai vizitat punct turistic, cu 106.125 vizitatori care au ales să vadă acest obiectiv.

De la începutul acestui an şi până în prezent, au fost 290.629 de mii de vizitatori. Cele mai vizitate obiective turistice din judeţul Dâmboviţa în 2019 au fost: pe primul loc –Peştera Ialomiţei, cu 106.125 de vizitatori, mai ales de când a fost restaurată în anul 2016; pe locul al doilea - Curtea Domnească din Târgovişte, care are 98.926 de mii de vizitatori; pe ultima treaptă a podiumului ca număr de vizitatori - Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, cu 12.924 de vizitatori.

Preţul unui bilet este de 10 lei pentru adulţi şi 5 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Peştera Ialomiţei este situată în localitatea Moroeni, judetul Dâmboviţa, pe versantul drept al Cheilor Ialomiţei, la o altitudine de 1.660 m, scobită în calcarele jurasice ale Muntelui Bătrâna. Numele acesteia vine de la râul Ialomiţa, care izvorăşte la 10 km distanţă din circul glaciar numit Obârşia Ialomiţei, situată sub Vârful Găvanele (2.479 m), aflat la 600 m de Vârful Omu şi la o distanţă mai mică de Vârful Ocolit, numit şi Bucura Dumbravă.

Încărcătura deosebită a acestor locuri i-a atras de-a lungul timpului atât pe daci, cât şi pe primii creştini, călugării, care se aflau în căutarea însingurării şi a unui loc de rugăciune departe de zgomotul lumii. Se spune că în Peştera Ialomiţei a poposit şi Apostolul Andrei, unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos, cel trimis să încreştineze populaţiile de la Nord de Dunăre.

Peştera Ialomiţei are o dezvoltare cumulată de 1.128 metri, dintre care doar 480 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare. Temperatura în peşteră oscilează între 5 şi 6 grade. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%

TârgoviştePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite