Cursurile de zugrav sau zidar, la mare căutare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgoviştenii nespecializaţi vor să se califice iar cele mai căutate cursuri sunt cele care ţin de domeniul construcţiilor. Muncitorii spun că este mult mai uşor să găseşti ceva de muncă dacă eşti calificat într-o meserie. Pe lângă asta, ai posibilitatea de a câştiga mai mulţi bani.

Muncitorii necalificaţi vor să se califice într-o meserie pentru a primi un salariu mai mare, conform specializării, dar şi pentru a avea mai multe şanse să găsească un loc de muncă. Astfel, aproape 1000 de târgovişteni au ales să urmeze cursuri de calificare într-un anumit domeniu, dar şi de perfecţionare. Cele mai căutate cursuri sunt cele de zidar şi zugrav, dar şi altele care aparţin domeniului construcţiilor, un domeniu în care încă se mai găsesc locuri de muncă.

Târgoviştenii scot din buzunar între 400 şi 1200 de lei, depinde de fiecare curs. „Oamenii sunt interesaţi să urmeze asemenea cursuri, pentru că au nevoie de calificare. Majoritatea lucrează la negru şi sunt necalificaţi. Cursanţii vin la cursuri, învaţă o meserie, respectă ceea ce este scris în contract: orele de teorie şi orele de practică. Urmează un examen cu o comisie, după care urmează să se dea certificatul”, mărturiseşte Roxana Nistor, reprezentant al Fundaţiei „Ergorom 99” în Dâmboviţa, una dintre fundaţiile care se ocupă de califacarea şi specializarea în meserii. Preferate sunt şi cursurile de ospătar, bucătar şi barman, care sunt la mare căutare atât în ţară, cât şi peste hotare.

După cum spune  Roxana Nistor, ar fi mult mai mulţi târgovişteni dispuşi să urmeze cursuri de calificare sau perfecţionare, însă nu toţi îşi permit să le plătească. Durata unui curs poate ajunge la patru luni, în cazul celui ce calificare. „Salariile sunt aşa cum sunt, iar cei care lucrează la negru o fac pe sume mici. Nu mulţi au posibilitatea să se înscrie, însă sunt mulţi târgovişteni interesaţi”, spune aceasta.

Vor să plece calificaţi în străinătate

Cei care vor să urmeaze cursuri de calificare, ar dori să plece în străinătate, să lucreze în domeniul construcţiilor, acolo unde se câştigă mai mulţi bani, iar calificarea le oferă credibilitate. „Este greu să mai găseşti ceva de muncă pe aici, astfel că nu îţi rămâne decât să încerci peste hotare. Am lucrat mult timp ca zidar, faianţar, zugrav, dar nu am niciun certificat. Este altă treabă când mă duc la un angajator străin cu un certificat în mână şi vede că sunt calificat în meseria mea”, spune Valentin Matei, un târgoviţtean în vârstă de 33 de ani.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite