Cazul TBC de la Grădiniţa Bucşani. ISJ Dâmboviţa: „Toţi cei 25 de preşcolari de la grupa la care preda educatoare au fost investigaţi de medic şi testaţi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Şcoala Gimnazială ”Dora Dalles” Bucşani, în urma unor controale medicale de rutină, un cadru didactic a fost diagnosticat cu tuberculoză în data de 22 decembrie 2017. Ulterior, mai mulţi copii au fost internaţi în spital cu suspiciune de TBC.

Cadrul didactic (educatoare la grupa mică) a mai fost diagnosticat în trecut cu tuberculoză, însă în urma tratamentului, a fost declarat vindecat, existând un document medical prin care este indicată posibilitatea reluării activităţii în acelaşi loc de muncă începând cu 1 mai 2011.

În prezent cadrul didactic este internat la Sanatoriul pentru Boli Pulmonare Moroieni, Dâmboviţa.

Potrivit ISJ Dâmboviţa, toţi cei 25 de  preşcolari de la grupa la care preda educatoare au fost investigaţi de către medicul de familie şi testaţi. Doi copii au fost declaraţi suspecţi în perioada 9-10 ianuarie 2018, au fost trimişi la cabinetul TBC Târgovişte, de unde, fără a fi diagnosticaţi definitiv cu TBC, au fost trimişi pentru investigaţii suplimentare la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti. Copiii sunt internaţi în prezent, fiind demarate procedurile medicale în acest caz.

De asemenea, alţi doi preşcolari au fost trimişi vineri, 12 ianuarie, către Secţia TBC Târgovişte, urmând ca în cazul lor să fie cunoscută situaţia în perioada următoare.

"Cadrele didactice (patru educatoare şi două învăţătoare) care predau în locaţia grădiniţei, directorul şi directorul adjunct au fost investigaţi medical pentru identificarea unei eventuale contaminări. A fost notificată Direcţia de Sănătate Publică Dâmboviţa în data de 8 ianuarie 2018, care a demarat acţiunile, procedural, pentru astfel de situaţii şi a dispus lucrări de dezinfecţie în clădirea care funcţionează separat de celelelte clădiri ale şcolii cu personalitate juridică din comuna Bucşani. Au fost realizate activităţi de curăţenie şi dezinfecţie în perioada 8-12 ianuarie 2018. S-a comunicat permanent cu părinţii şi cabinetul medical de familie din localitate pentru monitorizarea preşcolarilor şi elevilor", se arată într-un comunicat al ISJ Dâmboviţa.

CUM S-A ÎNTÂMPLAT TOTUL

Alerta de TBC s-a dat astăzi la grădiniţa din comuna dâmboviţeană Bucşani, după ce o educatoare a fost internată cu tuberculoză la Sanatoriul TBC de la Moroeni. Educatoarea ar fi anunţat conducerea şcolii, în subordinea căreia se află şi grădiniţa, că este bolnavă, după serbarea de final de an, pe 22 decembrie.

image

"Oficial, de cazul doamnei educatoare s-a aflat pe 29 decembrie, când doamna a adus certificatul medical la unitate. Neoficial, pentru că avem o relaţie foarte bună cu cadrele didactice, încă din 22 decembrie am aflat, când dumneaei a fost la cabinetul TBC şi ne-a anunţat că este posibil să aibă acest diagnostic. Acum este internată la sanatoriul Moroeni sub tratament. Este o boală contagioasă. Sunt suspiciuni că ar exista copii infestaţi de acest virus, dar un diagnostic clar nu am în momentul de faţă. În 2010 a mai avut o problemă dar s-a rezolvat", ne-a spus Sorina Ileana, director Şcoala Bucşani.

image

Colegele educatoarei o apără pe femeie şi spun că aceasta a luat măsuri imediat ce a aflat că este bolnavă.

"Colega noastră nu s-a plâns de boală, atât că a avut o răceală şi s-a dus să îşi ia tratament. Ea s-a gândit că trebuie să îşi facă şi un control mai amănunţit la plămâni. Aşa s-a descoperit. Ea nu a fost bolnavă, nu a avut concediu medical. Suntem colege, am băut cafea din aceeaşi cană, am mers împreună cu ea la şedinţe, la consilii, la orice activitate. Imediat cum a aflat de boală, colega noastră ne-a anunţat, a anunţat conducerea şcolii, toate instituţiile superioare, iar noi am mers cu toţii la analize. Totul este în regulă în privinţa noastră. S-ar putea ca şi ea să fi luat boala din altă parte pentru că are o imunitate scăzută", ne-a spus Banu Daniela, educatoare. 

CITEŞTE ŞI:

Educatoare cercetată penal după ce ar fi îmbolnăvit cu tuberculoză mai mulţi copii. Directoare: „A fost la cabinetul TBC şi ne-a anunţat că are acest diagnostic“

Cazul TBC de la Grădiniţa Bucşani: "Ancheta epidemiologică este în derulare"

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite