Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava s-a clasat pe locul I în România în topul brevetelor de invenţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În anul 2016, OSIM a acordat Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) un număr de 34 de brevete de invenţie, rezultat care clasează universitatea suceveană pe primul loc între instituţiile de învăţământ superior din ţară, aceasta fiind urmată de Universitatea „Transilvania” din Braşov (13 brevete) şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (11 brevete).

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (USV) se situează pe primul loc în topul universităţilor româneşti alcătuit pe baza brevetelor de invenţii acordate în anul 2016 de Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) din România.

În anul 2016, OSIM a acordat Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava un număr de 34 de brevete de invenţie, rezultat care clasează universitatea suceveană pe primul loc între instituţiile de învăţământ superior din ţară, aceasta fiind urmată de Universitatea „Transilvania” din Braşov (13 brevete) şi Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (11 brevete).

Contribuţii determinante în domeniu au fost înregistrate de centrele de inventică ale USV dezvoltate de regretatul prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu, în cadrul Facultăţii de Inginerie Electrică şi Stiinţa Calculatoarelor, şi de prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt, în cadrul Facultăţii de Inginerie Alimentară.

image

Acest rezultat important reconfirmă poziţia de lider naţional al universităţii sucevene în domeniul inventicii, evidenţiată şi de clasarea pe primul loc în topul universităţilor româneşti atât pentru numărul de brevete acordate, cât şi pentru numărul de cereri de brevete înregistrate de universităţi la OSIM în perioada 2007-2013, criteriu avut în vedere de planul strategic naţional precedent. Această prolifică activitate de inventică a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost recunoscută şi prin decernarea Trofeului Creativităţii de către OSIM în octombrie 2014.

În anul 2016 brevete naţionale au obţinut 21 de universităţi româneşti, fapt reflectat de  Buletinele Oficiale de Proprietate Intelectuală publicate de OSIM şi de Baza de date Espacenet a Oficiului European de Brevete (EPO).

Regretatul prof. univ. dr. ing. Dorel Cernomazu a realizat mai mult de 350 de invenţii în domeniile transformatoare electrice, micromotoare neconvenţionale şi energetică solară, fiindu-i acordat titlul „Inventator de elită”, clasa I, de Comisia de Inventică a Academiei Române.

Prof. univ. dr. ing. Gheorghe Gutt a realizat peste 150 de invenţii în domeniile analitică instrumentală, echipamente pentru valorificarea superioară a deşeurilor de lemn, echipamente pentru încercarea şi caracterizarea avansată a materialelor, fiindu-i conferit Ordinul în grad de Cavaler al Federaţiei Internaţionale a Inventatorilor.

Alte ştiri pe această temă:

Din lipsă de studenţi, Universitatea din Suceava încearcă să-i atragă pe cei din fostele republici sovietice

Scandal în învăţământul sucevean: prorectorul Universităţii „Ştefan cel Mare“ îi cere şefului IŞJ Suceava să-şi retragă „numirile politice“ din şcoli

Găselniţa găsită de Universitatea „Ştefan cel Mare” pentru a atrage studenţi: din anul II, studenţii cu taxă vor primi „burse”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite