Dosar penal după ce o educatoare ar fi îmbolnăvit cu tuberculoză mai mulţi copii. Directoare: „A fost la cabinetul TBC şi ne-a anunţat că are acest diagnostic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegele educatoarei o apără pe femeie şi spun că aceasta a luat măsuri imediat ce a aflat că este bolnavă. FOTO Sorina Ileana, director Şcoala Bucşani
Colegele educatoarei o apără pe femeie şi spun că aceasta a luat măsuri imediat ce a aflat că este bolnavă. FOTO Sorina Ileana, director Şcoala Bucşani

Educatoarea angajată la grădiniţa din comuna dâmboviţeană Bucşani ar fi transmis TBC mai multor copii. Trei dintre copii au ajuns la spitalele din Capitală, iar pentru alţi 16 se aşteaptă încă rezultatele analizelor de laborator.

UPDATE "Ancheta epidemiologică este în derulare"

DSP Dâmboviţa a anunţat că ancheta epidemiologică înc azul copiilor îmbolnăviţi de TBC, boală transmisă, se pare, de către o educatoare în vârstă de 30 de ani, este în derulare. De asemenea, înainte de începerea şcolii, unitatea a fost dezinfecatată.

"În data de 27 decembrie 2017, la D.S.P. Dâmboviţa a fost comunicat cazul de tuberculoză şi a fost demarată anchetă epidemiologică preliminară cu sprijinul medicului de familie, care este şi medicul colectivităţii şcolare.  Cadrele didactice şi copiii care frecventează grupa doamnei educatoare, au fost îndrumaţi către Dispensarul TBC din Târgovişte pentru investigaţii. În dată de 5 ianuarie 2018 au fost testate IDR la tuberculină 5 cadre didactice şi 19 preşcolari, din care 3 copii au prezentat o zonă de induraţie de peste 10 mm, fiind îndrumţi către Secţia pediatrie a Spitalului “Marius Nasta “din Bucureşti, în vederea efectuării unor examene medicale suplimentare. 

În dată de 9 ianuarie 2018 s-au efectuat operaţiuni de dezinfecţie în unitatea de învaţământ. Ancheta epidemiologică este în derulare, efectuându-se în continuare supravegherea contacţilor şi testarea cutanată a acestora", se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa.

CUM S-A ÎNTÂMPLAT TOTUL

Alerta de TBC s-a dat astăzi la grădiniţa din comuna dâmboviţeană Bucşani, după ce o educatoare a fost internată cu tuberculoză la Sanatoriul TBC de la Moroeni. Educatoarea ar fi anunţat conducerea şcolii, în subordinea căreia se află şi grădiniţa, că este bolnavă, după serbarea de final de an, pe 22 decembrie.

image

"Oficial, de cazul doamnei educatoare s-a aflat pe 29 decembrie, când doamna a adus certificatul medical la unitate. Neoficial, pentru că avem o relaţie foarte bună cu cadrele didactice, încă din 22 decembrie am aflat, când dumneaei a fost la cabinetul TBC şi ne-a anunţat că este posibil să aibă acest diagnostic. Acum este internată la sanatoriul Moroeni sub tratament. Este o boală contagioasă. Sunt suspiciuni că ar exista copii infestaţi de acest virus, dar un diagnostic clar nu am în momentul de faţă. În 2010 a mai avut o problemă dar s-a rezolvat", ne-a spus Sorina Ileana, director Şcoala Bucşani.

image

Colegele educatoarei o apără pe femeie şi spun că aceasta a luat măsuri imediat ce a aflat că este bolnavă.

"Colega noastră nu s-a plâns de boală, atât că a avut o răceală şi s-a dus să îşi ia tratament. Ea s-a gândit că trebuie să îşi facă şi un control mai amănunţit la plămâni. Aşa s-a descoperit. Ea nu a fost bolnavă, nu a avut concediu medical. Suntem colege, am băut cafea din aceeaşi cană, am mers împreună cu ea la şedinţe, la consilii, la orice activitate. Imediat cum a aflat de boală, colega noastră ne-a anunţat, a anunţat conducerea şcolii, toate instituţiile superioare, iar noi am mers cu toţii la analize. Totul este în regulă în privinţa noastră. S-ar putea ca şi ea să fi luat boala din altă parte pentru că are o imunitate scăzută", ne-a spus Banu Daniela, educatoare. 

image

Educatoarea a fost diagnosticată cu TBC, pentru prima dată, în urmă cu câţiva 8 ani şi declarată vindecată, însă boala a recidivat.

image

Atât adulţii, cât şi copiii care au intrat în contact cu femeia au fost testaţi şi sunt sub supraveghere.

"S-a prezentat la cabinet în data de 21.12.2017 pentru o traheobronşită. A primit tratament de la pneumolog. De la noi a avut tratament cu o lună înainte tot pentru o laringo-traheită. În decembrie a fost la pneumolog şi a primit şi atunci tratament şi acolo, învestigând-o, au descoperit că a făcut iar TBC pulmonar. Am iderizat 19 copii din clasa doamnei, din care 4 copii au ieşit cu IDR-ul un pic mai mare. Trei dintre ei au ajuns deja la cabinetul TBC Târgovişte şi au fost trimişi la Bucureşti la Marius Nasta, pentru investigaţii suplimentare", ne-a declarat Carmen Benu, doctor dispensar Bucşani.

Luni dimineaţă, după ce au auzit ce s-a întâmplat, mai mulţi părinţi s-au prezentat din proprie iniţiativă la dispensar pentru a-i testa pe cei mici.

"Ne temem pentru că e viaţa copiilor în joc şi dacă toţi au fost într-o grupă, cel puţin clasele zero, care au învăţat la doamna Mirabela, trebuie luate măsuri. Mi se pare corect să se testeze toată grădiniţa. Au mâncat toţi la aceeaşi masă, se făcea teatru în aceeaşi sală, toţi grămadă, deci toţi trebuie testaţi", spune bunica unui copil.

"Ne e teamă de ce am auzit şi vrem să îi testăm să fim siguri că nu au luat şi ei microbul. A mai fost bolnavă, internată mai de mult, pe la TBC pe undeva, s-a făcut bine, dar a recidivat şi a îmbolnăvit copiii", ne-a spus o mămică.

Până acum se pare că boala a fost confirmată doar în cazul a trei copii, dar se aşteaptă rezultatele şi în cazul celorlalţi 16 colegi de clasă. IPJ Dâmboviţa a deschis un dosar penal în acest caz pentru săvârşirea infracţiunii de zădărnicire a combateri bolilor.

image

CITEŞTE ŞI:

Cazul TBC de la Grădiniţa Bucşani. ISJ Dâmboviţa: "toţi cei 25 de  preşcolari de la grupa la care preda educatoare au fost investigaţi de către medic şi testaţi"

Cazul TBC de la Grădiniţa Bucşani: "Ancheta epidemiologică este în derulare"

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite