Credincioşii din Răzvad au fost lăsaţi fără cruci la morminte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preotul din comună a autorizat lucrări de redimensionare a mormintelor iar muncitorii au culcat crucile la pământ pentru a putea munci. Oamenii sunt supăraţi şi spun că mormintele le-au fost micşorate mult sub limita admisă iar crucile de marmură sparte, fără ca ei să fie anunţaţi în prealabil.

VEZI GALERIE FOTO

Arhiepiscopia Târgovişte a anunţat, printr-un comunicat, că preotul paroh Tănase Georgian, a hotărât să înceapă lucrările de sistematizare la cimitirele parohiale, în urma solicitărilor sătenilor şi că aceştia au fost înştiinţaţi să elibereze spaţiul de grilaje.

“Începerea lucrărilor a fost hotărâtă prin hotărârea Consiliullui Parohial nr. 4/08.05.2011. S-au prevăzut alinierea crucilor, modificarea tuturor mormintelor care depăşesc dimensiunile standard: 1,20 lăţime x 2,50 lungime şi turnarea aleilor. S-a stabilit, totodată, să se achite, de către fiecare concesionar în parte, suma de 30 lei, pentru fiecare loc de veci, pentru cumpărarea materialelor necesare turnării aleii, celelalte costuri (modificările mormintelor în limitele regulamentare) urmând să fie suportate de către concesionari”, se arată în documentul instituţiei bisericeşti.

30 de cruci dărâmate


Sătenii din Răzvad spun că au fost anunţaţi de intenţia preotului paroh însă nu ştiau de modul “brutal” în care vor fi executate lucrările. Nu ar fi fost însă nicio problemă dacă muncitorii nu ar fi dărâmat crucile ca într-un joc de domino, spun oamenii. “Au spus că vor să facă o aliniere de morminte. Nu ştiu însă cum au făcut ei treaba asta pentru că ne-au dărâmat crucile. Pe unele le-au spart. Nu e normal să facă asta fără să ne anunţe. Mama mea e moartă de trei ani. Le-am numărat şi sunt peste 30 de cruci de marmură sparte. Oamenii au dat bani mulţi pe ele”, spune cu lacrimi în ochi Dumitru Tomşa.

“O să băgăm acum morţii în picioare, ca arabii”


Mai mult, spun credincioşii, pe lângă faptul că le-au fost secerate crucile, mormintele le-au fost micşorate considerabil, nerespectându-se astfel, dimensiunile standard pe care chiar preotul le-a afişat în urma cu trei săptămâni, pe uşa bisericii. “Eu am altă cruce pe mormânt. Grilajul e rupt. Trebuia făcută o şedinţă cu toţi oamenii din sat. Nu mai e loc să înmormântez şi pe altcineva aici. Mormântul nu mai are doi metri şi jumătate. O să băgăm acum morţii în picioare, ca arabii”, ne spune revoltată şi tanti Maria.

Mulţi dintre credincioşi au aflat de lucrările de la cimitir, întâmplător. Au venit să aprindă o lumânare la crucea părinţilor sau fraţilor  şi nu şi-au mai găsit nici măcar grilajele de la mormânt. “E profanare de morminte ce au făcut ei aici. Nici măcar o aliniere nu au făcut. Nu e dreaptă aleea. Crucea mea costă 12 milioane de lei. Cine mi-o plăteşte acum, că e spartă?, se întreabă şi Aurel Iamandi.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Târgovişte încearcă să liniştească spiritele şi anunţă că problema urmează a fi rediscutată într-o şedinţă a Consiliului Parohial, care este singurul for decizional în ceea ce priveşte cimitirul.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite