Legenda Palatului Brâncovenesc de la Potlogi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stilul neoromânesc in arhitectură, ce s-a manifestat in perioada modernă, intre sfârsitul sec. 19 si instaurarea comunismului, este bazat pe o multitudine de surse din cadrul regiunilor româneşti
Stilul neoromânesc in arhitectură, ce s-a manifestat in perioada modernă, intre sfârsitul sec. 19 si instaurarea comunismului, este bazat pe o multitudine de surse din cadrul regiunilor româneşti

Restaurarea, sau mai precis reconstrucţia Palatului Potlogi a fost înfaptuita in anii '50, urmând modelele brâncoveneşti dezvoltate în cursul restaurării Palatului Mogoşoaia, care datorită puţinelor date ramase din perioada lui Brâncoveanu, apelau mai mult la imaginaţie decât la modele originale.

BodyAnul acesta sunt în derulare noi lucrări la palat dupa ce în ultima decadă a ajuns în stare precară.  

Stilul neoromânesc in arhitectură, ce s-a manifestat in perioada modernă, intre sfârsitul sec. 19 si instaurarea comunismului, este bazat pe o multitudine de surse din cadrul regiunilor româneşti, cea mai importantă reprezentare având-o bisericile şi palatele construite în Ţara Româneasca, în perioada centrată pe domnia voievodului Constantin Brâncoveanu (1688 – 1714) al Ţării Româneşti. 

image

Arhitectura creată de-a lungul acelei ere este denumită de obicei “brâncovenească” (alţi termeni mai sunt “muntenească” sau “renaştere românească”), fiind un amestec cu totul particular şi elaborat de motive tipice sudului României cu detalii de inspiraţie islamic-otomană, împreună cu elemente renascentiste şi baroce. 

Din păcate nu multe din aceste extraordinare edificii mai există, fiind distruse sau deteriorate de războaie, in timpul invaziilor armatelor imperiilor vecine, cutremure, inundaţii sau incendii devastatoare. De asemenea o importantă parte a edificiilor rămase a avut in timpul ultimilelor trei secole arhitectura alterată. 

image

Raritatea relativă a acestor edificii arhetip din care să se inspire arhitecţii moderni, a fost un aspect de care s-a plâns şi Ion Mincu, iniţiatorul stilului neoromânesc. În consecinţă, o mare parte a structurilor de tip brâncovenesc a trebuit să fie reconstruite în timpurile moderne pe baza rămăşiţelor disparate scoase din ruine, arhitecţii restauratori folosindu-şi din plin imaginaţia pentru a umple marile găuri din volumul limitat de informaţii necesare pentru restaurarea acestor monumente. 

Un caz elocvent în această privinţă este cel al Palatului Potlogi, construit de Constantin Brâncoveanu in 1698 – 1699, un produs strălucit al creativităţii efervescente a acelei perioade din Valahia.

Citeste mai mult: adev.ro/n0gorz

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite