Din lipsă de studenţi, Universitatea din Suceava încearcă să-i atragă pe cei din fostele republici sovietice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava a participat la târgurile internaţionale din Uzbekistan, Ucraina şi Kazahstan, unde şi-a promovat oferta educaţională. Anul trecut, universitatea suceveană a organizat nu mai puţin de cinci sesiuni de admitere pentru a strânge cât mai mulţi studenţi.

Campania de promovare a ofertei de studii la ciclurile licenţă, masterat şi doctorat a instituţiei de învăţământ superior sucevene pentru cetăţenii din statele non-UE a constituit una dintre acţiunile importante ale strategiei de internaţionalizare a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava. Activităţile derulate şi participarea la târgurile internaţionale din Tashkent (Uzbekistan), Kiev (Ucraina) şi Astana (Kazahstan) au fost finanţate prin intermediul grantului „Promovarea şi dezvoltarea dimensiunii internaţionale a USV”.

Provenind dintr-o regiune regiune vastă din perspectivă geografică şi ca număr de locuitori, dar cu un nivel tehnologic şi ştiinţific neadecvat încă aşteptărilor societăţilor respective, mulţi dintre absolvenţii de liceu se orientează spre universităţi din străinătate pentru a urma studii de calitate şi a avea mai multe şanse ăn construirea uneicariere.

În contextul în care statele Uniunii Europene înregistrează, de mai multe decenii, un declin demografic destul de accentuat, iar numărul absolvenţilor şi al specialiştilor în numeroase domenii de activitate este într-o continuă scădere, guvernele acestora au adoptat diverse programe şi strategii de atragere către studiile universitare a candidaţilor proveniţi din afara comunităţii.

Totodată, formarea unor specialişti competenţi contribuie la formarea unor elite intelectuale care pot asigura progresul propriilor naţiuni şi creşterea nivelului de prosperitate, pot deveni parteneri de dialog într-o lume globală caracterizată de micşorarea obstacolelor în calea circulaţiei valorilor, capitalurilor, forţei de muncă, dar şi de creşterea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii naţiunilor şi persoanelor.

image

        USV şi-a prezentat oferta educaţională în Uzbekistan, Ucraina şi Kazahstan. FOTO USV

„În rândul statelor central şi est – europene, Polonia şi Cehia se evidenţiază prin politicile de atragere la studii, prin acordarea unor facilităţi candidaţilor din afara Uniunii Europene, cum ar fi: studii fără taxă pentru cei care studiază în limba polonă sau cehă, locuri gratuite în cămine, existenţa unor fundaţii care pot susţine finanţarea studenţilor străini care aleg programe cu predare în limba engleză etc. În aceste circumstanţe, nivelul de atractivitate a ofertei universităţilor româneşti (cu excepţia celor de medicină) are de suferit de pe urma imposibilităţii oferirii unor granturi de studii pentru străinii care ar opta să studieze în limba româna, precum şi a absenţei unor organizaţii care să sprijine financiar studenţii străini”, au arătat reprezentanţii Univesităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava.

Oferta educaţională diversificată a Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava a provocat interesul a sute de vizitatori ai celor trei târguri educaţionale. Programele în domeniile inginereşti, dar şi cele în domeniile economic şi umanist au atras atenţia elevilor şi părinţilor acestora. Un punct forte al instituţiei sucevene l-a reprezentat oportunitatea de a urma toate cele trei cicluri de învăţământ superior în săli şi laboratoare moderne, alături de profesori competenţi, dar şi faptul că universitatea are un campus compact, sigur şi cu numeroase facilităţi pentru studiu, recreere, sport, activităţi artistice etc.

Rezultatele concrete ale acestei campanii de promovare vor putea fi cuantificate în vara şi toamna anului viitor, când se va încheia sesiunea de admitere pentru anul universitar 2017-2018. Proiectul în domeniul internaţionalizării universităţii sucevene se va finaliza în data de 15 decembrie 2016, însă acţiunile circumscrise Strategiei de internaţionalizare a USV se vor derula în continuare, implicând un număr semnificativ de cadre didactice şi studenţi suceveni şi străini.

Alte ştiri pe această temă:

Găselniţa găsită de Universitatea „Ştefan cel Mare” pentru a atrage studenţi: din anul II, studenţii cu taxă vor primi „burse”

Peste 85% dintre absolvenţii liceelor de top din judeţul Suceava optează pentru universităţi din Bucureşti, Cluj şi Iaşi

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a finalizat cel mai mare proiect de cercetare – dezvoltare din istoria instituţiei

SuceavaPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite