Bătălia pe Babele și Sfinxul continuă între Dâmbovița și Prahova. Guvernul României trebuie să tranșeze problema

0
0

După primirea motivării instanței care a decis, definitiv, că Babele și Sfinxul din Bucegi se află în Dâmbovița, Consiliul Județean va cere Guvernului revenirea oficială în administrare a monumentelor naturii.

Sfinxul din Bucegi. FOTO Arhiva
Sfinxul din Bucegi. FOTO Arhiva

Este cunoscut procesul teritorial dintre județele Dâmbovița și Prahova privind granița dintre ele. Disputa administrativă durează de aproximativ 20 de ani, dar procesul propriu-zis a început în urmă cu șapte ani, când dâmbovițenii i-au dat în judecată pe prahoveni pentru stabilirea frontierei.

Chiar dacă procesul avea să stabilească granița dintre cele două județe, în realitate, lupta s-a dat pe dreptul de proprietate al celor două „vedete”. Instanța a decis, practic, în ce județ sunt Sfinxul și Babele, iar câștig de cauză definitiv pe acest subiect a avut Dâmbovița.

Deocamdată, cele două monumente se află în domeniul public al orașului Bușteni, Prahova, prin hotărâre de Guvern, dar președintele Consiliului Județean Dâmbovița Corneliu Ștefan a anunțat că ia în calcul inclusiv să dea în judecată Guvernul României, pentru a aduce monumentele în domeniul public al județului, respectiv al comunei Moroeni, Dâmbovița.

„Pentru că ne-a venit motivarea instanței și este o hotărâre definitivă, următorul pas este că vom face o solicitare Guvernului României, pe cale amiabilă, pentru că este cel mai corect, prin care cerem să-și revoce Hotărârea de Guvern prin care cele două monumente ale naturii sunt incluse în domeniul public al orașului Bușteni”, a declarat, recent, președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Curtea de Apel Piteşti a respins, luna trecută, ca nefondate recursurile declarate în această speţă de autorităţile din Prahova, decizia fiind definitivă.

Încă un pas pentru trecerea celor monumente în Dâmbovița

„Acum mult timp, printr-o hotărâre de Consiliu Local, și implicit o Hotărâre de Guvern, orașul Bușteni și-a trecut în domeniul public al orașului cele două monumente. Următorul pas este că vom face o solicitare Guvernului României, pe cale amiabilă, pentru că este cel mai corect, prin care cerem să-și revoce Hotărârea de Guvern prin care cele două monumente ale naturii sunt incluse în domeniul public al orașului Bușteni. Dacă Guvernul României nu dorește să revoce acea hotărâre de guvern, vom da în judecată Guvernul României pentru revocarea acestei hotărâri de guvern”, a transmis președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan.

Victoria în instanță pentru cele mai cunoscute monumente naționale - Babele și Sfinxul - nu va rămâne fără urmări. Potrivit edilului din Moroieni, comuna pe raza căreia sunt cei doi monoliți, omologii din Prahova ar trebui să scoată din circuitul turistic toate materialele pe care apar fotografii cu cele două obiective.

Târgovişte


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri